Ce este șofranul și de ce este atât de scump?

03.01.2020
Ce este șofranul și de ce este atât de scump?

Șofranul. Ce este șofranul?

Unul dintre cele mai scumpe condimente din lume este, cu siguranță, șofranul. De fapt, șofranul este o plantă ce crește în zona mediteraneană, din care se poate extrage condimentul șofran, uleiuri aromatice, precum și numeroase alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație. Costul unui kilogram de șofran se ridică la 30-40 de mii de euro. De ce?

De ce șofranul este atât de scump?

Puțină lume știe că este nevoie de un kilogram de flori proaspete pentru a produce doar cinci grame de şofran uscat. De fapt, pentru un kilogram de condiment trebuie recoltate între 130.000 și 250.000 de flori din care se rețin numai stigmatele. Fiecare floare, care înfloreste doar o dată pe an, timp de o săptamana, produce 3 stamine. Procesul de recoltare este făcut manual și doar așa se poate obține „aurul roșu”, așa cum mai este denumit șofranul.

Șofranul (originar din Persia) este extrem de bogat în fier, uleiuri volatile, proteine, sodium, potasiu și multe vitamine. Șofranul este folosit în bucătărie pentru a potența aroma alimentelor și, de asemenea, uneori poate înlocui cu succes sarea. Nu ar trebui să se utilizeze mai mult de 5 fire de șofran pentru o persoană, iar dacă șofranul este pudră nu este recomandată o canitate mai mare de 30 de miligrame de persoană. Totodată, șofranul trebuie folosit cu moderație din cauza gustului amărui.

Șofranul, indicații terapeutice

Condimentul are și beneficii medicale. Conform oamenilor de știință, șofranul acționează benefic asupra inimii și aparatului respirator, fiind un antioxidant natural. Cel mai scump condiment din lume este un remediu eficient pentru afecţiunile hemoroidale, echmoze, conjunctivite, flegmoane şi chiar dureri dentare.

Curiozități despre șofran:

Sofran

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce italienii sunt atât de pasionați de mâncare?
De ce italienii sunt atât de pasionați de mâncare?
Italia este recunoscută în întreaga lume pentru bucătăria sa, iar pasiunea italienilor pentru mâncare depășește simpla plăcere a gustului. Pentru ei, mâncarea este cultură, tradiție,... citește tot
De ce țara noastră se numește „România”? Când a apărut numele pentru prima dată?
De ce țara noastră se numește „România”? Când a apărut numele pentru prima dată?
1. Originea etimologică a numelui Numele „România” își are rădăcina în etnonimul „român”, la rândul său derivat din latinescul romanus, care înseamnă „cetățean al Romei” sau... citește tot
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Anul 2025 ne-a surprins cu o serie de preparate culinare excentrice, care sfidează gusturile tradiționale și explorează limitele creativității gastronomice. De la infuzii morbide până la... citește tot