Cum arăta prima Miss România din istorie? Cine putea să participe la concurs?

21.08.2020
Cum arăta prima Miss România din istorie? Cine putea să participe la concurs?

Concursul „Miss România” a avut loc pentru prima dată în martie 1929. Evenimentul organizat în luna mărțișorului, o perioadă în care femeia este celebrată, a schimbat mult viața socială și media din acele vremuri. Domnișoara Magda Demetrescu a fost aleasă prima Miss România.

Așa cum spuneam, evenimentul a schimbat mult viața socială, fiindcă despre el s-a scris foarte mult, iar la nivel local au apărut concursurile de frumusețe. Gala de la nivelul național era organizată de revista “Realitatea Ilustrată” și era afiliată concursului “Miss Universum” care se organiza deja de 11 ani la Galveston, în Statele Unite ale Americii.

Printre cei care au ajutat la realizarea acestui prim eveniment s-au aflat și scriitorul Liviu Rebreanu, pictorii Frederic Storck și I. Steriadi.

Noi ne vom strădui să alegem un tip reprezentativ al frumuseții româneşti, fie frumuseţea bănăţeană cu trăsături românești accentuate, fie frumuseţea basarabeană, în care se resimte influenţa slavă, fie olteanca cu trăsături dacice. Pe aceasta o vom trimite la Galveston, să se măsoare şi cu domnişoara Simon, aleasa Ungariei (notă: „Miss Europa” în anul 1929) şi cu celelalte frumuseţi reprezentative ale diferitelor ţări. Fiecare româncă, ştiindu-se inimoasă, va înţelege că este de datoria ei să se prezinte la concursul de frumuseţe al „Realităţii Ilustrate”, pentru ca în lupta de la Galveston să afirme întâietatea României, susțineau organizatorii evenimentului în presa de la acea vreme.

Cine putea să participe la concursul „Miss România”?

Pentru a putea participa la primul concurs „Miss România” trebuiau îndeplinite mai multe condiții, printre care: trebuia ca fetele să fie de o moralitate perfectă, cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani și să nu fi apărut niciodată pe scenă sau într-un film și să nu fi fost manechin.

Organizatorii evenimentului au avut ceva de furcă pentru a atrage domnișoarele frumoase, fiindcă la acea vreme societatea românească era mai inhibată și mai reticentă decât cea din zilele de astăzi.

Cu toate acestea, reprezentanții „Miss România” din anul 1929 au invocat patriotismul în anunțul din presa vremii, fapt care s-a dovedit a fi de bun augur.

Fetele frumoase să nu se lase împiedicate de o modestie – nelalocul ei în această împrejurare – ca să se prezinte la concurs. Le îndemnăm să ia parte la întrecere, dorința noastră fiind ca România să fie strălucit reprezentată la concursul de la Galveston-Texas. Dacă  “Miss România” va obține titlul de “Miss Universum”, gloria ei se va resfrânge și asupra țării, se arăta în anunțul trimis de reprezentanții evenimentului ziarelor de la acea vreme.

Așa arăta Magda Demetrescu, prima Miss România

Au fost organizate concursuri județene de frumusețe

Concursul „Miss România” a schimbat mult viața socială. Drept urmare au fost organizate astfel de gale în toate cele 72 de județe ale țării. La aceste evenimente au participat peste 2.500 de domnișoare.

În București evenimentul a avut loc în “Salonul oficial al Palatului artelor de la șoseaua Kiseleff” și au fost alese următoarele câștigătoare: „Miss București” (două – egale ca valoare) și „Miss Ilfov” (domnișoarele Maria Danacu, Nadeja Oculici de Kosarinny și Eugenia Gologan). Juriul care a analizat fetele a fost format din: primarul Capitalei Dem Dobrescu, Principesa Ioana Ghica, doamnele Cuțescu, Stork, Olga Creceanu precum și domnii Brătescu-Voinești, Ion Minulescu și H. Blazian.

Ea este Dorina Chihaia – Miss România 2019

Primul concurs de frumusețe din lume

Primul concurs de frumusețe din lume nu a apărut așa cum se gândește toată lumea, ci a fost mai mult un truc de marketing. În anul 1880, afaceristul Beho – both Beach a decis că cea mai bună modalitate de a-și promova afacerea cu turism este cu ajutorul femeilor frumoase. Astfel, a apărut prima gală de frumusețe din SUA, care ulterior s-a răspândit în întreaga lume.

Zozibini Tunzi din Africa de Sud a fost aleasă Miss Univers 2019

Foto: Digi24.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot