Ce se întâmplă dacă bagi alimente fierbinți în frigider?

04.01.2021
Ce se întâmplă dacă bagi alimente fierbinți în frigider?

Deseori ni se întâmplă ca imediat după ce mâncăm alimente fierbinți să ne îndreptăm către frigider pentru a le depozita. Dar este de preferat să așteptăm mai întâi să se răcească înainte de a le pune în frigider.

În încercarea noastră de a încheia într-o clipă toate treburile din bucătărie, ajungem deseori să păstrăm alimentele care încă sunt fierbinți în frigider. Însă acest lucru poate fi periculos pentru noi. Scopul refrigerării este în esență de a împiedica mâncarea să-și piardă conținutul nutritiv și de a-l păstra proaspăt și necontaminat pentru o perioadă mai lungă de timp. Indiferent dacă este înghețat, reîncălzit sau refrigerat, este bine să avem grijă.

Alimente fierbinți la frigider

Nutriționiștii spun că, dacă punem imediat alimente fierbinți sau lichide fierbinți în frigider, este posibil să pierdem valorile nutritive și s-ar putea ca frigiderul să lucreze mai mult. Este bine să punem alimente ușor calde în frigider. Ar trebui cel puțin să așteptăm ca acestea să coboare la temperatura camerei înainte de refrigerare.

Dacă alimentele sunt introduse în frigider când sunt fierbinți, bacteriile salmonella pot strica mâncarea foarte ușor în frigider. De asemenea, riscăm ca alte alimente perisabile, ouă, legume și carne, să fie contaminate.

Cu toate acestea, nu ar trebui să așteptăm mai mult de o anumită perioadă de timp. Alimentele gătite trebuie introduse la frigider în decurs de două ore de la gătit. Putem menține umiditatea alimentelor înfășurându-le în recipiente cu capac etanș sau folii alimentare.

Acest lucru previne, de asemenea, mirosul diferitelor alimente să se amestece. Alimentele congelate pot fi păstrate până la aproape 2-3 luni, dar trebuie să verificăm constant culoarea, mirosul și gustul alimentelor pentru a vedea dacă sunt comestibile.

Alimentele fierbinți pot strica frigiderul

O altă credință obișnuită legată de introducerea alimentelor fierbinți în frigider este că ar afecta aparatul. Ei bine, cu aparatele mai noi nu trebuie să ne facem griji prea mult, termostatul frigiderului ne va asigura că aparatul nu este dăunător prin reglarea temperaturii și a umidității.

Cu toate acestea, dacă este un model vechi, putem alege să luăm unele măsuri de precauție, cum ar fi depozitarea alimentelor fierbinți în recipiente etanșe la aer, acest lucru ne ajută să evităm condensul sau înghețul.

 

Cele mai noi articole
De unde vine expresia „a pune batista pe țambal”?
De unde vine expresia „a pune batista pe țambal”?
Limba română este plină de proverbe, care au fost transmise din generație în generație prin viu grai sau prin scris. Multe dintre ele s-au pierdut odată cu trecerea timpului, însă unele sunt... citește tot
Ce este un Ayran? Rețetă de ayran cu doar trei ingrediente în cinci minute
Ce este un Ayran? Rețetă de ayran cu doar trei ingrediente în cinci minute
Cum să-ți potolești foamea rapid într-o zi extrem de aglomerată? Mergi rapid la un fast-food sigur și îți comanzi un chebap (în turcă se scrie Kebap) și un ayran. Merg ca unse împreună,... citește tot
Ziua cu cea mai scăzută temperatură din istoria României. „A fost frigul frigurilor”
Ziua cu cea mai scăzută temperatură din istoria României. „A fost frigul frigurilor”
Dacă ai sta de vorbă cu un bătrân ți-ar zice nostalgic că nimic nu mai este cum era o dată. Cei din generația de după anii ’80 ar încerca să-i contrazică, însă dacă ne uităm un pic... citește tot