Cât de sănătoasă este pizza pentru organismul uman?

28.08.2023
Cât de sănătoasă este pizza pentru organismul uman?

Organismul uman se folosește proteine pentru a funcționa normal. Potrivit oamenilor de știință, o felie medie de pizza are aproximativ 12 grame de proteine, provenind în mare parte din brânză. Un adult ar trebui să consume 7 grame de proteine pentru fiecare 9 kilograme din greutatea sa corporală, conform Academiei Naționale de Medicină.

Proteina este un nutrient esențial pentru a vă ajuta să rămâneți sătui, iar în plus are foarte multe elemente de care organismul are nevoie. Toată lumea are nevoie de proteine. Pentru a afla cantitatea de proteine necesară pentru fiecare individ în parte este nevoie să fie consultat un dietetician calificat, a afirmat Amer, expert în nutriție, potrivit insider.com.

Pizza ajută corpul să absoarbă licopenul – un antioxidant care se găsește în roșii

Licopenul este un antioxidant care poate găsit în anumite fructe și legume, cum ar fi căpșunile, zmeura și roșiile. Acestea din urmă reprezintă baza majorității sosurilor de pizza. Oamenii consumă licopenul pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale și pentru a reduce nivelul de colesterol, conform Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA.

Licopenul este mai ușor absorbit din roșiile fierte, comparativ cu cele proaspete. O lingură de sos de pizza, cantitatea aproximativă dintr-o felie medie, conține aproape 2.000 de micrograme de licopen. Cantitatea este echivalentul cu a mânca o jumătate de cană de roșii cherry, potrivit cercetătorilor.

În meniurile restaurantelor există mai multe topinguri pentru acest preparat culinar, însă experții în gastronomie recomandă să fie folosite doar ingredientele de bază, cum ar fi sosul și brânza.

Pizza, așa cum a fost concepută inițial, este destul de simplă. Ar trebui să aibă o crustă simplă, mult sos de roșii și un strop de brânză. Ea conține un echilibru dintre trei nutrienți majori de care avem nevoie pentru a construi o masă bine echilibrată și satisfăcătoare, inclusiv carbohidrați, proteine și grăsimi. Crusta reprezintă carbohidrații, iar brânza conține proteine și grăsimi, a adăugat Amer, potrivit sursei citate mai sus.

Cel mai bun blat este cel subțire

Într-adevăr blatul pentru pizza trebuie să fie unul subțire pentru a avea o masă echilibrată. O pizza cu crusta subțire va conține mai puține calorii decât una cu un aluat mai gros. Studiile au arătat că pizza este bună de mâncat la orice oră a zilei, inclusiv dimineața.

Pentru a avea o masă și mai sănătoasă nutriționiștii recomandă ca aluatul să fie făcut din făină integrală, deoarece are mai multe proprietăți benefice pentru organismul uman. Persoanele care nu mănâncă, de obicei, legume pot opta să le adauge pe pizza pentru un plus de savoare, iar împreună cu brânză pot schimba cu totul gustul preparatului.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot