Ce a spus Churchill despre faptul că România a ajuns „sub umbra” URSS?

06.06.2023
Ce a spus Churchill despre faptul că România a ajuns „sub umbra” URSS?

Winston Churchill a fost unul dintre cele mai importante personaje în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Premierul britanic a ajutat decisiv la distrugerea nazismului, însă a prezis ridicarea comunismului și influența puternică a URSS-ului în sud-estul Europei.

La începutul lunii iunie a anului 1945, Churchill a tras atenția că retragerea trupelor americane spre vestul Europei va avea consecințe grave pentru țările din estul continentului. URSS își va impune dominația în zonă și va controla tot. Acest lucru s-a și întâmplat, iar căderea cortinei de fier a dovedit acest lucru. Practic, a fost o linie imaginară de demarcație între Europa Occidentală și cea Răsăriteană, aflată sub influența URSS-ului care a impus un regim comunist.

Văd cu profundă îngrijorare retragerea armatei americane la linia noastră de ocupaţie în sectorul central, aducând astfel puterea sovietică în inima Europei Occidentale şi coborârea unei cortine de fier între noi şi tot ce este spre est. Speram ca această retragere, dacă trebuie făcută, să fie însoţită de reglementarea multor lucruri grave care să constituie adevăratul fundament al păcii în lume. Nimic important nu a fost încă stabilit, iar dumneata şi cu mine vom avea de purtat o mare răspundere pentru viitor, i-a scris, în data de 4 iunie 1945, Winston Churchill președintelui american Harry Truman, potrivit adevarul.ro.

A căzut nazismul și s-a ridicat comunismul

Preşedintele american nu a întârziat să îi răspundă premierului britanic, susținând că este imposibilă amânarea retragerii trupelor americane din zonele ocupate de sovietici ca urmare a înțelegerilor precedente. Astfel că în urma acestei decizii, rușii au dominat zeci de ani sud-estul Europei.

Aceasta, avea să consemneze premierul britanic, a sunat ca un dangăt de moarte în pieptul meu. Dar nu aveam de ales decât să mă supun. Nu mai puteam face nimic altceva… La 1 iulie, armatele britanice şi ale Statelor Unite au început retragerea spre zonele respective, urmate de mase de refugiaţi. Rusia Sovietică era instalată în inima Europei. Aceasta a fost o piatră de hotar nefericită pentru omenire, conform memoriilor publicate în volumul „Al Doilea Război Mondial“, potrivit sursei citate mai sus.

Din păcate, nici România nu a scăpat de influența URSS-ului, iar după cel de-Al Doilea Război Mondial în țara noastră a fost instaurat un regim comunist care asculta de politica impusă de la Moscova. Winston Churchill a tras atenția că toate aceste țări din Europa vor fi subjugate de URSS, iar România nu va face excepție. Lucru care s-a întâmplat timp de zeci de ani.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot