Care este singura țară care nu are pe drapel roșu, alb sau albastru?

19.01.2022
Care este singura țară care nu are pe drapel roșu, alb sau albastru?

Originile drapelurilor se află în istoria antică. Un drapel este superior multor embleme: ieftin și simplu de făcut, ușor de transportat și afișat. De asemenea, acesta reprezintă identitatea unei națiuni sau a unei instituții.

Drapelurile au ajuns să simbolizeze diferiți lideri, zei, diferite comunități, bresle de comercianți și meșteșuguri, nave și orașe. Un steag a câștigat adesea același respect ca persoana sau lucrul pe care îl reprezenta.

În luptă, pierderea unui drapel înseamnă o lovitură severă. Capturarea drapelului adversarului ar putea fi punctul de cotitură într-o luptă. Steagurile purtau adesea simboluri religioase și erau folosite atât în ​​ocazii religioase, cât și în cele de stat.

Drapelul național modern a apărut în secolul al XVII-lea, odată cu crearea primelor state moderne. Înainte de asta, majoritatea țărilor aveau doar steagul conducătorilor. Unele steaguri naționale moderne sunt chiar și acum folosite doar de guvern și armată, cu un steag diferit (un steag civil) folosit de oameni.

În multe steaguri, culorile se referă la natură, cum ar fi albastru care reprezintă adesea marea sau apa sau chiar cerul albastru, verdele simbolizând pășunile verzi și pădurile, galbenul se referă adesea la câmpurile de cereale sau porumb sau la soare, alb la zăpadă sau nori, dar există unele semnificații care reprezintă nu numai simboluri naționale importante, ci și virtuțile unei țări.

Jamaica, singura țară care nu are pe drapel roșu, alb sau albastru

În lunile premergătoare independenței Jamaicii (6 august 1962), premierul de atunci, Norman Washington Manley, a numit un Comitet pentru Sărbătorile Independenței pentru a supraveghea planificarea sărbătorilor naționale.

La sfârșitul lunii septembrie 1961, s-a luat decizia de a organiza competiții pentru selecția unui Imn Național și a Steagului Național pentru Jamaica Independentă. Un premiu de 100 de lire sterline ar fi plătit pentru designul acceptat pentru un steag național. Au fost primite peste 368 de înscrieri. Câteva dintre aceste trimiteri originale sunt găzduite în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale din Jamaica.

La sugestia guvernului, Comitetul pentru Sărbătorile Independenței a respectat o listă scurtă de douăsprezece modele care urmează să fie prezentate Comisiei mixte a Parlamentului. Acest comitet mixt urma să aleagă un design potrivit pentru drapelul național dintre înregistrările preselectate.

Cu toate acestea, niciuna dintre intrări nu a fost găsită a fi potrivită și steagul a fost în cele din urmă proiectat de un comitet bipartizan al Camerei Reprezentanților Jamaicanei.

A fost aprobat un design care prezenta dungi orizontale, dar s-a constatat mai târziu că acesta se aseamănă prea mult cu steagul recentului independent Tanganyika (acum parte a Tanzaniei). Designul a fost modificat la negru, verde și auriu.

Jamaica Drapel
Jamaica Drapel

 

Până în 2017, Jamaica era unul dintre cele două steaguri naționale care nu aveau culorile albastru, alb sau roșu (celălalt era al Mauritaniei). Din acel an, steagul Mauritaniei a fost schimbat pentru a adăuga dungi roșii, precum și pentru a schimba verdele într-o nuanță mai deschisă.

Steag Mauritania

Culoarea verde reprezintă speranța și resursele agricole abundente ale Jamaicăi. Auriul este asociat cu frumusețea naturală a luminii soarelui și cu bogăția țării. Negrul reprezintă puterea și creativitatea poporului națiunii.

Astăzi, steagul național jamaican continuă să fie un simbol al mândriei naționale și al comunității prețuite de jamaicanii din întreaga lume. Succesul fenomenal la nivel mondial al sportivilor și muzicienilor națiunii a catapultat steagul la statutul mondial iconic.

Foto: Wikipedia, Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot