Cât înseamnă un sfert? Cum se calculează 25% dintr-un întreg?

01.07.2021
Cât înseamnă un sfert? Cum se calculează 25% dintr-un întreg?

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, un sfert, sferturi reprezintă fiecare dintre cele patru părți egale în care se poate împărți un întreg, a patra parte dintr-un întreg, dintr-o unitate de măsură, dintr-o cantitate, etc.

În zilele noastre, internetul oferă utilizatorilor săi acces la o multitudine de informații prin intermediul telefoanelor mobile, a tabletelor sau a calculatoarelor.

Cu toate acestea, deși majoritatea tinerilor dețin măcar un astfel de dispozitiv, unii dintre ei întâmpină dificultăți atunci când aud cuvântul sfert sau îl citesc în conținutul unei probleme de matematică.

Ei bine, răspunsul este cât se poate de simplu. Atunci când li se cere să afle care este sfertul unui număr, trebuie să știe că un sfert înseamnă o pătrime.

Cu alte cuvinte, nu trebuie să facă altceva decât să împartă acel număr la 4. Spre exemplu, sfertul lui 100 se va afla împărțind 100 la 4, operație care se poate scrie în două moduri: fie prin împărțire (100 : 4), fie prin fracție (100 supra 4). În ambele cazuri, rezultatul este 25.

Cât înseamnă un sfert, adică 25%?

Mai există o situație când noțiunea de sfert dă mari bătăi de cap oamenilor. Este vorba despre perioadele în care magazinele oferă reduceri de prețuri, între acestea figurând și cele cu un sfert din prețul unui produs, adică cele de 25%.

Deși se înghesuie la cumpărături, unii dintre clienți nu știu ce înseamnă aceste discounturi din punct de vedere matematic.

Soluția pentru rezolvarea problemei „cât reprezintă 25% din preț” este mai simplă decât o arată formula matematică pe care trebuie să o aplicăm:

P% din N = (P x N) : 100 (P% se mai poate scrie și sub formă de fracție, adică P supra 100)

Exemplu: prețul de 100 lei al unui tricou are o reducere de 25%. Cât costă tricoul după reducere?

Răspuns: după reducere, prețul tricoului va fi 100 (prețul inițial) – 25 (reducerea) = 75 lei

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot