Care este secretul japonez pentru o viață lungă și fericită?

06.06.2023
Care este secretul japonez pentru o viață lungă și fericită?

Odată cu trecerea anilor, oamenii înțeleg și mai bine că cel mai important lucru în viață este sănătatea. De aceea, este esențial să avem grijă de organismul nostru pentru ca acesta să funcționeze în parametri optimi o perioadă cât mai lungă de timp. Oamenii de știință au analizat stilul de viață al persoanelor mai longevive și au observat câteva trăsături comune.

Cercetătorii japonezi au observat că longevitatea este influențată de mai mulți factori. Genetica joacă un rol important, însă și stilul de viață are o contribuție decisivă, precum alimentația sănătoasă și exercițiile fizice regulate. Totodată, și mediul înconjurător determină durata de viață. Astfel că o zonă plină de poluare și un nivel de stres ridicat nu fac bine organismului uman.

Ce trăsături comune au cei mai longevivi oameni?

Cercetătorii japonezi au observat că persoanele care trec de 100 de ani sunt cele care trăiesc în așa numitele ”zone albastre” ale Globului, adică în regiuni fără poluare și stres cotidian. Ba mai mult, acești oameni au și câteva trăsături în comun.

În primul rând au o atitudine pozitivă și au făcut un scop în viață în a avea liniște și fericire. Această manieră de a trăi face ca organismul uman să funcționeze în parametri normali o perioadă cât mai lungă de timp. Râsul reprezintă un factor esențial nu numai în calitatea vieții ci și în longevitatea ei.

Trebuie să râzi în viața asta, a declarat Larry Janisse, în vârstă de 98 de ani, care a participat la studiul japonez, potrivit cnbc.com.

În al doilea rând persoanele care trăiesc foarte mult au un grad ridicat de conștientizare emoțională. Cu alte cuvinte, ele sunt extrovertite, le spun celorlalți despre ceea ce simt și sunt în stare să gestioneze problemele având o atitudine optimistă.

Cu alte cuvinte, cei care se confruntă cu provocări, le abordează cu atitudine pozitivă și sunt capabili să-și gestioneze emoțiile sunt deja pe drumul spre longevitate, se arată în cartea „Ikigai: Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“, potrivit sursei citate mai sus.

Cert este că nu există o formulă secretă pentru o viață lungă și fericită, însă mai toate studiile au arătat că mediul înconjurător natural și lipsa stresului reprezintă factori esențiali pentru longevitate.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot