Râsul se numește râs pentru că râde?

24.02.2020
Râsul se numește râs pentru că râde?

Râsul este o felină extrem de discretă care se ferește de contactul cu oamenii. Râsul se găsește pe spații foarte întinse, în special în lanțurilor muntoase din sud-estul și centrul Europei, dar și din nordul sau estul continetului, până în pădurile boreale ale Rusiei, apoi Centrul Asiei și platoul Tibetan.

Cuvântul râs este de origine slavă și nu are nicio legătură cu verbul „a râde”. Totodată râsul a fost denumit așa, neavând nicio legătură cu verbul, el fiind în sine un prădător feroce. Niciun animal de pe Glob nu se poate exprima prin râs sau prin plâns. Aceste emoții sunt specifice oamenilor.

Râsul este al treilea mare prădător al Europei, după urs și lup. Are un trunchi scurt, picioare lungi și labe foarte bine dezvoltate, cu care alearga foarte eficient prin zăpadă. Celebrele smocuri din vârfurile urechilor îi conferă aspectul său atât de cunoscut. Felina are văzul și auzul extrem de fine, fiind capabilă să detecteze o pradă mică în zăpadă de la peste zeci de metri distanță.

Aceste feline sunt active în special noaptea și se pot cățăra pentru a vâna. Prada lor tipică constă în diverse animale forestiere și cele care trăiesc în câmpuri, cum ar fi șoareci, iepuri, cerbi, saigale, coluni și diverse specii ale păsărilor. Uneori consumă și animalele domesticite, cum ar fi găini, rațe, gâște, curcani, oi ș.a.m.d.

Râsul se împerechează primăvara, în timpul lunilor martie și aprilie. O femela naște între doi și patru pui, după aproape 90 de zile, aceștia fiind în primele două săptămâni orbi complet.

Braconajul, pericol pentru râs

Râsul poate trăi până la 17 ani în sălbăticie și 20 de ani în captivitate. Ca și celelalte carnivore mari, respectiv ursul și lupul, râsul este indicator al unui ecosistem sănătos și echilibrat. Supraviețuirea speciei este pusă în pericol de braconaj, dar mai ales prezența și activitățile umane care îi invadează din ce în ce mai mult habitatul.

Râsul mai este denumit și lynx. Statistica arată că în România, în tot arcul Carpaților sunt circa 2.000 de exemplare de râs boreal.

Există patru specii de râs, răspândite în diferite zone ale globului. Lynx lynx adică râsul carpatin sau eurasiatic prezent în Alpi și Carpați în Europa, dar și în Asia (Rusia, China, Turcia). Lynxul canadian sau polar prezent în Canada, Nordul Americii de Nord. Lynx rufus, adică râsul roșu din SUA și sudul Canadei și Lynx pardinus, adică linxul iberic, specie ameințată serios cu dispariția populața fiind sub 100 de exemplare.

Ras

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot