Ce este coperto? De ce în Italia plătesti chiar dacă nu consumi nimic la masă?

24.06.2022
Ce este coperto? De ce în Italia plătesti chiar dacă nu consumi nimic la masă?

Turiștii care vizitează Italia strâmbă un pic din nas atunci când li se prezintă nota de plată la restaurant. Deși taxa pe vânzări este inclusă în prețurile articolelor, o serie de taxe misterioase par să apară brusc pe bonul fiscal atunci când este timpul să se achite. Una dintre acestea se numește „coperto”.

Italia și-a câștigat pe bună dreptate locul printre destinațiile de top de vizitat obligatoriu. Aici, pizza, pastele și gelato sunt legendare, muzeele găzduiesc unele dintre cele mai faimoase opere de artă, iar istoria țării este plină de povești fascinante.

Taxa „surpriză” din restaurantele din Italia

Coperto este o taxă pe persoană care se plătește în toate tipurile de restaurante din Italia și înseamnă taxă de acoperire. Potrivit site-ului mycornerofitaly.com, obiceiul „coperto” își are originea în Evul Mediu. În acea perioadă, mulți oameni obișnuiau să se oprească la hanuri, dar, pentru a economisi bani, mâncau doar mâncare adusă de acasă.

De aceea, hangiștii, care nu le puteau vinde mâncarea, au început să îi taxeze pe acești clienți pentru locul pe care îl ocupau („posto coperto” – trad. română „loc ocupat”) și pentru utilizarea tacâmurilor și a farfuriilor.

Taxa variază între 1 și chiar 5 € (în cele mai renumite și mai scumpe locuri turistice). Turiștii pot mânca sau nu pâinea, dar tot trebuie să plătească coperto. Poate părea un obicei foarte ciudat, dar pentru italieni, este un lucru normal. Aceasta este o modalitate de a acoperi costul „pane e grissini” (pâine și baghete) și utilizarea tacâmurilor și a fețelor de masă, care trebuie apoi spălate.

Pe de altă parte, în Italia, bacșișul nu este obișnuit, cu excepția, poate, a locurilor de lux: hoteluri, restaurante și cafenele. În mod normal, nu se lasă bacșiș sau, dacă totuși turiștii străini o fac, ei pot lăsa o monedă de 1 sau 2 euro, sau rotunjesc nota de plată la cea mai apropiată cifră rotundă.

Așadar, această taxă ar putea ține locul bacșișului, mai ales dacă nu știi sigur care este suma corectă de lăsat. De asemenea, unele restaurante vor adăuga un „servizio” sau o taxă de serviciu la nota de plată. Acesta este adesea trecut în cont pentru grupuri de aproximativ opt persoane sau mai multe.

Coperto și în România?

În România, la începutul pandemiei de Covid-19, cei care aveau afaceri în domeniul HORECA, au încercat să introducă o așa-numită „taxă Covid”. Prin urmare, mai mulți proprietari de restaurante au încercat să pună la nota de plată 5 lei. Aceasta ar fi putut acoperi o parte dintre cheltuielile făcute pentru materialele de protecție împotriva virusului.

Această taxă ar fi fost perfect legală din punct de vedere administrativ, însă cu siguranță la noi în țară, clienții ar fi fost împotrivă. Dragoș Petrescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, a declarat în iunie 2020 că practica aceasta ar putea fi similară cu taxa per loc din Italia de exemplu, numită și „coperto”, însă greu de implementat la noi.

“În România nu se poate implementa aşa ceva. Piaţa nu va fi de acord. Se face foarte mare tam tam pe acest subiect. Oamenii trebuie să îşi acopere o parte din costuri pe care le-au dat pe măşti, materiale dezinfectante. Costă 2.000 de euro pentru fiecare restaurant aceste achiziţii. De unde să plătească banii aceştia? Nu mai vorbim de alte costuri, cum ar fi chiria, angajaţii, să mai plătească şi aceste materiale? Este foarte mult”, a precizat acesta, potrivit Replica.

Foto: Depositphotos.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot