Care este istoria acadelelor sub formă de bastoane?

24.12.2021
Care este istoria acadelelor sub formă de bastoane?

Acadelele sub formă de bastoane sunt bomboanele fără ciocolată vândute cel mai bine în luna decembrie. Acestea sunt făcute 90 la sută din dulceață cu dungi roșii și albe. Deși sunt foarte populare în preajma sărbătorilor, apariția lor este incertă.

„Legenda spune că acadelele bastoane datează din 1670, când maestrul de cor de la Catedrala din Köln din Germania a împărțit bețișoare de zahăr tinerilor săi cântăreți pentru a-i ține liniștiți în timpul ceremoniei Crechei Vie”, spune Schildhaus, potrivit History. A fost o formă mai blândă de ademenire decât lovirea lor.

Consiliul s-a plâns, dulciurile nu erau potrivite într-un loc atât de solemn precum biserica, explică Susan Benjamin, fondatoarea True Treats Historic Candy. „Așadar, directorul de cor a adăugat un cârlig, făcând bățul să semene cu un toiag, o referință religioasă care ar calma preocupările consiliului.”

Povestea are o oarecare credibilitate, dar este la fel de probabil că germanii au adăugat cârligul pentru a le atârna de copaci, alături de prăjituri, fructe și alte delicii.

Care este istoria acadelelor sub formă de bastoane?

Cei mai mulți, totuși, sunt de acord că bastonul de bomboane alb și-a făcut debutul în SUA în 1847 în Wooster Ohio, potrivit Schildhaus, când August Imgard, un imigrant germano-suedez, a decorat un mic molid albastru cu ornamente de hârtie și acadele sub formă de bastoane.

Sau, desigur, astăzi, nu există nimic mai emblematic atunci când vine vorba de bomboane decât dungile albe și roșii alternante ale bastonului, dar, conform lui Schildhaus, timp de 200 de ani, înainte ca producția de masă să fie automatizată, au venit într-o singură culoare: alb.

De asemenea, mai există o poveste a acestor delicii. Se spune că la sfârșitul anilor 1800, un producător de bomboane din Indiana a vrut să exprime semnificația Crăciunului printr-un simbol făcut din bomboane.

I-a venit ideea de a îndoi unul dintre bețișoarele lui albe de bomboane în forma unui baston. El a încorporat mai multe simboluri ale iubirii și jertfei lui Hristos prin bastonul de bomboane. Mai întâi, a folosit un baton simplu de mentă albă.

Culoarea albă simbolizează puritatea și natura fără păcat a lui Iisus. Apoi, a adăugat trei dungi mici pentru a simboliza durerea provocată lui Iisus înainte de moartea Sa pe cruce. Sunt trei pentru a reprezenta Sfânta Treime. El a adăugat o dungă îndrăzneață pentru a reprezenta sângele pe care Isus l-a vărsat pentru omenire.

Când este privită curbura de sus, arată ca un toiag de păstor pentru că Iisus este păstorul omului. Dacă îl întorci cu susul în jos, devine litera J care simbolizează prima literă din numele lui Iisus în limba engleză (Jesus). Producătorul de bomboane a făcut aceste bastoane de Crăciun, astfel încât toată lumea să-și amintească despre ce înseamnă Crăciunul.

Foto: Deposit Photos

 

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
Cine nu a auzit despre scriitorul Mihail Sadoveanu? Înainte de scriitorul Sadoveanu a existat omul Mihail Sadoveanu, un bărbat care era pasionat de vânătorie și pescărie. Acesta era înconjurat... citește tot
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot