De unde știau nemții cine este evreu și cine nu în perioada Holocaustului?

19.04.2024
De unde știau nemții cine este evreu și cine nu în perioada Holocaustului?

Holocaustul este una dintre cele mai negre perioade din istoria umanității. Timp de 12 ani, evreii au fost vânați și milioane de evrei și-au pierdut viața. Holocaustul a început, în anul 1933, când Adolf Hitler a venit la putere în Germania și s-a încheiat, în 1945, când naziștii au fost înfrânți de puterile aliate.

Cum erau identificați evreii?

Nazismul ideologie rasistă al cărei scop era eliminarea evreilor și a altor grupuri nedorite din societatea germană. Pentru a-și justifica ura față de evrei, naziștii considerau că evreii de origine germană trădaseră Germania în timpul Primului Război Mondial și că fuseseră responsabili de înfrângerea sa. Mai mult, naziștii spuneau că evreii fuseseră responsabili de dificultățile economice ale Germaniei din timpul crizei de la sfârșitul anilor ’20 și începutul anilor ’30.

Căsătorirea cu evrei și întreținerea de relații sexuale cu aceștia au fost declarate ilegale de către Adolf Hitler, în 1935, în temeiul legii de la Nürnberg. Pe data de 11 noiembrie 1938 a fost declarat ilegal ca evreii să dețină orice fel de armă albă sau o armă de foc. La puțină vreme a început prigonirea evreilor. Totuși, cum reușeau nemții să-i identifice pe evrei?

În primul rând, oficialii germani ai vremii au identificat evreii care locuiau în Germania cu ajutorul arhivelor normale create de un stat modern. Au folosit la vremea respectivă rezultate obținute în urma recensământului, anumite declarații fiscale, liste de membri ai sinagogilor, arhive parohiale (pentru evreii convertiți), formulare de rutină, dar obligatorii, de înregistrare la poliție.

În plus, evreii au mai fost identificați după informațiile obținute prin interogarea rudelor și informații furnizate de vecini și oficiali municipali. Totodată, la identificarea evreilor au participat și mii de informatori locali.

Cine era considerat evreu?

Legile rasiale ale Germaniei adoptate în 1935 identificau drept „evreu” orice persoană care avea trei sau mai mulți bunici evrei, indiferent de identitatea sau practica lor religioasă. Conversiile la creștinism au fost declarate nelegitime cu până la două generații în urmă, formalizând și instaurând teoriile rasiale naziste.

Un total de 11 milioane de oameni au fost uciși în cei 12 ani de Holocaust dintre care 6 milioane au fost evrei. Această cifră a reprezentat aproximativ o treime din numărul total de evrei de pe Glob din perioada interbelică.

Foto: coe.int

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot