Care este diferența dintre peștele proaspăt și cel congelat?

11.07.2022
Care este diferența dintre peștele proaspăt și cel congelat?

Peștele este unul dintre cele mai consumate alimente de către om. Acesta este sănătos pentru organismul uman indiferent de cum este gătit: fiert, prăjit, la cuptor etc. Pe piață sunt două feluri de pește: proaspăt și congelat. Cei mai mulți oameni aleg să cumpere pește proaspăt, considerând că cel congelat își pierde din proprietăți în timp. Surprinzător, însă, lucrurile nu stau chiar așa. Sau, mai bine spus, diferența nu este deloc notabilă.

Diferența dintre peștele proaspăt și cel congelat

Peștele proaspăt este cel viu sau necongelat, fie că este adus din crescătorii, fie că provine din sălbăticie, din ape neîngrădite. Cel congelat provine din aceleași surse că acel proaspăt, însă diferența este că se află într-o stare înghețată la vânzare.

Cei mai mulți oameni aleg să consume pește proaspăt, considerând că este mult mai sănătos decât cel congelat. Studiile au arătat însă că nu congelarea este problema, ci momentul când aceasta se face. Așadar, potrivit specialiștilor în alimentație, cu cât un pește este congelat mai repede după capturare cu atât acesta este mai sănătos.

În felul acesta, peștele își păstrează proprietățile, iar gustul și textura rămân originale. Același lucru este valabil însă și pentru peștele proaspăt, care trebuie consumat într-un timp cât mai scurt după ce a fost capturat. Trebuie precizat că, în ambele cazuri, depozitarea în condiții optime este cea care contează cel mai mult.

Un pește care nu are o textură bună și un gust specific înseamnă că nu a fost depozitat în condiții legale și trebuie evitat în a fi consumat. Dacă acesta are miros de amoniac înseamnă că este stricat. Specialiștii în sănătate susțin că peștele proaspăt are aceleași proprietăți nutritive ca și cel congelat. Dacă peștele a fost ținut în condiții optime, după decongelare, acesta nu trebuie să își modifice textura.

Peștele nu trebuie ținut mai mult de o zi, două, în frigider, fiindcă nu rezistă. Totodată, este indicat ca acesta să nu fie achiziționat dacă mai are puțin și expiră. Potrivit specialiștilor în gastronomie, peștele trebuie gătit la o temperatură de minim 60 de grade Celsius pentru a se prepara perfect.

Avantajul peștelui proaspăt?

Este posibil ca vitaminele solubile în apă din pește, cum ar fi vitamina B12, să fie dizolvate și pierdute prin dezghețare, deși vitaminele solubile în grăsimi vor rămâne intacte. Prin urmare, peștele proaspăt păstrează în general mai mulți nutrienți decât omologii lor congelați și are ca rezultat o carne mai fragedă după gătit.

Cum îți dai seama dacă peștele este proaspăt?

Principalul lucru la care trebuie să ne uităm este pielea. Pielea trebuie să aibă un luciu metalic. Orice pete decolorate indică faptul că peștele nu mai este proaspăt. Fie că vrem să cumpărăm un pește întreg sau un file, putem testa calitatea cărnii cu degetul. Dacă apăsăm un pic pe carne, amprenta ar trebui să dispară repede pe măsură ce carnea revine. Dacă rămâne, peștele nu mai este proaspăt.

Dacă vrem să cumpărăm un pește întreg, trebuie să fim atenți la ochi. Aceștia ar trebui să fie clari și ușor bombați. Un alt aspect pe care trebuie să-l urmărim este stabilitatea solzilor. Dacă vânzătorul permite acest lucru, este suficient să trecem mâna de-a lungul lor. Dacă vreun solz începe să alunece, avem de-a face cu un pește mai vechi.

Ultimul aspect pe care trebuie să îl luăm în considerare este mirosul. Peștele ar trebui să miroase la fel ca apa de unde provine, fie că este un ocean sărat sau un lac de apă dulce.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot