Cât are un hectar?

27.03.2023
Cât are un hectar?

România are una dintre cele mai importante suprafețe agricole din Europa și din lume. Potrivit datelor oficiale, țara noastră are nu mai puțin de 61% din teritoriul țării, adică 14.741 milioane de hectare, bun pentru cultivat diferite alimente și cereale. Dar, cât de mare este un hectar?

Hectarul, unitate de măsură pentru teren

Un hectar înseamnă 10.000 de metri pătrați sau 100 de ari. Altfel spus, un hectar este egal cu aria unui pătrat cu latura de 100 de metri. Mergând pe această linie, 100 de hectare înseamnă un kilometru pătrat. Așadar, cele 14 milioane de hectare de suprafață agricolă a României înseamnă foarte mult. Pentru a înțelege mai bine cât de mare este un hectar, trebuie precizat că un teren de fotbal regulamentar are între 0,45 și 0,82 de hectare.

Așadar, când se măsoară o suprafață de teren unitatea cea mai des folosită este hectarul, chiar dacă terenul analizat este mult mai mic decât un hectar. Astfel că o suprafață de teren de 40.000 de metri pătrați are patru hectare.

Câți metri pătrați are un ar?

Suprafețele agricole ale țării sunt, de obicei, măsurate în hectare, însă și în ari. Teoretic și practic, un ar are 100 de metri pătrați. Cu alte cuvinte, arul este egal cu aria unui pătrat cu latura de 10 metri. Trebuie precizat că un pătrat este format din patru laturi și toate sunt egale.

O altă unitate de măsură este pogonul, care are jumătate dintr-un hectar, adică 5.000 de metri pătrați. În felul acesta, două pogoane înseamnă un hectar, adică 10.000 de metri pătrați.

Alte țări, precum Marea Britanie, folosesc altă unitate de măsură atunci când stabilesc ce dimensiune are o suprafață agricolă. Este vorba despre acru, iar un hectar are 2.471 de acri. Altfel spus un acru are aproximativ 4.047 metri pătrați sau 0,40 hectare.

Oamenii au fost preocupați încă din cele mai vechi timpuri sa își măsoare și sa își delimiteze suprafețele de teren aflate în proprietate. Astfel că au inventat tot felul de unități de măsură pentru a ști exact cât are un teritoriu de pământ.

Foto: newmoney.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot