Ce este dobânda? Ce tipuri de dobândă există?

10.07.2023
Ce este dobânda? Ce tipuri de dobândă există?

Scumpirea traiului în România, din ultimii ani, are la bază mai mulți factori. Războiul de la graniță, reconstrucția economică post-pandemie, scumpirea prețurilor produselor de import sau ratele cu care se împrumută oamenii la bănci. Ultimul dintre acești factori are la rândul său un punct foarte important, dobânda. Ce este mai exact dobânda și cum ne influențează viața?

Ce este dobânda?

dobânda

Sistemul bancar este unul bine dezvoltat  în care regulile trebuie respectate de ambele părți. În baza unui contract între bancă și client se stabilesc reguli, rate, dobânzi și termene de plată. Concret, dobânda este suma de bani menită să acopere riscul pe care banca și-o asumă în baza unui împrumut.

Există dobândă la credit, dar și în cazul unui cont bancar sub formă de depozit. Dobânzile se acordă și se achită în baza contractelor semnate cu banca. Așadar, există mai multe forme de dobânzi, printre care:

Înainte de a deschide un credit, este nevoie să știi modul în care se calculează rata acestuia. Acest lucru se face printr-un model „simplu” sau „compus”.

Dobânda simplă utilizează o anumită formulă matematică: „D=So x d x n”.
D = dobânda
So = suma creditată
d = rata aferentă dobânzii
n = intervalul de timp acordat.

Dobânda compusă folosește la rândul său două formule:

  1. D1 = P x d
  2. D2 = D1+(d x D1)

D1 = valoarea dobânzii în primul an
P = valoarea investiției
d = rata specifică dobânzii
D2 = valoarea dobânzii din al doilea an.

Ce se întâmplă dacă nu înapoiezi banii băncii?

Mulți români și-au făcut credite din diverse motive, nevoi personale, pentru a deschide o firmă sau pentru a-și cumpăra o locuință. Cu toate acestea, din păcate nu toți au reușit să-și achite creditul, ajungând în incapacitate de plată.

Unul dintre cele mai important elemente ale creditului reprezintă rambursarea sumei minime. În cazul incapacității totale, în baza contractului banca poate soma instanțele de judecată până în punctul în care bunul poate intra în posesia creditorului.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot