Ce este dobânda? Ce tipuri de dobândă există?

10.07.2023
Ce este dobânda? Ce tipuri de dobândă există?

Scumpirea traiului în România, din ultimii ani, are la bază mai mulți factori. Războiul de la graniță, reconstrucția economică post-pandemie, scumpirea prețurilor produselor de import sau ratele cu care se împrumută oamenii la bănci. Ultimul dintre acești factori are la rândul său un punct foarte important, dobânda. Ce este mai exact dobânda și cum ne influențează viața?

Ce este dobânda?

dobânda

Sistemul bancar este unul bine dezvoltat  în care regulile trebuie respectate de ambele părți. În baza unui contract între bancă și client se stabilesc reguli, rate, dobânzi și termene de plată. Concret, dobânda este suma de bani menită să acopere riscul pe care banca și-o asumă în baza unui împrumut.

Există dobândă la credit, dar și în cazul unui cont bancar sub formă de depozit. Dobânzile se acordă și se achită în baza contractelor semnate cu banca. Așadar, există mai multe forme de dobânzi, printre care:

Înainte de a deschide un credit, este nevoie să știi modul în care se calculează rata acestuia. Acest lucru se face printr-un model „simplu” sau „compus”.

Dobânda simplă utilizează o anumită formulă matematică: „D=So x d x n”.
D = dobânda
So = suma creditată
d = rata aferentă dobânzii
n = intervalul de timp acordat.

Dobânda compusă folosește la rândul său două formule:

  1. D1 = P x d
  2. D2 = D1+(d x D1)

D1 = valoarea dobânzii în primul an
P = valoarea investiției
d = rata specifică dobânzii
D2 = valoarea dobânzii din al doilea an.

Ce se întâmplă dacă nu înapoiezi banii băncii?

Mulți români și-au făcut credite din diverse motive, nevoi personale, pentru a deschide o firmă sau pentru a-și cumpăra o locuință. Cu toate acestea, din păcate nu toți au reușit să-și achite creditul, ajungând în incapacitate de plată.

Unul dintre cele mai important elemente ale creditului reprezintă rambursarea sumei minime. În cazul incapacității totale, în baza contractului banca poate soma instanțele de judecată până în punctul în care bunul poate intra în posesia creditorului.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot