De ce se aburesc geamurile? Cum putem preveni acest lucru?

21.12.2020
De ce se aburesc geamurile? Cum putem preveni acest lucru?

Odată ce temperaturile de afară încep să scadă, geamurile aburite devin rapid o problemă în multe dintre case și mașini. Ferestrele aburite nu sunt deloc un motiv de mândrie, iar umezeala contribule la acumularea de mucegai în casă. Totuși, ce este de făcut? De ce se aburesc geamurile? 

De ce se aburesc geamurile?

Atunci când umiditatea conținută în aerul cald se întâlnește cu o suprafață suficient de rece pentru a o transforma înapoi în lichid (condens), ferestrele pot deveni încețoșate. Geamurile ferestrelor sunt deosebit de susceptibile la umezeală iarna, când diferența de temperatură de afară și cea din interior este mare. Această mare diferență de temperatură este motivul pentru care ferestrele devin, în special în timpul iernii, aburite.

Cum scapăm de condens?

Pentru a scăpa de condensul care s-a acumulat pe fereastră, nu este nevoie de un echipament specializat sau costisitor. Se poate face chiar acasă o soluție simplă pentru a preveni acest lucru.

Se amestecă două căni de apă cu două căni de oțet și câteva picături de lichid de spălat. Se pune acest amestec într-o sticlă cu pulverizator, acest lucru ajută la aplicarea în mod egal pe geam.

Aplicați soluția direct pe fereastră și folosiți o cârpă moale de curățare pentru a o șterge din nou, lăsând geamul să se usuce la aer. Această soluție poate împiedica condensul, dar este și un produs eficient pentru curățarea geamurilor.

Dacă totuși există umiditate între cele două geamuri ale unei ferestre cu geam termopan, doar un profesionist poate interveni eficient.

Cum prevenim condensul?

Condensarea poate fi evitată înainte ca aceasta să devină o problemă. Există câteva lucruri pe care le putem face pentru a preveni formarea condensului. Pe piață se găsesc aparate care pot modifica excesul de umiditate din aer, dar acestea pot usca aerul din încăperi, precum și să fie scumpe și deseori zgomotoase.

Un sfat este să se evite lăsarea hainelor umede să se usuce în interiorul casei, deoarece apa din ele întreține umezeala din aer. Un uscător de rufe are sens doar dacă nu există nicio modalitate de a usca afară, dar important este să fie o gură de aerisire pentru a evita condensul. Mai mult de atât, atunci când se gătește, capacele ținute pe oale și tigăi blochează aburul și împreună cu o hotă, pot împiedica aburirea geamurilor.

La fel, ventilatoarele din baie trebuie lăsate să funcționeze timp de 15 minute după duș, iar deschiderea unei ferestre poate lăsa aerul cald și umed să circule.

Cum oprim condensul pe geamurile mașinii?

Desigur, condensul pe fereastra casei este un lucru, dar un parbriz aburit care împiedică capacitatea de a conduce poate fi periculos. Majoritatea parbrizelor au măsuri anti-ceață încorporate, deci ștergerea lor este doar o chestiune de apăsare a unui buton. Dar mașinile mai vechi pot necesita o anumită ingeniozitate din partea șoferilor.

Se pornește instalația de climatizare pe rece, apoi se mărește treptat temperatura pe măsură ce aerul se usucă. Gurile de ventilație trebuie direcționate către parbriz, aerul mai cald va usca geamul prin evaporare și va începe să îl încălzească, ceea ce va opri din nou condensarea vaporilor de apă.

Pentru a evita aburirea geamurilor mașinii, se poate aplica spumă de ras, un mic truc folosit de jucătorii de hochei pentru a opri condensul căștilor de joc. Este posibil să fie necesar repetarea aceastei metode în mod regulat pe măsură ce efectul spumei dispare, dar un parbriz curățat cu spumă de ras va fi mai puțin probabil să se aburească.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi