Ce este dobânda? Ce tipuri de dobândă există?

10.07.2023
Ce este dobânda? Ce tipuri de dobândă există?

Scumpirea traiului în România, din ultimii ani, are la bază mai mulți factori. Războiul de la graniță, reconstrucția economică post-pandemie, scumpirea prețurilor produselor de import sau ratele cu care se împrumută oamenii la bănci. Ultimul dintre acești factori are la rândul său un punct foarte important, dobânda. Ce este mai exact dobânda și cum ne influențează viața?

Ce este dobânda?

dobânda

Sistemul bancar este unul bine dezvoltat  în care regulile trebuie respectate de ambele părți. În baza unui contract între bancă și client se stabilesc reguli, rate, dobânzi și termene de plată. Concret, dobânda este suma de bani menită să acopere riscul pe care banca și-o asumă în baza unui împrumut.

Există dobândă la credit, dar și în cazul unui cont bancar sub formă de depozit. Dobânzile se acordă și se achită în baza contractelor semnate cu banca. Așadar, există mai multe forme de dobânzi, printre care:

Înainte de a deschide un credit, este nevoie să știi modul în care se calculează rata acestuia. Acest lucru se face printr-un model „simplu” sau „compus”.

Dobânda simplă utilizează o anumită formulă matematică: „D=So x d x n”.
D = dobânda
So = suma creditată
d = rata aferentă dobânzii
n = intervalul de timp acordat.

Dobânda compusă folosește la rândul său două formule:

  1. D1 = P x d
  2. D2 = D1+(d x D1)

D1 = valoarea dobânzii în primul an
P = valoarea investiției
d = rata specifică dobânzii
D2 = valoarea dobânzii din al doilea an.

Ce se întâmplă dacă nu înapoiezi banii băncii?

Mulți români și-au făcut credite din diverse motive, nevoi personale, pentru a deschide o firmă sau pentru a-și cumpăra o locuință. Cu toate acestea, din păcate nu toți au reușit să-și achite creditul, ajungând în incapacitate de plată.

Unul dintre cele mai important elemente ale creditului reprezintă rambursarea sumei minime. În cazul incapacității totale, în baza contractului banca poate soma instanțele de judecată până în punctul în care bunul poate intra în posesia creditorului.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot