Care pește este mai gustos, cel de apă dulce sau cel de apă sărată? Dar mai sănătos?

06.05.2022
Care pește este mai gustos, cel de apă dulce sau cel de apă sărată? Dar mai sănătos?

Peștele se numără printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă. Este bogat în substanțe nutritive importante, precum proteine și vitamina D. Peștele este, de asemenea, o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care sunt extrem de importanți pentru corp și creier. Peștii se împart în două mari categorii: de apă sărată sau apă dulce.

Atunci când vine vorba să cumpărăm orice specie de pește este important să știm cum să-l găsim pe cel proaspăt sau care este mai sănătos.

Pește de apă sărată vs. pește de apă dulce

Peștii de apă sărată provin din oceane și mări. Aceștia se pot dezvolta în medii mai stabile și pot pierde mai multe fluide interne din organism din cauza osmozei. Apa salină este mai puțin diluată decât fluidele interne ale peștilor. Apa salină înlocuiește fluidele interne pentru echilibru, iar peștii înlocuiesc apa pierdută cu cantități mari de apă sărată. Peștii de apă sărată pot supraviețui într-o varietate de habitate, de la frigul arctic până la oceane tropicale, recife de corali, iazuri de sare, mangrove și adâncimea mării.

Pe de altă parte, peștii de apă dulce se găsesc în râuri și lacuri. Aceștia sunt capabili să se adapteze rapid la mediile în continuă schimbare și au un grad mai mare de diversitate între specii.

Se spune că toți peștii au provenit ca pești de apă sărată, dar odată cu evoluția mediului înconjurător, anumiți pești au profitat de zonele de apă neexploatate și s-au adaptat la noile lor case. Spre deosebire de peștii de apă sărată, peștii de apă dulce rețin și absorb sarea.

Potrivit Timoti’s, peștii de apă dulce înoată cu 0,5 părți la mie (ppt) sau 10 grame de sare dizolvată per litru de apă, iar celulele de clorură din branhiile lor pompează sodiu, calciu și clorură în pește. Acest proces este osmoreglarea sau controlul fluxului de apă în corpul peștelui. Un exemplu minunat de pește de apă dulce este somonul.

Ce pești aduc beneficii majore sănătății noastre?

Peștii de apă dulce și peștii de apă sărată sunt destul de asemănători când vine vorba de conținutul lor nutrițional. Pentru mulți, gustul dintre apa sărată și apa dulce este cel mai important.

Peștii de apă sărată tind să aibă un gust „sărat” sau mai sărat, ceea ce are sens, deoarece acești pești rețin mai multă sare. Pe de altă parte, peștele de apă dulce este mai blând și nu are gustul sărat. Alegerea gustului depinde de fiecare dintre noi.

Cu toate acestea, există mici beneficii pentru sănătate între peștele de apă sărată și peștele de apă dulce. Nu este vorba despre nivelurile de sodiu. Este vorba despre nivelul de calciu din peștii de apă dulce. În mod normal, peștii de apă dulce au mai mult calciu, acizi grași mononesaturați și acizi grași polinesaturați.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot