Câți bani avea Ceaușescu la Revoluție? Unde își ținea banii fostul lider comunist?

25.09.2020
Câți bani avea Ceaușescu la Revoluție? Unde își ținea banii fostul lider comunist?

Soții Nicolae și Elena Ceaușescu le-au lăsat românilor amintiri deloc plăcute și și-au pus adânc amprenta pe sufletele acestora, deși au trecut mai bine de 30 de ani de la Revoluția din 1989.

Nicolae Ceaușescu și consoarta lui erau recunoscuți pentru faptul că nu obișnuiau să aibă bani asupra lor pentru că în majoritatea cazurilor… nu aveau nevoie.

După Revoluție au fost deschise mai multe anchete care vizau averea fostului dictator și al soției acestuia. Anchetatorii au verificat la acea vreme conturile deținute la CEC de membrii familiei Ceaușescu și au descoperit că Elena și Nicolae nu aveau bani la CEC, ci copiii lor Nicu, Valentin și Zoia.

Fiecare dintre aceștia aveau „economii” de peste un milion de lei. Valentin Ceauşescu a fost singurul care a declarat că avea conturi și în străinătate, și anume un cont de aproximativ 1.000 de lire sterline la banca „Midland” din Londra şi 1.500 de mărci germane la „Deutsche Bank”- sucursala din Frankfurt.

Care au fost sumele din bancă găsite la Revoluție?

Anchetatorii au aflat de la Radu Burciu, fostul șef al Gospodăriei de partid, că alimentele pentru o lună ale familiei Ceaușescu valorau în jur de 160.000-180.000 de lei, însă acestea nu au fost niciodată plătite. De asemenea, Gospodăria de partid cheltuia aproximativ 700 lei zilnic pentru mâncarea câinilor pe care soții Ceaușcescu îi aveau.

Fostul președinte avea patru labradori – Corbu, Şarona, Şoimu şi Rodica, Elena avea un câine maidanez pe care îl iubea foarte mult, companionul lui Valentin era un cocker, iar Zoia și soțul ei aveau și ei doi câini.

De menționat faptul că în anul 1989, salariul mediu al unui angajat din România era de puţin peste 3.000 de lei.

Zoia și Valentin, alături de părinții săi, în ianuarie 1972 Foto adevărul.ro

 

Conform adevărul.ro, datoriile către stat găsite de anchetatori erau următoarele: Nicolae şi Elena Ceauşescu – 187.217.432 de lei, Nicu Ceauşescu – 5.463.572 de lei, Zoia Ceauşescu – 3.357.269 de lei, Mircea Oprean (ginerele fostului lider comunist) – 2.770.321 de lei, Iordana Borilă (soția lui Valentin) – 1.888.119 de lei, Poliana Cristescu (soția lui Nicu Ceaușescu) – 2.852.578 de lei și Roxana Dună (a doua soție a lui Valentin Ceaușescu) – 146.293 de lei.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot