Ce a spus Churchill despre faptul că România a ajuns „sub umbra” URSS?

06.06.2023
Ce a spus Churchill despre faptul că România a ajuns „sub umbra” URSS?

Winston Churchill a fost unul dintre cele mai importante personaje în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Premierul britanic a ajutat decisiv la distrugerea nazismului, însă a prezis ridicarea comunismului și influența puternică a URSS-ului în sud-estul Europei.

La începutul lunii iunie a anului 1945, Churchill a tras atenția că retragerea trupelor americane spre vestul Europei va avea consecințe grave pentru țările din estul continentului. URSS își va impune dominația în zonă și va controla tot. Acest lucru s-a și întâmplat, iar căderea cortinei de fier a dovedit acest lucru. Practic, a fost o linie imaginară de demarcație între Europa Occidentală și cea Răsăriteană, aflată sub influența URSS-ului care a impus un regim comunist.

Văd cu profundă îngrijorare retragerea armatei americane la linia noastră de ocupaţie în sectorul central, aducând astfel puterea sovietică în inima Europei Occidentale şi coborârea unei cortine de fier între noi şi tot ce este spre est. Speram ca această retragere, dacă trebuie făcută, să fie însoţită de reglementarea multor lucruri grave care să constituie adevăratul fundament al păcii în lume. Nimic important nu a fost încă stabilit, iar dumneata şi cu mine vom avea de purtat o mare răspundere pentru viitor, i-a scris, în data de 4 iunie 1945, Winston Churchill președintelui american Harry Truman, potrivit adevarul.ro.

A căzut nazismul și s-a ridicat comunismul

Preşedintele american nu a întârziat să îi răspundă premierului britanic, susținând că este imposibilă amânarea retragerii trupelor americane din zonele ocupate de sovietici ca urmare a înțelegerilor precedente. Astfel că în urma acestei decizii, rușii au dominat zeci de ani sud-estul Europei.

Aceasta, avea să consemneze premierul britanic, a sunat ca un dangăt de moarte în pieptul meu. Dar nu aveam de ales decât să mă supun. Nu mai puteam face nimic altceva… La 1 iulie, armatele britanice şi ale Statelor Unite au început retragerea spre zonele respective, urmate de mase de refugiaţi. Rusia Sovietică era instalată în inima Europei. Aceasta a fost o piatră de hotar nefericită pentru omenire, conform memoriilor publicate în volumul „Al Doilea Război Mondial“, potrivit sursei citate mai sus.

Din păcate, nici România nu a scăpat de influența URSS-ului, iar după cel de-Al Doilea Război Mondial în țara noastră a fost instaurat un regim comunist care asculta de politica impusă de la Moscova. Winston Churchill a tras atenția că toate aceste țări din Europa vor fi subjugate de URSS, iar România nu va face excepție. Lucru care s-a întâmplat timp de zeci de ani.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot