Ce este efectul Placebo?

06.09.2021
Ce este efectul Placebo?

Cine nu a auzit măcar o dată despre faimosul efect Placebo? Ei bine, nu toată lumea știe ce înseamnă acest efect și de ce numele său apare în numeroase studii medicale. Redactorii siteului shtiu.ro vă vor explica ce este, de fapt, acest efect și când este utilizat.

Ce este efectul Placebo?

Termenul de placebo vine din latinescul „voi plăcea”. Efectul placebo este o substanță inactivă din punct de vedere chimic, dar care conduce la o îmbunătățire reală, cuantificabilă, fără bază într-un tratament real, a stării de sănătate a unui pacient. Cu alte cuvinte, efectul placebo este o îmbunătățire măsurabilă și observabilă care nu se atribuie unui tratament real în desfășurare.

Placebo, în studii și experimente

Placebo este utilizat în diferite cercetări sau experimente medicale. Pacienții sunt împărțiți, de obicei, în două grupuri: grupul Placebo și grupul de lucru. În timp ce pacienții din grupul de lucru primesc medicamentul testat, cei din grupul Placebo primesc o substanță neutră, inactivă. Totuși, în multe cazuri puterea minții funcționează și simptomele se pot ameliora și în cazul persoanelor din grupul Placebo care nu au luat tratament medicamentos, scrie webmd.com.

Conform oamenilor de știință, cercetările arată relația extraordinară dintre minte și corp. Efectul placebo se datorează aşteptărilor unei persoane. În situația în care o persoană se aşteaptă ca o pastila să-i amelioreze problemele de sănătate, atunci este posibil ca propria chimie a corpului să poată provoca efecte similare cu ceea ce un medicament ar fi putut cauza. Acest lucru poartă denumirea de efectul Placebo.

Efectul placebo poate fi de două feluri:

Există unele situații în care un placebo poate produce rezultate chiar și atunci când oamenii știu că iau un placebo. Studiile arată că placebo-urile pot avea un efect asupra unor situații precum:

Din nefericire, nu toată lumea are un răspuns terapeutic la un medicament placebo. Dacă lucrurile ar sta astfel, altfel nu ar mai fi nevoie de medicamente pe piață și toți ne-am „autovindeca”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot