Ce este Academia Română?

21.10.2022
Ce este Academia Română?

Secolul al XIX-lea a însemnat pentru România un avânt în educație și știință. Numărul studenților care învățau la universitățile de prestigiu din Europa a luat amploare. Cei care se întorceau de la Paris sau Viena puteau bazele unei societăți cu puternice valori educative. Astfel a apărut Academia Română…

Ce este Academia Română?

Academia Română

Venirea lui Carol I ca Rege al României a însemnat o schimbare dramatică a societății. Orașele au căpătat o imagine boemă, iar oamenii au devenit din ce în ce mai interesați de fenomenul cultural. Tot Carol I a fost cel care a adus obiceiul împodobirii bradului de Crăciun în țară.

Pe data de 1 aprilie 1866, ia naștere Academia Română, la vremea respectivă numindu-se Societatea Literară Română. Este cea mai înaltă instituție de științe și cultură a țării. Principiile pe care se bazează aceasta sunt: cultivarea limbii și literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii, studierea istoriei naționale și cercetarea și inovarea în domeniile științifice.

Printr-un decret oficial, în 1879, Societatea Academică Română a devenit instituție de stat care funcționa ca for de adunare, reunind oameni de cultură din țară și din întreaga lume. În timpul regimului comunist, denumirea oficială s-a schimbat în Academia Republicii Populare Române. Instrumentarea politică a statului a reușit să schimbe criteriile de premiere, principalele fiind meritele de partid. După 1989, Academia se revine la origini.

Cine sunt cei mai de seamă participanți?

Menirea instituției era totodată să unească spiritul român cult sub același acoperiș. Membrii urmau să reprezinte toate regiunile istorice ale țării, plus cei aromâni. Părinții fondatori au fost:

Cele mai emblematice figuri ale societății române care au primit recunoaștere Academiei sunt: Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Gheorghe Lazăr, Emil Racoviță, Traian Vuia, Henri Coandă, Victor Babeș, Virgil Madgearu, George Enescu sau Grigore Moisil.

Câți membrii are Academia Română?

Prin lege şi statut Academia Română poate avea un număr maxim de 181 membri titulari şi corespondenţi şi 135 membri de onoare din care cel mult 40 din ţară.

În prezent Academia Română are 79 membri titulari, 71 membri corespondenţi (total 150), 38 membri de onoare din ţară şi 83 membri de onoare din străinătate (total 121), scrie acad.ro.

 

Foto: Tribunainvatamantului.ro & Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot