Cât trebuie să fie umiditatea în casă?

08.02.2023
Cât trebuie să fie umiditatea în casă?

Nivelul de umiditate din interiorul unei locuințe este foarte important, deoarece dacă este prea ridicat sau prea scăzut poate duce la apariția diferitelor probleme de sănătate pentru cei care locuiesc acolo. Din fericire, datorită tehnologiilor din prezent umiditatea din casă poate fi reglată, indiferent de anotimp, astfel încât să fie tot timpul optimă.

Cum afli nivelul de umiditate din casă?

În prezent, există diferite instrumente și modalități de a verifica umiditatea din casă. Este bine să acordați o atenție deosebită acestui aspect, în special, în timpul sezonului rece, fiindcă poate favoriza apariția mai multor probleme de sănătate. Trebuie precizat că umiditatea reprezintă cantitatea de vapori de apă din aer, iar aceasta se modifică în funcție de schimbările climatice de afară.

Așadar, nu este indicat nici ca aerul să fie prea uscat, dar nici o umiditate crescută, fiindcă organismul uman nu se va simți confortabil. Astfel, pot apărea următoarele probleme de sănătate:

Persoanele care nu au un aparat de măsurare a umidității pot observa că aceasta este crescută atunci când există condens pe geamuri, apare mucegaiul și se simte un miros ciudat în casă. Semnele care indică o umiditate scăzută în locuință sunt următoarele: persoanele din casă simt pielea uscată și o senzație permanentă de sete. Totodată, există o tendință crescută de mâncărime la nivelul nasului și al ochilor, precum și o senzație de uscăciune la nivelul nasului, gurii și al gâtului.

Care este nivelul optim de umiditate într-o locuință?

Specialiști în sănătate au studiat care este nivelul optim de umiditate pentru organismul uman și au ajuns la următoarele concluzii:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot