Care este diferența dintre șpagat și sfoară?

21.06.2021
Care este diferența dintre șpagat și sfoară?

Când ai făcut ultima oară șpagatul sau sfoara? Dacă răspunsul tău este „niciodată”, nu-ți face griji, cu siguranță mai sunt și alții care nici măcar n-au încercat. Să ceri corpului să îndeplinească această sarcină impresionantă, dar adesea dureroasă, poate părea o idee bună la început.

Dar, în realitate, ceea ce pare a fi un exercițiu destul de simplu, mai ales când privești cum o face un copil de 8 ani, poate de fapt să ajungă să fie una dintre cele mai provocatoare și solicitante fizice mișcări pe care le faci vreodată.

Care este diferența dintre șpagat și sfoară?

Antrenamentele de stretching sunt unul dintre cele mai solicitante exerciții de învățat. Există mai multe versiuni avansate ale acestui tip de antrenament, dar majoritatea oamenilor încep cu unul din cele două moduri: despărțirile frontale („sfoara”) și despărțirile laterale, cunoscute și sub numele de despărțiri pe cheie sau „șpagatul”.

Șpagatul este acea formă de stretching în care picioarele sunt depărtate în lateral, trunchiul fiind orientat către deschidere.

O altă formă de antrenament asemănătoare șpagatului este despărțirea frontală a piciorelor, sub denumirea populară de „sfoară”. Cu alte cuvinte, sfoara se face întinzând un picior înainte și celălalt în spate, iar trunchiul și fața sunt orientate spre direcția piciorului întins înainte.

Deoarece atât șpagatul, cât și sfoara necesită flexibilitate și mobilitate adecvate în partea inferioară a corpului, este o idee bună să discuți cu medicul tău sau cu un kinetoterapeut înainte de a face acest timp de antrenament dacă ai dureri de spate, leziuni legate de șolduri sau alte afecțiuni.

Recomandarea specialiștilor este evitare săriturilor, întinderea excesivă și nu cereți ca altcineva să vă împingă pentru a efectua acest tip de stretching. Aceste exerciții sunt menite să fie efectuate lent și controlat. Ar trebui să te întinzi doar până când simți o întindere bună, niciodată durere.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot