De ce evreii sunt considerați bogați?

21.09.2023
De ce evreii sunt considerați bogați?

Evreii sunt un popor care de-a lungul timpului a atras diferite priviri. Au fost nevoiți să plece din țara lor, au fost prigoniți și omorâți, iar tot ceea ce rețin oamenii despre ei este că au bani. Se pare că simțul antreprenorial se află în sângele oamenilor din Israel. De ce sunt considerați evreii bogați?

Au furat evreii averile oamenilor?

evreii

Pe oricine vom asculta sau la orice film ne vom uita, vom observa că evreii sunt catalogați ca un popor cu spirit antreprenorial. Aspectul acestora este unul clasic, fiind prezentați în filme cu barbă și pălărie, participând la ritualuri bisericești specifice … și având mulți bani. Sunt banii un stereotip sau chiar sunt evreii bogați?

Ideea că evreii sunt bogați este unul dintre cele mai vechi stereotipuri. De-a lungul mileniilor, evreii au fost asociați cu împrumuturile de bani. Cea mai comună explicație este faptul că aceștia au fost excluși în Evul Mediu din diferite bresle, trimiși în ghetouri, fiindu-le interzis să dețină sau să cumpere pământ. Teologia creștină a promovat perceperea dobânzii ca fiind păcătoasă, astfel că evreii au reușit să profite de această nișă. În timp, s-au limitat la ocupații precum vânzări cu amănuntul, vânzări ambulante sau diferite străzi bancare, adică împrumut de bani.

Pe măsurile de sistemul bancar s-a dezvoltat și a devenit instituționalizat, evreii au continuat să ocupe poziții importante. În perioada secolelor al XVIII -lea și al XIX-lea, aceștia au construit mai multe bănci influente, alimentând teoriile conspiraționiste. În SUA, evreii au înființat în centrul financiar diverse companii precum Salomon Brothers sau Goldman Sachs. Între anii 1987 și 2014, Rezerva Federală a SUA a fost condusă în succesiune de 3 evrei. Totodată, 4 dintre 8 bărbați au ocupat funcția de secretar al Trezorerie SUA au fost evrei, iar 12 președinți ai Băncii Mondiale între 1946 și 2020 au fost evrei.

Chiar dacă au influențat dezvoltarea sistemului bancar, acest motiv nu a împiedicat anumiți lideri mondiali să se întoarcă împotriva lor. Hitler poate fi considerat poate cel mai mare dușman al evreilor. Criza financiară a Germaniei a fost pusă pe umerii evreilor, astfel că milioane de oameni au murit nevinovați.

Câți evrei mai sunt în Germania?

Nu foarte mulți se pot gândi că cele două cuvinte „evrei” și „Germania” pot fi în aceeași propoziție din cauza istoriei comune complicate. Nebunia unui om a împins o planetă întreagă în război, milioane de oameni au murit și mai multe milioane au avut de suferit de pe urma conflictului internațional.

Având în vedere situația celui de-al Doilea Război Mondial, ne putem întreba câți evrei au mai rămas în Germania. La ora actuală, datorită puterii economice a țării, aici trăiesc un număr considerabil de evrei. Cei peste 275.000 de evrei din Germania, poziționează țara pe locul 9 în lume.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot