Poți să mori de râs la propriu?

15.04.2020
Poți să mori de râs la propriu?

O expresie pe care toată lumea a folosit-o cel puțin o dată în viață este: „Am murit de râs!”. Cum ar fi, însă, chiar să mori de la o glumă bună? În decursul istoriei, au fost consemnate mai multe persoane care chiar au murit literalmente de la râs.

Poți să mori de râs?

Trebuie specificat, totuși, că nu râsul este cauza principală a morții, dar acele hohote în cascadă, fără oprire, duc la anumite reacții în corp, astfel încât te trimit către cimitir, locul unde nimeni nu râde. Multe dintre aceste cazuri au făcut infarct, asfixie, atac cerebral sau apoplexie.

Site-ul shtiu.ro îți prezintă câteva persoane care au murit la propriu de râs:

Chrysippus este un faimos filozof grec, din Soli. În anul 206 î.e.n., acesta a văzut un măgar care s-a îmbătat după ce a mâncat smochine. Episodul i s-a părut atât de amuzant, încât a murit de râs.

Chrysippus a fost unul dintre fondatorii curentului de gândire numit stoicism. Legat de moartea sa, sunt două variante, cea relatată mai sus și una în care, la o petrecere, a băut vin nefiltrat, care i-a provocat o amețeală, o criză de râs și, în final, moartea. Cel mai probabil, acesta a murit după ce momentul intens de râs i-ar fi cauzat asfixie, care a dus la stop cardiac. Avea 73 de ani.

Alex Mitchell a decedat, în 1975, după ce râs, fără oprire, 25 de minute urmărind o emisiune TV. Acesta era un zidar din Norfolk, Anglia. El era mare fan și urmărea de fiecare dată spectacolul de comedie „The Goodies”. Unul dintre episoade, „Kung Fu Capers”, l-a dus la groapă.

Potrivit soției sale, Alex a început să râdă încontinuu, 25 de minute, la finalul cărora a mai scos încă un hohot puternic și a murit. În anul 2012, doctorii au descoperit că acesta suferea de sindromul QT lung, care cauzează bătăi neregulate ale inimii atunci când persoana este supusă stresului pentru perioade îndelungate de timp. Acest lucru nu ar fi fost descoperit dacă nepoata acestuia nu ar fi fost internată în stop cardio-respirator.

Damnoen Saen-Um, din Thailanda, a murit în 2003 tot din cauza râsului. Deși pare greu de crezut, bărbatul a început să râdă în somn și nu s-a mai trezit. Acesta avea 52 de ani și era vânzător de înghețată. Probabil că aceasta este cea mai bună cale de a părăsi această lume.

Soția lui a afirmat că acesta a râs în somn timp de două minute după care a amuțit și a murit. A încercat să-l trezească, însă a fost imposibil. Doctorii au descoperit la autopsie că bărbatul a făcut infarct.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot