Ce este șofranul și de ce este atât de scump?

03.01.2020
Ce este șofranul și de ce este atât de scump?

Șofranul. Ce este șofranul?

Unul dintre cele mai scumpe condimente din lume este, cu siguranță, șofranul. De fapt, șofranul este o plantă ce crește în zona mediteraneană, din care se poate extrage condimentul șofran, uleiuri aromatice, precum și numeroase alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație. Costul unui kilogram de șofran se ridică la 30-40 de mii de euro. De ce?

De ce șofranul este atât de scump?

Puțină lume știe că este nevoie de un kilogram de flori proaspete pentru a produce doar cinci grame de şofran uscat. De fapt, pentru un kilogram de condiment trebuie recoltate între 130.000 și 250.000 de flori din care se rețin numai stigmatele. Fiecare floare, care înfloreste doar o dată pe an, timp de o săptamana, produce 3 stamine. Procesul de recoltare este făcut manual și doar așa se poate obține „aurul roșu”, așa cum mai este denumit șofranul.

Șofranul (originar din Persia) este extrem de bogat în fier, uleiuri volatile, proteine, sodium, potasiu și multe vitamine. Șofranul este folosit în bucătărie pentru a potența aroma alimentelor și, de asemenea, uneori poate înlocui cu succes sarea. Nu ar trebui să se utilizeze mai mult de 5 fire de șofran pentru o persoană, iar dacă șofranul este pudră nu este recomandată o canitate mai mare de 30 de miligrame de persoană. Totodată, șofranul trebuie folosit cu moderație din cauza gustului amărui.

Șofranul, indicații terapeutice

Condimentul are și beneficii medicale. Conform oamenilor de știință, șofranul acționează benefic asupra inimii și aparatului respirator, fiind un antioxidant natural. Cel mai scump condiment din lume este un remediu eficient pentru afecţiunile hemoroidale, echmoze, conjunctivite, flegmoane şi chiar dureri dentare.

Curiozități despre șofran:

Sofran

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
De unde vine expresia „a pune batista pe țambal”?
De unde vine expresia „a pune batista pe țambal”?
Limba română este plină de proverbe, care au fost transmise din generație în generație prin viu grai sau prin scris. Multe dintre ele s-au pierdut odată cu trecerea timpului, însă unele sunt... citește tot
Ce este un Ayran? Rețetă de ayran cu doar trei ingrediente în cinci minute
Ce este un Ayran? Rețetă de ayran cu doar trei ingrediente în cinci minute
Cum să-ți potolești foamea rapid într-o zi extrem de aglomerată? Mergi rapid la un fast-food sigur și îți comanzi un chebap (în turcă se scrie Kebap) și un ayran. Merg ca unse împreună,... citește tot
Ziua cu cea mai scăzută temperatură din istoria României. „A fost frigul frigurilor”
Ziua cu cea mai scăzută temperatură din istoria României. „A fost frigul frigurilor”
Dacă ai sta de vorbă cu un bătrân ți-ar zice nostalgic că nimic nu mai este cum era o dată. Cei din generația de după anii ’80 ar încerca să-i contrazică, însă dacă ne uităm un pic... citește tot