Ce este șofranul și de ce este atât de scump?

03.01.2020
Ce este șofranul și de ce este atât de scump?

Șofranul. Ce este șofranul?

Unul dintre cele mai scumpe condimente din lume este, cu siguranță, șofranul. De fapt, șofranul este o plantă ce crește în zona mediteraneană, din care se poate extrage condimentul șofran, uleiuri aromatice, precum și numeroase alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație. Costul unui kilogram de șofran se ridică la 30-40 de mii de euro. De ce?

De ce șofranul este atât de scump?

Puțină lume știe că este nevoie de un kilogram de flori proaspete pentru a produce doar cinci grame de şofran uscat. De fapt, pentru un kilogram de condiment trebuie recoltate între 130.000 și 250.000 de flori din care se rețin numai stigmatele. Fiecare floare, care înfloreste doar o dată pe an, timp de o săptamana, produce 3 stamine. Procesul de recoltare este făcut manual și doar așa se poate obține „aurul roșu”, așa cum mai este denumit șofranul.

Șofranul (originar din Persia) este extrem de bogat în fier, uleiuri volatile, proteine, sodium, potasiu și multe vitamine. Șofranul este folosit în bucătărie pentru a potența aroma alimentelor și, de asemenea, uneori poate înlocui cu succes sarea. Nu ar trebui să se utilizeze mai mult de 5 fire de șofran pentru o persoană, iar dacă șofranul este pudră nu este recomandată o canitate mai mare de 30 de miligrame de persoană. Totodată, șofranul trebuie folosit cu moderație din cauza gustului amărui.

Șofranul, indicații terapeutice

Condimentul are și beneficii medicale. Conform oamenilor de știință, șofranul acționează benefic asupra inimii și aparatului respirator, fiind un antioxidant natural. Cel mai scump condiment din lume este un remediu eficient pentru afecţiunile hemoroidale, echmoze, conjunctivite, flegmoane şi chiar dureri dentare.

Curiozități despre șofran:

Sofran

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Asistenta medicală care a stat moartă în apartament zeci de ani și nimeni nu a știut. 42 de ani nimeni n-a bătut la ușă
Asistenta medicală care a stat moartă în apartament zeci de ani și nimeni nu a știut. 42 de ani nimeni n-a bătut la ușă
În anul 1966, Hedviga Golik și-a preparat o ceașcă de ceai în micul ei apartament din mansardă, în Zagreb. S-a așezat să se uite la televizor. La un moment dat — poate după câteva... citește tot
Tendințele Pieței de Gambling în România pentru 2026
Tendințele Pieței de Gambling în România pentru 2026
Industria jocurilor de noroc din România traversează una dintre cele mai dinamice perioade din istoria sa recentă. Dacă până acum discuțiile s-au concentrat pe creșterea volumului de... citește tot
De ce „Du-te-n p**da mă-tii” este una dintre cele mai utilizate înjurături românești? Care este substratul cuvintelor?
De ce „Du-te-n p**da mă-tii” este una dintre cele mai utilizate înjurături românești? Care este substratul cuvintelor?
De sute de ani, străbunii, bunicii și acum noi… practicăm înjurătura. De obicei, înjurătura este utilizată în cadrul unui conflict direct. În urmă cu sute de ani, înjurăturile aveau un... citește tot