Cât de sănătoasă este pizza pentru organismul uman?

28.08.2023
Cât de sănătoasă este pizza pentru organismul uman?

Organismul uman se folosește proteine pentru a funcționa normal. Potrivit oamenilor de știință, o felie medie de pizza are aproximativ 12 grame de proteine, provenind în mare parte din brânză. Un adult ar trebui să consume 7 grame de proteine pentru fiecare 9 kilograme din greutatea sa corporală, conform Academiei Naționale de Medicină.

Proteina este un nutrient esențial pentru a vă ajuta să rămâneți sătui, iar în plus are foarte multe elemente de care organismul are nevoie. Toată lumea are nevoie de proteine. Pentru a afla cantitatea de proteine necesară pentru fiecare individ în parte este nevoie să fie consultat un dietetician calificat, a afirmat Amer, expert în nutriție, potrivit insider.com.

Pizza ajută corpul să absoarbă licopenul – un antioxidant care se găsește în roșii

Licopenul este un antioxidant care poate găsit în anumite fructe și legume, cum ar fi căpșunile, zmeura și roșiile. Acestea din urmă reprezintă baza majorității sosurilor de pizza. Oamenii consumă licopenul pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale și pentru a reduce nivelul de colesterol, conform Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA.

Licopenul este mai ușor absorbit din roșiile fierte, comparativ cu cele proaspete. O lingură de sos de pizza, cantitatea aproximativă dintr-o felie medie, conține aproape 2.000 de micrograme de licopen. Cantitatea este echivalentul cu a mânca o jumătate de cană de roșii cherry, potrivit cercetătorilor.

În meniurile restaurantelor există mai multe topinguri pentru acest preparat culinar, însă experții în gastronomie recomandă să fie folosite doar ingredientele de bază, cum ar fi sosul și brânza.

Pizza, așa cum a fost concepută inițial, este destul de simplă. Ar trebui să aibă o crustă simplă, mult sos de roșii și un strop de brânză. Ea conține un echilibru dintre trei nutrienți majori de care avem nevoie pentru a construi o masă bine echilibrată și satisfăcătoare, inclusiv carbohidrați, proteine și grăsimi. Crusta reprezintă carbohidrații, iar brânza conține proteine și grăsimi, a adăugat Amer, potrivit sursei citate mai sus.

Cel mai bun blat este cel subțire

Într-adevăr blatul pentru pizza trebuie să fie unul subțire pentru a avea o masă echilibrată. O pizza cu crusta subțire va conține mai puține calorii decât una cu un aluat mai gros. Studiile au arătat că pizza este bună de mâncat la orice oră a zilei, inclusiv dimineața.

Pentru a avea o masă și mai sănătoasă nutriționiștii recomandă ca aluatul să fie făcut din făină integrală, deoarece are mai multe proprietăți benefice pentru organismul uman. Persoanele care nu mănâncă, de obicei, legume pot opta să le adauge pe pizza pentru un plus de savoare, iar împreună cu brânză pot schimba cu totul gustul preparatului.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot