Care este țara unde trăiesc cei mai scunzi oameni din lume?

06.04.2021
Care este țara unde trăiesc cei mai scunzi oameni din lume?

Este un pic ciudat să te gândești la faptul că locul în care te-ai născut îți determină de fapt înălțimea, dar da. Cercetătorii au urmărit înălțimile a milioane de oameni din întreaga lume și au încercat să afle cum s-au schimbat de-a lungul anilor.

Examinând rezultatele acestor tipuri de cercetări, putem vedea cum se distribuie înălțimea pe tot globul și, de asemenea, cum se schimbă înălțimea medie de-a lungul deceniilor. Astfel, bărbații olandezi și femeile letone domină toate celelalte naționalități. Înălțimea media a unui cetățean olandez este de 183 cm, în timp ce femeia letonă are o înălțime medie de 170 cm.

În urma unui studiu publicat în revista eLife, s-a constatat că bărbații iranieni și femeile sud-coreene au crescut în înălțime cu o medie de peste 16 cm și 20 cm față de acum 100 de ani.

În ce țară trăiesc cei mai scunzi oameni din lume?

Indonezia este o țară situată în largul coastei continentului din Asia de Sud-Est, în oceanele Indian și Pacific. Este un arhipelag care se află peste Ecuator și se întinde pe o distanță echivalentă cu o optime din circumferința Pământului.

Capitala, Jakarta, este situată lângă coasta de nord-vest a Java. La începutul secolului 21 Indonezia era cea mai populată țară din Asia de Sud-Est și a patra cea mai populată din lume.

Deși există oameni scunzi și oameni înalți peste tot, Indonezia găzduiește unii dintre cei mai scunzi oameni din lume, potrivit datelor compilate din diferite surse globale de către Telegraph în 2017. Luându-se în considerare ambele sexe, adultul mediu este de aproximativ 158 cm. Oamenii din Bolivia nu tind să fie mult mai înalți, cu o înălțime medie a adulților de 160 cm. Cei mai înalți oameni dintre noi trăiesc în Olanda, unde înălțimea medie a adulților este de 183 cm.

Studiile făcute de-a lungul timpului au concluzionat că factorii sociali, nutriționali și de mediu la domiciliu, școală și în cadrul comunității au fost cruciale pentru creșterea sănătoasă și dezvoltarea copiilor până la adolescență. De asemenea, s-a cerut națiunilor să se investească în nutriția copiilor și adolescenților școlari pentru a asigura o tranziție sănătoasă la maturitate.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot