Cum a fost otrăvită în ziua de Crăciun prima Miss România?

17.07.2023
Cum a fost otrăvită în ziua de Crăciun prima Miss România?

Prima ediție a concursului Miss România a avut loc în perioada interbelică, în 1929. Cea care avea să câștige titlul de cea mai frumoasă româncă a fost Tita Cristescu, fiica liderului comunist Gheorghe Cristescu. În ciuda unor calități fizice de invidiat, tânăra a avut un destin tragic și a murit otrăvită câțiva ani mai târziu, chiar în seara de Crăciun. Vinovatul avea să fie descoperit abia după 30 de ani.

Tita Cristescu, prima cea mai frumoasă femeie din România

Primul concurs Miss România a avut loc în 1929. Pentru a putea lua parte la competiție, concurentele erau nevoită să îndeplinească mai multe condiții printre care: să fie de o moralitate perfectă, să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani și să nu fi apărut niciodată pe scenă sau într-un film și să nu fi fost manechin. Cea care a triumfat avea să fie Tita Cristescu, o tânără de 21 de ani, fiica lui Gheorghe Cristescu, scrie historia.ro.

Imediat după ce a obținut faimosul titlu, Tita Cristescu a început să se învârtă în cercurile mondene ale perioadei interbelice. În seara de Crăciun a anului 1935, tânăra avea să moară într-un mod ciudat. Aceasta a ajuns acasă împreună cu mai mulți prieteni și a fost întâmpinată de menajeră care i-a oferit o cutie cu bomboane spunându-i că dulciurile sunt din partea lui Liviu Ciulei, fostul ei iubit. Tita a vrut să-și servească prietenii, însă aceștia au refuzat-o. Tânăra a înfulecat cu poftă două bomboane, fără să știe că în interior era cianură de potasiu.

„Am sunat la Tita. Ea a venit și ne-a deschis. Era veselă. Ne-am îmbrățișat și mi-a explicat cum Cuza Hotta, viitorul ei soț, pe care îl condusese cu trenul, n-a vrut s-o lase să petreacă singură o noapte în tren și de aceea a înapoiat-o de la Turnu-Severin, sosind pe la ora zece seara, în Capitală. Deodată văd că se schimbă la față. Îmi declară că îi este rău. Mă reped la baie, îi aduc un pahar de apă din care tocmai băuse. Tita se simțea din ce în ce mai rău. Alarmată, trimit pe Mioara jos, la soțul meu. Tita, între timp, are convulsiuni, vomită, e întinsă pe pat. Soțul meu a telefonat pe rând la mai mulți doctori, dar nu i-a găsit acasă. S-a suit într-o mașină și s-a dus la salvare. Tita murise”, declara la momentul respectiv sora Titei, Gella Cristescu.

În timpul anchetei au fost interogați peste 150 de martori, iar Liviu Ciulei senior (tatăl regizorului) a fost principalul suspect deoarece trăise cu ea în concubinaj o perioadă de peste cinci ani. Acesta era și un bărbat destul de gelos și o acuzase în repetate rânduri pe Tita de infidelitate. În plus, Tita urma să se căsătorească cu tânărul diplomat Cuza Hotta.

Ziarele vremii scriau că Ciulei, afectat de moartea tinerei, ar fi încercat pe cont propriu o investigaţie pentru a afla cine a otrăvit-o pe Tita Cristescu. Nimeni nu a aflat prea multe și nimeni nu a fost acuzat. Cazul a fost închis.

Adevăratul vinovat avea să fie descoperit peste 30 de ani. O bătrână aflată pe patul de moarte s-a spovedit unui preot și și-a mărturisit crima. Era vorba de servitoarea Maria Suciu. Mobilul crimei? „Pentru că era prea frumoasă, avea de toate, iar eu nu aveam nimic”.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot