Ce este cușcușul? Cum se gătește cușcușul?

01.08.2022
Ce este cușcușul? Cum se gătește cușcușul?

Cușcușul este un preparat culinar originar din țările arabe. Acest aliment este realizat din granule mici de grâu dur și reprezintă o alternativă la pastele făinoase și orez. Practic, cușcușul nu este altceva decât o cereală de grâu, care atunci când este preparată la aburi, capătă o consistență ușoară și pufoasă.

Cușcușul este un aliment de bază în Algeria, Tunisia, Mauritania, Maroc și Libia. Acesta a fost adus în Europa de bucătăria franceză, la sfârșitul secolului al XX-lea, iar începând cu anul 2020 cușcușul a fost introdus în patrimoniul UNESCO.

Când a apărut cușcușul?

Nu este clar când a apărut cușcușul. Potrivit scriitorului gastronomic Charles Perry, este posibil ca acesta să fi apărut printre berberii din Algeria și Maroc, spre sfârșitul dinastiei Zirid din secolul al XI-lea. În secolul al XII-lea, bucătarii pregăteau deja destul de multe mâncăruri  unde foloseau cușcuș.

Se crede că cușcușul a fost răspândit printre locuitorii Peninsulei Iberice de către dinastiile berbere din secolul al XIII-lea, deși astăzi nu se mai găsește în bucătăria tradițională spaniolă sau portugheză. În Trapani, Sicilia, mâncarea este încă făcută după rețeta medievală a autorului andaluz Ibn Razin al-Tujibi.

Din ce este făcut cușcușul?

Cușcușul este făcut în mod tradițional din griș, partea cea mai tare a bobului de grâu, care rezistă atunci când este măcinat la moară. Grișul se stropește apoi cu apă și se rulează cu mâinile pentru a se omogeniza, după care se presară făină uscată pentru ca granulele de cușcuș să rămână separate, iar la final se cerne. În unele regiuni, cușcușul este făcut din făină sau din orz măcinat grosier sau din mei perlat.

Odată cu dezvoltarea tehnologiilor producția de cușcuș a devenit mecanizată, fiind realizat la scară industrială și vândut în întreaga lume. Cușcușul gătit în mod corespunzător este ușor și pufos, nu lipicios, potrivit Wikipedia.org.

Cum se prepară?

Cușcușul se gătește la aburi pentru a căpăta o consistență ușoară și pufoasă. Acesta este servit, de obicei, ca și garnitură alături de un preparat culinar cu carne și legume, numit tocană. Cușcușul este consumat pe scară largă în Franța, unde a fost votat al treilea cel mai popular fel de mâncare într-un sondaj din anul 2011.

Potrivit specialiștilor în gastronomie, există numeroase rețete cu cușcuș. Acesta se poate prepara cu lămâie, migdale prăjite, mazăre, stafide, coacăze sau alte fructe uscate, chiar mere sau caise, potrivit hiloved.com.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot
Fabuloasa poveste a gorilei Binti Jua, eroul blând care a protejat un copil în 1996 și a emoționat o lume întreagă
Fabuloasa poveste a gorilei Binti Jua, eroul blând care a protejat un copil în 1996 și a emoționat o lume întreagă
Într-o zi de august 1996, la grădina zoologică Brookfield din Chicago, s-a petrecut ceva ce avea să rămână întipărit în inimile tuturor celor care au fost martori sau care au aflat ulterior... citește tot