Cât are un hectar?

27.03.2023
Cât are un hectar?

România are una dintre cele mai importante suprafețe agricole din Europa și din lume. Potrivit datelor oficiale, țara noastră are nu mai puțin de 61% din teritoriul țării, adică 14.741 milioane de hectare, bun pentru cultivat diferite alimente și cereale. Dar, cât de mare este un hectar?

Hectarul, unitate de măsură pentru teren

Un hectar înseamnă 10.000 de metri pătrați sau 100 de ari. Altfel spus, un hectar este egal cu aria unui pătrat cu latura de 100 de metri. Mergând pe această linie, 100 de hectare înseamnă un kilometru pătrat. Așadar, cele 14 milioane de hectare de suprafață agricolă a României înseamnă foarte mult. Pentru a înțelege mai bine cât de mare este un hectar, trebuie precizat că un teren de fotbal regulamentar are între 0,45 și 0,82 de hectare.

Așadar, când se măsoară o suprafață de teren unitatea cea mai des folosită este hectarul, chiar dacă terenul analizat este mult mai mic decât un hectar. Astfel că o suprafață de teren de 40.000 de metri pătrați are patru hectare.

Câți metri pătrați are un ar?

Suprafețele agricole ale țării sunt, de obicei, măsurate în hectare, însă și în ari. Teoretic și practic, un ar are 100 de metri pătrați. Cu alte cuvinte, arul este egal cu aria unui pătrat cu latura de 10 metri. Trebuie precizat că un pătrat este format din patru laturi și toate sunt egale.

O altă unitate de măsură este pogonul, care are jumătate dintr-un hectar, adică 5.000 de metri pătrați. În felul acesta, două pogoane înseamnă un hectar, adică 10.000 de metri pătrați.

Alte țări, precum Marea Britanie, folosesc altă unitate de măsură atunci când stabilesc ce dimensiune are o suprafață agricolă. Este vorba despre acru, iar un hectar are 2.471 de acri. Altfel spus un acru are aproximativ 4.047 metri pătrați sau 0,40 hectare.

Oamenii au fost preocupați încă din cele mai vechi timpuri sa își măsoare și sa își delimiteze suprafețele de teren aflate în proprietate. Astfel că au inventat tot felul de unități de măsură pentru a ști exact cât are un teritoriu de pământ.

Foto: newmoney.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot