Care sunt națiunile unde se consumă cea mai mare cantitate de alcool?

05.07.2023
Care sunt națiunile unde se consumă cea mai mare cantitate de alcool?

Alcoolul este considerat un viciu și dăunează grav sănătății în cantități mari. Cu toate acestea, oamenii îl consumă, iar unii chiar sunt fruntași la acest capitol. În mod surprinzător, topul țărilor unde se bea la greu arată diferit față de ceea ce credeam noi.

Potrivit datelor furnizate de Agenția Centrală de Informații (CIA), care a analizat numărul mediu de litri de alcool pur consumați de fiecare persoană în 189 de țări, Insulele Cook, un arhipelag din Oceanul Pacific, sunt în topul clasamentului.

Insulele Cook, țara unde se bea cel mai mult alcool

O persoană din Insulele Cook consumă în medie aproximativ 13 litri de alcool pur pe an. Acest lucru înseamnă mai mult de 100 de pahare de vin.  Incredibil, nu-i așa? Datele statistice arată că aproximativ jumătate dintre adulții de peste 18 ani din această parte a lumii consumă alcool, iar unele grupuri de persoane beau și câte 10 băuturi pe seară.

Cu toate că ne așteptam ca Marea Britanie să fie spre vârful clasamentului, având în vedere știrile care rulează pe la televizor, această națiune se află abia pe locul 24, în timp ce Statele Unite ale Americii sunt situate pe locul 35. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că aproximativ 30% din populația globală consumă alcool în mod regulat, adică peste 2,3 miliarde de oameni.

Trebuie precizat că în top 5 trei țări sunt din Europa de Est, iar unul dintre 10 bărbați din Letonia și Lituania sunt alcoolici. Austria se află pe locul 5 în clasament, unde vârsta minimă pentru a consuma alcool este de 16 ani. Berea este cea mai consumată băutură alcoolică în această țară.

În ce țări nu se bea alcool?

Europa este continentul unde se consumă cel mai mult alcool. Potrivit datelor din 2021 ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), britanicii consumă în medie, în fiecare săptămână, aproximativ 4,4 halbe de bere sau 2,3 sticle de vin, au scris cei de la dailymail.co.uk.

Pe ultimele locuri în clasament, cu 0 litri de alcool consumați pe an, se află Bangladesh, Kuweit, Mauritania, Arabia Saudită și Somalia. În aceste țări vânzarea și consumul de alcool sunt interzise prin lege, din motive religioase. Trebuie precizat că în Bangladesh legile au fost mai relaxate, în ultimul an, în această privință pentru a permite oamenilor să consume oficial băuturi alcoolice.

Cât alcool se bea în România?

Potrivit datelor oficiale din 2022, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de alcool. Oltenii și moldovenii sunt fruntași la băut. Românii nu sunt pretențioși și beau de toate: bere, vin, whisky și multe altele. Datele oficiale arată că în anul 2022 cetățenii noștri au consumat cu 40% mai mult alcool decât în 2021.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot