Care sunt cele mai des întâlnite prenume din România?

06.05.2022
Care sunt cele mai des întâlnite prenume din România?

Prenumele românilor au variat, de-a lungul timpului, însă unele dintre ele s-au menținut și în prezent. Foarte mulți părinți aleg să își numească copilul după numele unui sfânt, considerând astfel că va fi protejat de către acesta. Alții, în schimb, optează pentru nume mai moderne, inspirate din realitatea de zi cu zi.

Potrivit statisticilor realizate de Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor, cele mai des întâlnite nume de băieţi sunt Andrei, Alexandru, Gabriel, Ionuţ şi Ştefan, în timp ce la fete numele cel mai des folosite sunt Maria şi Elena.

Care este cel mai lung prenume din România?

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, cel mai lung prenume din România are nouă cuvinte, însă nu a fost făcut public. Autoritățile au decis, însă, de curând, ca prenumele unei persoane să nu mai depășească trei cuvinte.

Mama, tata, cei patru bunici, nașa, nașul și poate moașa. În total nouă. Probabil așa a apărut cel mai lung prenume al unei persoane din România care conține nouă cuvinte. Ne gândim că fiecare dintre cei enumerați au vrut să contribuie. Nu ne întrebați care este acest prenume, dar vă asigurăm că nu toate cuvintele care îl compun sunt și date onomastice. Tot ce putem să vă spunem este că începând cu 2 mai, prenumele unei persoane nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte, au transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne pe Facebook.

 De ce avem nume și prenume?

Evoluția societăților și creșterea numărului de persoane a dus la nevoia de a identifica mai bine oamenii. În trecutul mai îndepărtat lumea nu avea și un nume de familie. Odată, însă, cu creșterea demografică s-a constatat că este nevoie de o diferențiere mai clară între persoane. Chiar și în secolul al XIX-lea au existat comunități unde oamenii nu aveau nume de familie.

Prima lege cu privire la nume a fost dată în România, în anul 1895, însă a fost aplicată peste tot după anul 1918. Până când numele de familie a devenit obligatoriu, oamenii cu același nume dintr-o comunitate se diferențiau unii de alții folosindu-se de numele tatălui. De exemplu, doi bărbați care purtau numele de Vasile erau diferențiați în felul următor: Vasile al lui Gheorghe, iar celălalt Vasile al lui Ion.

Conform datelor Direcției Pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, cel mai des întâlnite nume de familie din România sunt: Popa, Popescu, Radu, Pop, Dumitru, Stan, Stoica, Gheorghe, Matei, Ciobanu, Ionescu, Rusu, Dumitrescu, Ioniță, Tudor, Dobre, Barbu, Nistor, Florea, Ene, Dinu, Georgescu, Diaconu, Diaconescu, Mocanu, Oprea, Voinea, Albu, Constantin, Șerban, Manole, Cristea, Toma, Stănescu, Preda și Mihai.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot