Care este țara cu cel mai mare platou din lume?

02.12.2021
Care este țara cu cel mai mare platou din lume?

În lume există multe țări care atrag milioane de turiști, în fiecare an, datorită formelor de relief și naturii bogate, însă există un stat despre care se consideră că are cea mai plată suprafață de pe Pământ. Bolivia este țara care a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai plată din lume. Această țară mai deține câteva date interesante pe care redactorii shtiu.ro le vor evidenția în rândurile de mai jos.

Bolivia, cea mai plată țară din lume

Potrivit datelor oficiale, Bolivia are o suprafață de 1.098.581 kilometri pătrați și o populație de aproximativ 8,8 milioane de locuitori. Viața este concentrată în cele două orașe importante: Sucre (capitala legală și sediul puterii judiciare) și La Paz (sediul Guvernului). Acest stat este situat în America de Sud și are ca vecini Brazilia în nord și est, Paraguay și Argentina la sud, Chile în sud-vest și Peru la vest.

Cu toate că are munți și dealuri, cel mai înalt vârf Nevado Sajama măsurând 6.542 de metri, Bolivia deține titlul de cea mai plată țară de pe planetă. Totodată, aceasta mai deține alte recordurii, cum ar fi: cel mare suprafață plată de sare (Salina Uyuni, aproximativ 10.000 de km pătrați) și tot Salina Uyuni cu cea mai mare rezervă de litiu din lume.

Cum arată relieful Boliviei?

Bolivia este cea de-a doua țară din America de Sud care n-are ieșire la mare. Ea este muntoasă, înaltă în vest și joasă în partea de est. Lățimea Munților Anzi depășeste lungimea de 600 km și ei constau din două laturi înalte, Cordillera Occidentală și Cordillera Orientală, care sunt separate de Altiplano, un platou intermontan înalt. Acesta din urmă acoperă 20% din suprafața țări și are o elevație în medie de 4000 m. Lacul navigabil Titicaca este situat la o înalțime de 3821 m și se află la nordul țării, el curge spre sud prin Desgarudero în lacul Poopo. Cordilera de est se înclină într-o pantă adâncă care duce spre El Oriente, o regiune de creste, munți și văi care coboară în Bazinul Amazonului, potrivit Wikipedia.org.

Potrivit specialiștilor în domeniu, Bolivia este împărțită în trei regiuni distincte: Altiplano, adică zona de platou , „yungas”, o suprafață cu văi împădurite și străbătute de numeroase cursuri de apă și „llanos”, numită și regiunea joasă Amazon – Gran Chaco. Principala formă de relief este reprezentată de șirul munților Anzi, care merg de la nord la sud, ocupând partea apuseană a țării.

8% din suprafața țării este protejată de lege, fiind acoperită cu păduri tropicale, unde se găsesc multe specii de plante rare, dar și animale, precum: lama, leneșul, căprioara, alpaca, tapirul, puma, jaguarul, furnicarul, maimuțe, diverse specii de păsări și reptile (iguane) și șerpi (boa, anaconda).

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot