Câte furnici sunt în lume?

04.11.2021
Câte furnici sunt în lume?

Cele mai comune insecte de pe Terra se numesc furnici. Ele au unele capacități unice și sunt predominante, în special, în pădurile tropicale.

Furnicile aparțin ordinului Hymenoptera și seamănă mult cu termitele, iar cele două sunt adesea confundate. Cu toate acestea, furnicile au o „talie” îngustă între abdomen și torace, ceea ce termitele nu au. Furnicile au, de asemenea, capete mari, antene cu coturi și fălci puternice.

Câte furnici sunt în lume?

„Dacă ar fi să cântărim toate furnicile din lume, ele ar cântări la fel de mult ca toți oamenii”, a spus Chris Packham în emisiunea The Wonder Of Animals: Ants de la BBC Four. Dar este adevărată această afirmație?

Această afirmație a fost făcută inițial de profesorul de la Universitatea Harvard, Edward O Wilson, și de biologul german Bert Hoelldobler, în cartea lor din 1994, Journey To The Ants.

Ei și-au bazat afirmația pe o estimare anterioară a entomologului britanic CB Williams, care a calculat odată că numărul sau insectele vii pe pământ la un moment dat era de un milion de trilioane.

„Dacă, pentru a lua o cifră conservatoare, un procent din această gazdă sunt furnici, populația lor totală este de zece mii de trilioane. Acestea cântăresc în medie între 1 și 5 mg, în funcție de specie. Când sunt combinate, toate furnicile din lume luate împreună cântăresc aproximativ la fel de mult ca toate ființele umane”, au scris Wilson și Hoelldobler.

Ce greutate are o furnică?

Calculul lui Wilson și Hoelldobler se bazează pe ideea că omul cântărește de un milion de ori mai mult decât o furnică medie. Un adult cântărește, în medie, 62 kg, astfel încât furnica ar avea aproximativ 60 mg.

„Există furnici care cântăresc 60 mg, dar există și furnici mult mai mari. Furnicile comune care trăiesc în grădinile noastre cântăresc aproximativ 1 mg sau 2 mg”, spune Francis Ratnieks, profesor de apicultură la Universitatea din Sussex.

Cu aproximativ 13.000 de specii în întreaga lume, cu lungimea între mai puțin de 1 mm și 30 mm, este aproape sigur că greutatea lor variază foarte mult, deși majoritatea experților par să fie de acord că greutatea medie a unei furnici este mai mică de 10 mg.

Dar nimeni nu știe câte furnici sunt în lume. Documentarul BBC Four susține că nu sunt 10.000 de trilioane, ci 100 de trilioane, deși tot sugerează că greutatea totală a furnicilor este egală cu greutatea totală a oamenilor.

Experții de la Muzeul de Istorie Naturală, Laboratorul de furnici al Universității din Bristol și BWARS (Bees, Wasps and Ants Recording Society), spun că nu există o estimare realistă.

Chiar și după cifrele lui Wilson și Hoelldobler, calculul lor este greșit. Există 7,2 miliarde de oameni pe planetă astăzi. Dacă luăm pe toți cei peste 15 ani, aceștia cântăresc în total aproximativ 332 miliarde kg. Dacă ne imaginăm că există 10.000 de trilioane de furnici în lume, cu o greutate medie de 4 mg, greutatea lor totală ajunge la doar 40 de miliarde de kg.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot