Care este istoria acadelelor sub formă de bastoane?

24.12.2021
Care este istoria acadelelor sub formă de bastoane?

Acadelele sub formă de bastoane sunt bomboanele fără ciocolată vândute cel mai bine în luna decembrie. Acestea sunt făcute 90 la sută din dulceață cu dungi roșii și albe. Deși sunt foarte populare în preajma sărbătorilor, apariția lor este incertă.

„Legenda spune că acadelele bastoane datează din 1670, când maestrul de cor de la Catedrala din Köln din Germania a împărțit bețișoare de zahăr tinerilor săi cântăreți pentru a-i ține liniștiți în timpul ceremoniei Crechei Vie”, spune Schildhaus, potrivit History. A fost o formă mai blândă de ademenire decât lovirea lor.

Consiliul s-a plâns, dulciurile nu erau potrivite într-un loc atât de solemn precum biserica, explică Susan Benjamin, fondatoarea True Treats Historic Candy. „Așadar, directorul de cor a adăugat un cârlig, făcând bățul să semene cu un toiag, o referință religioasă care ar calma preocupările consiliului.”

Povestea are o oarecare credibilitate, dar este la fel de probabil că germanii au adăugat cârligul pentru a le atârna de copaci, alături de prăjituri, fructe și alte delicii.

Care este istoria acadelelor sub formă de bastoane?

Cei mai mulți, totuși, sunt de acord că bastonul de bomboane alb și-a făcut debutul în SUA în 1847 în Wooster Ohio, potrivit Schildhaus, când August Imgard, un imigrant germano-suedez, a decorat un mic molid albastru cu ornamente de hârtie și acadele sub formă de bastoane.

Sau, desigur, astăzi, nu există nimic mai emblematic atunci când vine vorba de bomboane decât dungile albe și roșii alternante ale bastonului, dar, conform lui Schildhaus, timp de 200 de ani, înainte ca producția de masă să fie automatizată, au venit într-o singură culoare: alb.

De asemenea, mai există o poveste a acestor delicii. Se spune că la sfârșitul anilor 1800, un producător de bomboane din Indiana a vrut să exprime semnificația Crăciunului printr-un simbol făcut din bomboane.

I-a venit ideea de a îndoi unul dintre bețișoarele lui albe de bomboane în forma unui baston. El a încorporat mai multe simboluri ale iubirii și jertfei lui Hristos prin bastonul de bomboane. Mai întâi, a folosit un baton simplu de mentă albă.

Culoarea albă simbolizează puritatea și natura fără păcat a lui Iisus. Apoi, a adăugat trei dungi mici pentru a simboliza durerea provocată lui Iisus înainte de moartea Sa pe cruce. Sunt trei pentru a reprezenta Sfânta Treime. El a adăugat o dungă îndrăzneață pentru a reprezenta sângele pe care Isus l-a vărsat pentru omenire.

Când este privită curbura de sus, arată ca un toiag de păstor pentru că Iisus este păstorul omului. Dacă îl întorci cu susul în jos, devine litera J care simbolizează prima literă din numele lui Iisus în limba engleză (Jesus). Producătorul de bomboane a făcut aceste bastoane de Crăciun, astfel încât toată lumea să-și amintească despre ce înseamnă Crăciunul.

Foto: Deposit Photos

 

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot