Râsul se numește râs pentru că râde?

24.02.2020
Râsul se numește râs pentru că râde?

Râsul este o felină extrem de discretă care se ferește de contactul cu oamenii. Râsul se găsește pe spații foarte întinse, în special în lanțurilor muntoase din sud-estul și centrul Europei, dar și din nordul sau estul continetului, până în pădurile boreale ale Rusiei, apoi Centrul Asiei și platoul Tibetan.

Cuvântul râs este de origine slavă și nu are nicio legătură cu verbul „a râde”. Totodată râsul a fost denumit așa, neavând nicio legătură cu verbul, el fiind în sine un prădător feroce. Niciun animal de pe Glob nu se poate exprima prin râs sau prin plâns. Aceste emoții sunt specifice oamenilor.

Râsul este al treilea mare prădător al Europei, după urs și lup. Are un trunchi scurt, picioare lungi și labe foarte bine dezvoltate, cu care alearga foarte eficient prin zăpadă. Celebrele smocuri din vârfurile urechilor îi conferă aspectul său atât de cunoscut. Felina are văzul și auzul extrem de fine, fiind capabilă să detecteze o pradă mică în zăpadă de la peste zeci de metri distanță.

Aceste feline sunt active în special noaptea și se pot cățăra pentru a vâna. Prada lor tipică constă în diverse animale forestiere și cele care trăiesc în câmpuri, cum ar fi șoareci, iepuri, cerbi, saigale, coluni și diverse specii ale păsărilor. Uneori consumă și animalele domesticite, cum ar fi găini, rațe, gâște, curcani, oi ș.a.m.d.

Râsul se împerechează primăvara, în timpul lunilor martie și aprilie. O femela naște între doi și patru pui, după aproape 90 de zile, aceștia fiind în primele două săptămâni orbi complet.

Braconajul, pericol pentru râs

Râsul poate trăi până la 17 ani în sălbăticie și 20 de ani în captivitate. Ca și celelalte carnivore mari, respectiv ursul și lupul, râsul este indicator al unui ecosistem sănătos și echilibrat. Supraviețuirea speciei este pusă în pericol de braconaj, dar mai ales prezența și activitățile umane care îi invadează din ce în ce mai mult habitatul.

Râsul mai este denumit și lynx. Statistica arată că în România, în tot arcul Carpaților sunt circa 2.000 de exemplare de râs boreal.

Există patru specii de râs, răspândite în diferite zone ale globului. Lynx lynx adică râsul carpatin sau eurasiatic prezent în Alpi și Carpați în Europa, dar și în Asia (Rusia, China, Turcia). Lynxul canadian sau polar prezent în Canada, Nordul Americii de Nord. Lynx rufus, adică râsul roșu din SUA și sudul Canadei și Lynx pardinus, adică linxul iberic, specie ameințată serios cu dispariția populața fiind sub 100 de exemplare.

Ras

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot