Cât are un hectar?

27.03.2023
Cât are un hectar?

România are una dintre cele mai importante suprafețe agricole din Europa și din lume. Potrivit datelor oficiale, țara noastră are nu mai puțin de 61% din teritoriul țării, adică 14.741 milioane de hectare, bun pentru cultivat diferite alimente și cereale. Dar, cât de mare este un hectar?

Hectarul, unitate de măsură pentru teren

Un hectar înseamnă 10.000 de metri pătrați sau 100 de ari. Altfel spus, un hectar este egal cu aria unui pătrat cu latura de 100 de metri. Mergând pe această linie, 100 de hectare înseamnă un kilometru pătrat. Așadar, cele 14 milioane de hectare de suprafață agricolă a României înseamnă foarte mult. Pentru a înțelege mai bine cât de mare este un hectar, trebuie precizat că un teren de fotbal regulamentar are între 0,45 și 0,82 de hectare.

Așadar, când se măsoară o suprafață de teren unitatea cea mai des folosită este hectarul, chiar dacă terenul analizat este mult mai mic decât un hectar. Astfel că o suprafață de teren de 40.000 de metri pătrați are patru hectare.

Câți metri pătrați are un ar?

Suprafețele agricole ale țării sunt, de obicei, măsurate în hectare, însă și în ari. Teoretic și practic, un ar are 100 de metri pătrați. Cu alte cuvinte, arul este egal cu aria unui pătrat cu latura de 10 metri. Trebuie precizat că un pătrat este format din patru laturi și toate sunt egale.

O altă unitate de măsură este pogonul, care are jumătate dintr-un hectar, adică 5.000 de metri pătrați. În felul acesta, două pogoane înseamnă un hectar, adică 10.000 de metri pătrați.

Alte țări, precum Marea Britanie, folosesc altă unitate de măsură atunci când stabilesc ce dimensiune are o suprafață agricolă. Este vorba despre acru, iar un hectar are 2.471 de acri. Altfel spus un acru are aproximativ 4.047 metri pătrați sau 0,40 hectare.

Oamenii au fost preocupați încă din cele mai vechi timpuri sa își măsoare și sa își delimiteze suprafețele de teren aflate în proprietate. Astfel că au inventat tot felul de unități de măsură pentru a ști exact cât are un teritoriu de pământ.

Foto: newmoney.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot
Fabuloasa poveste a gorilei Binti Jua, eroul blând care a protejat un copil în 1996 și a emoționat o lume întreagă
Fabuloasa poveste a gorilei Binti Jua, eroul blând care a protejat un copil în 1996 și a emoționat o lume întreagă
Într-o zi de august 1996, la grădina zoologică Brookfield din Chicago, s-a petrecut ceva ce avea să rămână întipărit în inimile tuturor celor care au fost martori sau care au aflat ulterior... citește tot