Ce este șofranul și de ce este atât de scump?

Claudiu Petrișor 03/01/2020 Ca să știm
Ce este șofranul și de ce este atât de scump?

Șofranul. Ce este șofranul?

Unul dintre cele mai scumpe condimente din lume este, cu siguranță, șofranul. De fapt, șofranul este o plantă ce crește în zona mediteraneană, din care se poate extrage condimentul șofran, uleiuri aromatice, precum și numeroase alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație. Costul unui kilogram de șofran se ridică la 30-40 de mii de euro. De ce?

De ce șofranul este atât de scump?

Puțină lume știe că este nevoie de un kilogram de flori proaspete pentru a produce doar cinci grame de şofran uscat. De fapt, pentru un kilogram de condiment trebuie recoltate între 130.000 și 250.000 de flori din care se rețin numai stigmatele. Fiecare floare, care înfloreste doar o dată pe an, timp de o săptamana, produce 3 stamine. Procesul de recoltare este făcut manual și doar așa se poate obține „aurul roșu”, așa cum mai este denumit șofranul.

Șofranul (originar din Persia) este extrem de bogat în fier, uleiuri volatile, proteine, sodium, potasiu și multe vitamine. Șofranul este folosit în bucătărie pentru a potența aroma alimentelor și, de asemenea, uneori poate înlocui cu succes sarea. Nu ar trebui să se utilizeze mai mult de 5 fire de șofran pentru o persoană, iar dacă șofranul este pudră nu este recomandată o canitate mai mare de 30 de miligrame de persoană. Totodată, șofranul trebuie folosit cu moderație din cauza gustului amărui.

Șofranul, indicații terapeutice

Condimentul are și beneficii medicale. Conform oamenilor de știință, șofranul acționează benefic asupra inimii și aparatului respirator, fiind un antioxidant natural. Cel mai scump condiment din lume este un remediu eficient pentru afecţiunile hemoroidale, echmoze, conjunctivite, flegmoane şi chiar dureri dentare.

Curiozități despre șofran:

  • Cel mai calitativ șofran este cel produs în Iran. Acesta este, evident, și cel mai scump;
  • Șofranul nu este doar cel mai scump condiment din lume, ci și cel mai scump aliment, mai scump chiar și decât caviarul sau carnea de vita Kobe;
  • Șofranul are o durată de viață de doi ani;
  • Condimentul își eliberează aromele cand este pus în contact cu apa caldă.
Sofran

Foto: Pexels.com

Nu uita să ne dai un LIKE!
Ne ajută să creștem și să ducem aceste informatii la mai multe persoane.
Mulțumim!

loading...