Care este locul din România unde soarele răsare de două ori?

20.01.2022
Care este locul din România unde soarele răsare de două ori?

În general, viața ne oferă experiențe inedite. Pentru acest lucru trebuie să fii în locul potrivit la momentul potrivit. Natura are de oferit câteva fenomene uluitoare, iar explicațiile din spatele lor sunt pe înțelesul tuturor. În luna iulie, dacă sunt condiții favorabile, există un loc în România unde soarele răsare de două ori.

Răsăritul soarelui, la dublu

Este ușor să ne pierdem în mașini, birouri și magazine alimentare și să uităm că există o lume mai mare și mai frumoasă pe care nu o vedem întotdeauna. România este un astfel de loc. Mai exact, în satul Rimetea, la câțiva kilometri de orașul Aiud, se află Munții Trascău (Piatra Secuiului 1171 m).

La est de Rimetea există numeroase creste ale Pietrei Secuiului, însă doar două au înălțimi mai mari decât restul. Din acest motiv, cei care ajung în Rimetea pot observa de două ori răsăritul soarelui. Datorită înălțimii celor două creste, soarele răsare după prima creastă, apoi „se ascunde” după cea de-a doua, urmând să răsară din nou.

În satul Rimetea, turiștii pot vedea cu adevărat soarele răsărind după ce acesta se înalță deasupra Pietrei Secuiului. Acest fenomen se poate observa vara, de la sfârșitul lunii iunie și toată luna iulie.

Satul Rimetea este populat de maghiari care respectă întocmai tradițiile locurilor. În trecut, aici erau peste 2.000 de locuitori. Potrivit alba24.ro, micuța așezare unde se poate vedea soarele răsărind de două ori este clasificată ca fiind unul dintre cele mai frumoase sate de la noi din țară. Motiv pentru care a fost propus de Ministerul Culturii pentru a fi înscris în Patrimoniul Mondial Unesco.

Ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar dispărea?

Conform studiilor oamenilor de știință, viața de pe Pământ ar dispărea treptat dacă Soarele nu ar mai exista. În primele 8 minute nu am observa vreo diferență, fiindcă distanța de la Soare la Pământ durează exact această perioadă de timp. Cu alte cuvinte, ceea ce se întâmplă cu Soarele acum va fi vizibil pe Terra după 8 minute.

Forța gravitațională a acestui corp ceresc asupra planetelor din jurul ei va dispărea, de asemenea, după 8 minute. Viața pe Pământ ar dispărea treptat, fotosinteza nu ar mai avea loc, cu toate că unii copaci sunt capabili să trăiască decenii fără lumină. Temperatura va scădea drastic, iar apele oceanelor ar îngheța. Atmosfera va fi distrusă, iar radiațiile cosmice vor pătrunde fără probleme până la nivelul solului. Drept urmare, Terra ar deveni o planetă inhabitabilă.

Curiozități despre Soare:

Foto: muntii-nostri.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot