Ce este coriandru și la ce se folosește? Care sunt originile coriandrului?

19.07.2021
Ce este coriandru și la ce se folosește? Care sunt originile coriandrului?

În timp ce frunzele plantei de coriandru sunt o plantă cunoscută sub numele de coriandru sau pătrunjel chinezesc, semințele rotunde sunt folosite pentru a face condimente de coriandru.

Ca mirodenie, aroma de lămâie și florală a coriandrului își găsește drumul în numeroasele feluri de mâncare asiatice, latine și indiene, precum și în bucătăria europeană.

Acesta se găsește în amestecul de condimente indian garam masala, care este utilizat în multe feluri de mâncare sărate.

Ce este coriandrul?

Coriandrul este un condiment produs din semințele rotunde, de culoare cafenie, ale plantei de coriandru ( Coriandrum sativum), care face parte din familia pătrunjelului. Cuvântul coriandru poate fi folosit pentru a descrie întreaga plantă: frunze, tulpini, semințe și toate. Dar când vorbim de coriandru, majoritatea oamenilor se referă la condimentul produs din semințele plantei.

Frunzele plantei sunt denumite în mod obișnuit coriandru, care provine din cuvântul spaniol „coriandro”. Rădăcinile acestuia apar, de asemenea, în utilizarea culinară ca un supliment înțepător la curry-urile thailandeze. Coriandrul crește ca plantă nativă în întreaga lume, inclusiv în Europa, Asia, Africa și în America.

Care sunt originile coriandrului?

Se știe puțin despre originile plantei de coriandru, deși se crede în general că este originară din Marea Mediterană și părți din sud-vestul Europei. Experții consideră că utilizarea sa datează de cel puțin 5.000 ani î.Hr. Referințele despre coriandru pot fi găsite în scrierile sanscrite, iar semințele au fost plasate în mormintele egiptene.

Potrivit The Spruce Eats, acest condiment este menționat chiar și în Vechiul Testament, în care mana oferită evreilor care fugeau din Egipt a fost descrisă ca o semință de coriandru. Coriandrul a fost una dintre primele plante cultivate de coloniștii americani din Massachusetts.

Semințe coriandru

 

Francezii din secolul al XVII-lea foloseau coriandru distilat pentru a face un tip de lichior. Astăzi, coriandru este cultivat în țările tropicale și subtropicale din întreaga lume, iar planta este folosită în întreaga lume.

Ce gust are coriandru?

Semințele acestei plante au o aromă plăcută de lămâie și o aromă florală. Aroma se potrivește foarte bine cu chimenul și multe rețete includ cantități egale din cele două condimente. Frunzele plantei și semințele coapte au un gust complet diferit și nu pot fi înlocuite reciproc. Coriandrul proaspăt are un gust înțepător și, pentru un anumit procent din populație, are un gust săpun.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot