Ce este curcuma? Beneficii și efecte negative ale turmericului

21.10.2021
Ce este curcuma? Beneficii și efecte negative ale turmericului

Curcuma (turmericul) este un condiment comun care provine din rădăcina plantei Curcuma longa. Uneori este numită șofran indian sau condimentul auriu și este o plantă înaltă care crește în Asia și America Centrală.

Curcumina este ingredientul activ din turmeric și are proprietăți biologice puternice. Medicina ayurvedică, un sistem tradițional indian de tratament, recomandă turmericul pentru o varietate de condiții de sănătate. Acestea includ durerea cronică și inflamația. Medicina occidentală a început să studieze turmericul pentru calmarea durerii și agent de vindecare.

Culoarea galben strălucitor a turmericului prelucrat a inspirat multe culturi să-l folosească ca vopsea. Curcuma măcinată este, de asemenea, un ingredient major în pulberea de curry.

Oamenii folosesc de obicei curcuma pentru osteoartrită. Este, de asemenea, utilizat pentru febra fânului, depresie, colesterol ridicat, boli hepatice și eczeme, dar nu există dovezi științifice care să susțină majoritatea acestor utilizări.

Efecte secundare ale consumului de curcuma

Curcuma este sigură atunci când este utilizată pe termen scurt. Produsele cu turmeric care au în compoziția lor până la 8 grame de curcumină par a fi sigure atunci când sunt utilizate timp de până la 2 luni. Curcuma de obicei nu provoacă efecte secundare grave. Unele persoane pot prezenta reacții adverse ușoare, cum ar fi dureri de stomac, greață, amețeli sau diaree. Aceste reacții adverse sunt mai frecvente la doze mai mari.

Curcuma nu prezintă nici un risc atunci când este folosită sub formă de apă de gură sau când atunci când o persoană are nevoie de clismă.

Curcuma este utilizată în cantități mici sub forma unui condiment în alimente. Nu sunt recomandate medicamentele care au în compoziția lor turmeric femeilor însărcinate. Poate provoca o hemoragie sau poate stimula uterul, punând în pericol sarcina.

Din nefericire, curcuma poate agrava problemele vezicii biliare. Nu este recomandat turmericul persoanelor care au calculi biliari sau o obstrucție a căilor biliare. De asemenea, curcuma poate reduce nivelul de testosteron și poate apărea infertilitatea. Acest tip de condiment ar trebui utilizat cu prudență de către persoanele care încearcă să aibă un copil.

Persoanelor cu deficiență de fier le este recomandat să nu consume curcuma, deoarece aceasta poate împiedica absorbția fierului. Cu toate acestea, iată și o veste bună. Curcumina prezintă rezultate uimitoare ca tratament pentru cancer . Studiile sugerează că are efecte protectoare împotriva cancerului pancreatic, cancerului de prostată și mielomului multiplu.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot