Ce dezavantaje are monarhia?

21.09.2022
Ce dezavantaje are monarhia?

O monarhie este o formă de guvernare în care o singură persoană, desemnată drept monarh, servește ca șef de stat până când alege sau este forțat să abdice sau până trece la cele sfinte. Puterea de guvernare a Suveranului poate fi doar simbolică, restrânsă sau complet autocratică, acolo unde puterile judiciare, legislative și executive sunt toate la dispoziția lui.

10 dezavantaje ale monarhiei

1. Transferul de putere în cadrul monarhiilor reprezintă o mare problemă. Din păcate, în cadrul unei monarhii puterea este ereditară și se transferă de la Suveran către unul dintre copiii săi, de obicei primul născut. Problemă apare atunci când monarhul moare, iar copilul este prea mic pentru a ști cum se guvernează o țară. În istorie, sunt multiple cazuri când au ajuns regi copii care aveau vârste și de câteva luni. De exemplu, ultimul împărat al Chinei, Pu Yi, a ajuns la putere când avea doar doi ani. Regele Mihai I avea doar șase ani când a ajuns prima dată pe tron.

2. Deciziile monarhului pot fi greu de oprit. Acolo unde monarhul are puteri absolute, acesta poate decreta orice, iar populația trebuie să se supună. Chiar și atunci când Suveranul are un rol mai mult ceremonial, un Legislativ ales trebuie totuși să lucreze cu monarhul pentru a se asigura că legile și reglementările se încadrează într-un ghid al așteptărilor.

3. În cadrul unei monarhii nu există competiție. În cadrul unui sistem monarhic puterea este transferată de la Suveran către unul dintre descendenții săi, iar dacă nu are copii va alege o altă persoană. Din păcate, nu există o competiție pentru a deține funcția de șef al statului, iar în unele cazuri cel ales să devină liderul Casei Regale nu are competențe de conducător. Ba mai mult, unii dintre ei, nici nu își doresc această funcție.

4. O monarhie poate deveni ușor autoritară. Chiar și monarhiile constituționale pot crea dezechilibre în societate. Liderii monarhici pot influența ușor presa atunci când lucrurile nu sunt în favoarea lor, potrivit futureofworking.com.

5. În cadrul unei monarhiei totul se bazează pe bani. Într-un sistem monarhic societatea este împărțită pe clase, în funcție de avere. Astfel, unii oameni vor purta titluri precum Lord, Duce sau Baron, care reflectă importanța bogăției. Aceștia vor avea totodată și anumite beneficii din partea statului.

6. Există trei tipuri de monarhii în lume: constituțională, absolută sau electivă. Din păcate, cea absolută se transformă într-o dictatură. Populația nu va avea niciun cuvânt de spus în fața monarhului, iar celelalte instituții sunt mai mult de formă.

7. Suveranul are de obicei ultimul cuvânt de spus în toate problemele de guvernare. Când există o monarhie, inclusiv cea constituțională, premierul deține o putere considerabilă. Deciziile sale sunt însă ținute sub control de monarh, care servește ca șef al statului. De exemplu, atunci când regele nu este de acord cu o lege aceasta trebuie refăcută.

8. Monarhul poate decide să schimbe oficiali guvernamentali care au fost aleși de popor. De exemplu, regina Elisabeta a II-a a decis de trei ori în istorie să numească premierul în loc să permită aleșilor să facă acest lucru. S-a întâmplat în 1957, 1963 și 1974. Ea a concediat chiar oficiali guvernamentali din dorința de a schimba ceva anume în guvernare.

9. Structura unei monarhii încurajează o persoană să rămână la putere. În cadrul unui sistem monarhic, Casa Regală va face tot ceea ce este posibil pentru a rămâne la conducerea țării. Din dorința de a-și consolida poziția în Guvern, monarhia poate afecta funcționarea întregii societăți.

10. Modul în care se comportă un monarh poate defini o întreagă societate. Atitudinea liderului unei țări poate crea avantaje sau dezavantaje pentru societate. Un Suveran cu puteri limitate poate să nu fie luat în seamă de alți lideri mondiali, în timp ce altul autoritar ar putea avea probleme în politica internațională din cauza atitudinii dictatoriale. De aceea, trebuie găsit un echilibru astfel încât un monarh să fie ferm, dar … nu prea ferm. Potrivit Wikipedia.org, monarhul mai poate fi denumit și ca rege, împărat, principe, duce etc.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot