Cât înseamnă un sfert? Cum se calculează 25% dintr-un întreg?

01.07.2021
Cât înseamnă un sfert? Cum se calculează 25% dintr-un întreg?

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, un sfert, sferturi reprezintă fiecare dintre cele patru părți egale în care se poate împărți un întreg, a patra parte dintr-un întreg, dintr-o unitate de măsură, dintr-o cantitate, etc.

În zilele noastre, internetul oferă utilizatorilor săi acces la o multitudine de informații prin intermediul telefoanelor mobile, a tabletelor sau a calculatoarelor.

Cu toate acestea, deși majoritatea tinerilor dețin măcar un astfel de dispozitiv, unii dintre ei întâmpină dificultăți atunci când aud cuvântul sfert sau îl citesc în conținutul unei probleme de matematică.

Ei bine, răspunsul este cât se poate de simplu. Atunci când li se cere să afle care este sfertul unui număr, trebuie să știe că un sfert înseamnă o pătrime.

Cu alte cuvinte, nu trebuie să facă altceva decât să împartă acel număr la 4. Spre exemplu, sfertul lui 100 se va afla împărțind 100 la 4, operație care se poate scrie în două moduri: fie prin împărțire (100 : 4), fie prin fracție (100 supra 4). În ambele cazuri, rezultatul este 25.

Cât înseamnă un sfert, adică 25%?

Mai există o situație când noțiunea de sfert dă mari bătăi de cap oamenilor. Este vorba despre perioadele în care magazinele oferă reduceri de prețuri, între acestea figurând și cele cu un sfert din prețul unui produs, adică cele de 25%.

Deși se înghesuie la cumpărături, unii dintre clienți nu știu ce înseamnă aceste discounturi din punct de vedere matematic.

Soluția pentru rezolvarea problemei „cât reprezintă 25% din preț” este mai simplă decât o arată formula matematică pe care trebuie să o aplicăm:

P% din N = (P x N) : 100 (P% se mai poate scrie și sub formă de fracție, adică P supra 100)

Exemplu: prețul de 100 lei al unui tricou are o reducere de 25%. Cât costă tricoul după reducere?

Răspuns: după reducere, prețul tricoului va fi 100 (prețul inițial) – 25 (reducerea) = 75 lei

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot