Care este secretul japonez pentru o viață lungă și fericită?

06.06.2023
Care este secretul japonez pentru o viață lungă și fericită?

Odată cu trecerea anilor, oamenii înțeleg și mai bine că cel mai important lucru în viață este sănătatea. De aceea, este esențial să avem grijă de organismul nostru pentru ca acesta să funcționeze în parametri optimi o perioadă cât mai lungă de timp. Oamenii de știință au analizat stilul de viață al persoanelor mai longevive și au observat câteva trăsături comune.

Cercetătorii japonezi au observat că longevitatea este influențată de mai mulți factori. Genetica joacă un rol important, însă și stilul de viață are o contribuție decisivă, precum alimentația sănătoasă și exercițiile fizice regulate. Totodată, și mediul înconjurător determină durata de viață. Astfel că o zonă plină de poluare și un nivel de stres ridicat nu fac bine organismului uman.

Ce trăsături comune au cei mai longevivi oameni?

Cercetătorii japonezi au observat că persoanele care trec de 100 de ani sunt cele care trăiesc în așa numitele ”zone albastre” ale Globului, adică în regiuni fără poluare și stres cotidian. Ba mai mult, acești oameni au și câteva trăsături în comun.

În primul rând au o atitudine pozitivă și au făcut un scop în viață în a avea liniște și fericire. Această manieră de a trăi face ca organismul uman să funcționeze în parametri normali o perioadă cât mai lungă de timp. Râsul reprezintă un factor esențial nu numai în calitatea vieții ci și în longevitatea ei.

Trebuie să râzi în viața asta, a declarat Larry Janisse, în vârstă de 98 de ani, care a participat la studiul japonez, potrivit cnbc.com.

În al doilea rând persoanele care trăiesc foarte mult au un grad ridicat de conștientizare emoțională. Cu alte cuvinte, ele sunt extrovertite, le spun celorlalți despre ceea ce simt și sunt în stare să gestioneze problemele având o atitudine optimistă.

Cu alte cuvinte, cei care se confruntă cu provocări, le abordează cu atitudine pozitivă și sunt capabili să-și gestioneze emoțiile sunt deja pe drumul spre longevitate, se arată în cartea „Ikigai: Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“, potrivit sursei citate mai sus.

Cert este că nu există o formulă secretă pentru o viață lungă și fericită, însă mai toate studiile au arătat că mediul înconjurător natural și lipsa stresului reprezintă factori esențiali pentru longevitate.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot