Câte furnici sunt în lume?

04.11.2021
Câte furnici sunt în lume?

Cele mai comune insecte de pe Terra se numesc furnici. Ele au unele capacități unice și sunt predominante, în special, în pădurile tropicale.

Furnicile aparțin ordinului Hymenoptera și seamănă mult cu termitele, iar cele două sunt adesea confundate. Cu toate acestea, furnicile au o „talie” îngustă între abdomen și torace, ceea ce termitele nu au. Furnicile au, de asemenea, capete mari, antene cu coturi și fălci puternice.

Câte furnici sunt în lume?

„Dacă ar fi să cântărim toate furnicile din lume, ele ar cântări la fel de mult ca toți oamenii”, a spus Chris Packham în emisiunea The Wonder Of Animals: Ants de la BBC Four. Dar este adevărată această afirmație?

Această afirmație a fost făcută inițial de profesorul de la Universitatea Harvard, Edward O Wilson, și de biologul german Bert Hoelldobler, în cartea lor din 1994, Journey To The Ants.

Ei și-au bazat afirmația pe o estimare anterioară a entomologului britanic CB Williams, care a calculat odată că numărul sau insectele vii pe pământ la un moment dat era de un milion de trilioane.

„Dacă, pentru a lua o cifră conservatoare, un procent din această gazdă sunt furnici, populația lor totală este de zece mii de trilioane. Acestea cântăresc în medie între 1 și 5 mg, în funcție de specie. Când sunt combinate, toate furnicile din lume luate împreună cântăresc aproximativ la fel de mult ca toate ființele umane”, au scris Wilson și Hoelldobler.

Ce greutate are o furnică?

Calculul lui Wilson și Hoelldobler se bazează pe ideea că omul cântărește de un milion de ori mai mult decât o furnică medie. Un adult cântărește, în medie, 62 kg, astfel încât furnica ar avea aproximativ 60 mg.

„Există furnici care cântăresc 60 mg, dar există și furnici mult mai mari. Furnicile comune care trăiesc în grădinile noastre cântăresc aproximativ 1 mg sau 2 mg”, spune Francis Ratnieks, profesor de apicultură la Universitatea din Sussex.

Cu aproximativ 13.000 de specii în întreaga lume, cu lungimea între mai puțin de 1 mm și 30 mm, este aproape sigur că greutatea lor variază foarte mult, deși majoritatea experților par să fie de acord că greutatea medie a unei furnici este mai mică de 10 mg.

Dar nimeni nu știe câte furnici sunt în lume. Documentarul BBC Four susține că nu sunt 10.000 de trilioane, ci 100 de trilioane, deși tot sugerează că greutatea totală a furnicilor este egală cu greutatea totală a oamenilor.

Experții de la Muzeul de Istorie Naturală, Laboratorul de furnici al Universității din Bristol și BWARS (Bees, Wasps and Ants Recording Society), spun că nu există o estimare realistă.

Chiar și după cifrele lui Wilson și Hoelldobler, calculul lor este greșit. Există 7,2 miliarde de oameni pe planetă astăzi. Dacă luăm pe toți cei peste 15 ani, aceștia cântăresc în total aproximativ 332 miliarde kg. Dacă ne imaginăm că există 10.000 de trilioane de furnici în lume, cu o greutate medie de 4 mg, greutatea lor totală ajunge la doar 40 de miliarde de kg.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
„Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, Cine te-a iubit? Câți au plâns nebuni pentru tine, Și câți au murit?”, sunt versurile uneia dintre cele mai celebre melodii românești care se numește... citește tot
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot