Ce este cușcușul? Cum se gătește cușcușul?

01.08.2022
Ce este cușcușul? Cum se gătește cușcușul?

Cușcușul este un preparat culinar originar din țările arabe. Acest aliment este realizat din granule mici de grâu dur și reprezintă o alternativă la pastele făinoase și orez. Practic, cușcușul nu este altceva decât o cereală de grâu, care atunci când este preparată la aburi, capătă o consistență ușoară și pufoasă.

Cușcușul este un aliment de bază în Algeria, Tunisia, Mauritania, Maroc și Libia. Acesta a fost adus în Europa de bucătăria franceză, la sfârșitul secolului al XX-lea, iar începând cu anul 2020 cușcușul a fost introdus în patrimoniul UNESCO.

Când a apărut cușcușul?

Nu este clar când a apărut cușcușul. Potrivit scriitorului gastronomic Charles Perry, este posibil ca acesta să fi apărut printre berberii din Algeria și Maroc, spre sfârșitul dinastiei Zirid din secolul al XI-lea. În secolul al XII-lea, bucătarii pregăteau deja destul de multe mâncăruri  unde foloseau cușcuș.

Se crede că cușcușul a fost răspândit printre locuitorii Peninsulei Iberice de către dinastiile berbere din secolul al XIII-lea, deși astăzi nu se mai găsește în bucătăria tradițională spaniolă sau portugheză. În Trapani, Sicilia, mâncarea este încă făcută după rețeta medievală a autorului andaluz Ibn Razin al-Tujibi.

Din ce este făcut cușcușul?

Cușcușul este făcut în mod tradițional din griș, partea cea mai tare a bobului de grâu, care rezistă atunci când este măcinat la moară. Grișul se stropește apoi cu apă și se rulează cu mâinile pentru a se omogeniza, după care se presară făină uscată pentru ca granulele de cușcuș să rămână separate, iar la final se cerne. În unele regiuni, cușcușul este făcut din făină sau din orz măcinat grosier sau din mei perlat.

Odată cu dezvoltarea tehnologiilor producția de cușcuș a devenit mecanizată, fiind realizat la scară industrială și vândut în întreaga lume. Cușcușul gătit în mod corespunzător este ușor și pufos, nu lipicios, potrivit Wikipedia.org.

Cum se prepară?

Cușcușul se gătește la aburi pentru a căpăta o consistență ușoară și pufoasă. Acesta este servit, de obicei, ca și garnitură alături de un preparat culinar cu carne și legume, numit tocană. Cușcușul este consumat pe scară largă în Franța, unde a fost votat al treilea cel mai popular fel de mâncare într-un sondaj din anul 2011.

Potrivit specialiștilor în gastronomie, există numeroase rețete cu cușcuș. Acesta se poate prepara cu lămâie, migdale prăjite, mazăre, stafide, coacăze sau alte fructe uscate, chiar mere sau caise, potrivit hiloved.com.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs este o anomalie a naturii: se naște mai mic decât o chiflă. Discrepanța de mărime dintre mamă și pui este uimitoare. O ursoaică matură poate cântări 200-300 de kilograme, dar... citește tot
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Cine nu a văzut măcar o dată un copil călărind porcul abia tăiat în gospodărie? Conform unei tradiții întâlnită des în satele românești, copiii se pozează călare pe porc, ca să fie... citește tot
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
În luna mai 2021, casa de licitații Art-Rite din Milano a găzduit unul dintre cele mai bizare și controversate evenimente din istoria artei moderne. Artistul italian Salvatore Garau, în vârstă... citește tot