Care este cea mai rară specie de pește din Europa care a reapărut în România?

09.11.2020
Care este cea mai rară specie de pește din Europa care a reapărut în România?

O specie de pește foarte rară care a apărut pe Terra acum 65 de milioane de ani, a fost descoperită în 1956 de un student la Biologie. Recent, aspretele, despre care se credea că a dispărut din apele țării noastre, a fost redescoperită în România în râul Vâlsan din Munții Făgăraș de către alpinistul Alex Găvan. Povestea redescoperirii celui mai rar pește din Europa și, poate, chiar din lume, a fost preluată de BBC.

„După mulți ani în care s-a încercat salvarea lui (n.n. – aspretele), oamenii ne-au spus că specia a dispărut”, a declarat pentru BBC biologul Nicolae Crăciun. „Dar, noi eram siguri că încă există”.

Aspretele este un pește nocturn de dimensiuni mici, care trăiește ascuns pe sub pietrele din albia râurilor.

Conform unor estimări oficiale, populația de asprete ar fi de vreo 10-15 exemplare, care ar trăi pe o porțiune de 1 km a Vâlsanului, un râu din Munții Făgăraș deloc adânc și stâncos. Comparativ, scrie sursa citată, la începutul anilor 2000, existau aproximativ 200 de exemplare din sceastă specie.

Aspretele este amenințat de barajele de pe râurile montane

O echipă formată din câțiva oameni de știință și activiști de mediu încearcă să salveze de la dispariție specia, cunsocută și sub numele de Romanichthys valsanicola. Recent, eforturile lor au fost răsplătite de o descoperire.

La sfârșitul lui octombrie, biologul de 31 de ani, Andrei Togor, a descoperit 12 exemplare de asprete într-o secțiune mică a râului Vâlsan.

„Să ai un asprete în fața ta este ceva de-a dreptul fantastic. Este una dintre cele mai mari recompense pe care o poate obține un biolog”, a declarat Togor celor de la BBC.

O influență majoră asupra acestei specii rare de pește l-a avut construirea unor baraje hidroelectrice pe rețeaua de râuri montane sub regimul comunist, la sfârșitul anilor ’60. Până atunci, se credea că aspretele trăia pe o secțiune de 30 km a râului Vâlsan, precum și în albia râurilor paralele Argeș și Râul Doamnei.

În același timp, specia Asprete este amenințată de fragmentarea râului, degradarea habitatului, eliminarea ilegală a deșeurilor și furtul de pietriș de albie și pietre mari. „Mulți oameni iau pietre și nisip din râu pentru a le folosi în construcții”, explică Togor.

„Aspretele a dispărut din Râul Doamnei deoarece acesta a secat. Comuniștilor nu le-a păsat de speciile endemice. Acest pește este atât de rar tocmai din cauza omului”, a mai precizat Andrei Togor.

Foto: Fundația Alex Găvan/Andrei Togor, Marius Drimbea

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot