De unde știau nemții cine este evreu și cine nu în perioada Holocaustului?

19.04.2024
De unde știau nemții cine este evreu și cine nu în perioada Holocaustului?

Holocaustul este una dintre cele mai negre perioade din istoria umanității. Timp de 12 ani, evreii au fost vânați și milioane de evrei și-au pierdut viața. Holocaustul a început, în anul 1933, când Adolf Hitler a venit la putere în Germania și s-a încheiat, în 1945, când naziștii au fost înfrânți de puterile aliate.

Cum erau identificați evreii?

Nazismul ideologie rasistă al cărei scop era eliminarea evreilor și a altor grupuri nedorite din societatea germană. Pentru a-și justifica ura față de evrei, naziștii considerau că evreii de origine germană trădaseră Germania în timpul Primului Război Mondial și că fuseseră responsabili de înfrângerea sa. Mai mult, naziștii spuneau că evreii fuseseră responsabili de dificultățile economice ale Germaniei din timpul crizei de la sfârșitul anilor ’20 și începutul anilor ’30.

Căsătorirea cu evrei și întreținerea de relații sexuale cu aceștia au fost declarate ilegale de către Adolf Hitler, în 1935, în temeiul legii de la Nürnberg. Pe data de 11 noiembrie 1938 a fost declarat ilegal ca evreii să dețină orice fel de armă albă sau o armă de foc. La puțină vreme a început prigonirea evreilor. Totuși, cum reușeau nemții să-i identifice pe evrei?

În primul rând, oficialii germani ai vremii au identificat evreii care locuiau în Germania cu ajutorul arhivelor normale create de un stat modern. Au folosit la vremea respectivă rezultate obținute în urma recensământului, anumite declarații fiscale, liste de membri ai sinagogilor, arhive parohiale (pentru evreii convertiți), formulare de rutină, dar obligatorii, de înregistrare la poliție.

În plus, evreii au mai fost identificați după informațiile obținute prin interogarea rudelor și informații furnizate de vecini și oficiali municipali. Totodată, la identificarea evreilor au participat și mii de informatori locali.

Cine era considerat evreu?

Legile rasiale ale Germaniei adoptate în 1935 identificau drept „evreu” orice persoană care avea trei sau mai mulți bunici evrei, indiferent de identitatea sau practica lor religioasă. Conversiile la creștinism au fost declarate nelegitime cu până la două generații în urmă, formalizând și instaurând teoriile rasiale naziste.

Un total de 11 milioane de oameni au fost uciși în cei 12 ani de Holocaust dintre care 6 milioane au fost evrei. Această cifră a reprezentat aproximativ o treime din numărul total de evrei de pe Glob din perioada interbelică.

Foto: coe.int

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot