Câte culori are curcubeul? Care sunt culorile curcubeului?

02.09.2022
Câte culori are curcubeul? Care sunt culorile curcubeului?

În religia creștină curcubeul a fost creat de Dumnezeu după Potopul lui Noe. Se spune că acesta a fost realizat ca o legătură eternă între divinitate și urmașii lui Noe. În schimb există concepții care susțin că acest fenomen a fost realizat de Tatăl ceresc ca o iertare față de omenire, fiindcă se simțea vinovat că omorâse toate ființele de pe pământ, exceptând cele de pe arca lui Noe. Cei mai mulți oameni consideră însă curcubeul un fenomen natural, fără implicații religioase.

Cum apare curcubeul?

Curcubeul este un fenomen optic și meteorologic atmosferic care se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci când lumina Soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori acesta se observă după ploaie, când Soarele este apropiat de orizont, potrivit Wikipedia.org.

Dacă vizibilitatea este bună, în fața zidului de ploaie poate fi observat încă un curcubeu, mai slab și cu culorile inversate. Fenomenul este unul spectaculos și este apreciat de toată lumea, în special de copii.

Câte culori are de fapt curcubeul?

Isaac Newton (1643 – 1727) a fost cel care a descoperit pentru prima dată cum se formează curcubeul. Fenomenul a reprezentat însă o atracție încă din cele mai vechi timpuri, iar oamenii au încercat să îi deslușească tainele și să îi stabilească culorile.

Se pare că întemeietorul fizicii moderne a fost influențat de gândirea sofistă a grecilor, care susținea că există o legătură între culoare, notele muzicale, numărul corpurilor cereşti din Sistemul nostru solar şi zilele săptămânii. Foarte mulți oameni consideră că în Univers există o armonie perfectă, iar tot ceea ce există se datorează unor legi mai mult sau mai puțin accesibile omului. De aceea, se încearcă crearea unor legături între diferite fenomene și evenimente.

Revenind la Isaac Newton, acesta a descoperit că lumina albă care trece prin picăturile de apă poate fi descompusă în mai multe culori. Inițial, a considerat că acestea sunt în număr de cinci: roşu, galben, verde, albastru și violet. Ulterior, a revenit și a mai adăugat încă două culori, orange și indigo, considerând că trebuie să fie șapte, la fel ca notele muzicale.

Curcubeul are ȘAPTE culori

Culorile curcubeului au rămas, așadar, în număr de ȘAPTE până în prezent. Acestea sunt cunoscute sub numele de ROGVAIV, scris adeseori și R.O.G.V.A.I.V. sau Rogvaiv, care este un acronim provenind de la culorile vizibile ale curcubeului. Astfel, R vine de la roșu, O de la orange, G de la galben, V de la verde, A de la albastru, I de la indigo și V de la violet.

Trebuie precizat însă că curcubeul de pe bolta cerească este format din o gamă imensă de culori, mult mai mare decât cele șapte stabilite de Isaac Newton. Aceste culori trec gradat de la una la alta, formând multiple nuanțe. Din păcate, ochiul uman nu poate distinge în curcubeu mai mult de 100 de culori. De aceea, se poate spune cu exactitate că teoria lui Newton este una subiectivă, care nu are nicio legătură cu realitatea.

Filosoful grec Aristotel a început să studieze pentru prima dată culorile curcubeului, încă din anul 350 î. de Hr. Ideile sale au fost preluate și elaborate de filozoful roman Seneca, în jurul anului 65 d. Hr. Acesta a avut o gândire foarte înaintată pentru vremurile sale și a prezis chiar efectul de prismă, descoperit de către Newton secole mai târziu, potrivit metoffice.gov.uk.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot