Care este cea mai rară specie de pește din Europa care a reapărut în România?

09.11.2020
Care este cea mai rară specie de pește din Europa care a reapărut în România?

O specie de pește foarte rară care a apărut pe Terra acum 65 de milioane de ani, a fost descoperită în 1956 de un student la Biologie. Recent, aspretele, despre care se credea că a dispărut din apele țării noastre, a fost redescoperită în România în râul Vâlsan din Munții Făgăraș de către alpinistul Alex Găvan. Povestea redescoperirii celui mai rar pește din Europa și, poate, chiar din lume, a fost preluată de BBC.

„După mulți ani în care s-a încercat salvarea lui (n.n. – aspretele), oamenii ne-au spus că specia a dispărut”, a declarat pentru BBC biologul Nicolae Crăciun. „Dar, noi eram siguri că încă există”.

Aspretele este un pește nocturn de dimensiuni mici, care trăiește ascuns pe sub pietrele din albia râurilor.

Conform unor estimări oficiale, populația de asprete ar fi de vreo 10-15 exemplare, care ar trăi pe o porțiune de 1 km a Vâlsanului, un râu din Munții Făgăraș deloc adânc și stâncos. Comparativ, scrie sursa citată, la începutul anilor 2000, existau aproximativ 200 de exemplare din sceastă specie.

Aspretele este amenințat de barajele de pe râurile montane

O echipă formată din câțiva oameni de știință și activiști de mediu încearcă să salveze de la dispariție specia, cunsocută și sub numele de Romanichthys valsanicola. Recent, eforturile lor au fost răsplătite de o descoperire.

La sfârșitul lui octombrie, biologul de 31 de ani, Andrei Togor, a descoperit 12 exemplare de asprete într-o secțiune mică a râului Vâlsan.

„Să ai un asprete în fața ta este ceva de-a dreptul fantastic. Este una dintre cele mai mari recompense pe care o poate obține un biolog”, a declarat Togor celor de la BBC.

O influență majoră asupra acestei specii rare de pește l-a avut construirea unor baraje hidroelectrice pe rețeaua de râuri montane sub regimul comunist, la sfârșitul anilor ’60. Până atunci, se credea că aspretele trăia pe o secțiune de 30 km a râului Vâlsan, precum și în albia râurilor paralele Argeș și Râul Doamnei.

În același timp, specia Asprete este amenințată de fragmentarea râului, degradarea habitatului, eliminarea ilegală a deșeurilor și furtul de pietriș de albie și pietre mari. „Mulți oameni iau pietre și nisip din râu pentru a le folosi în construcții”, explică Togor.

„Aspretele a dispărut din Râul Doamnei deoarece acesta a secat. Comuniștilor nu le-a păsat de speciile endemice. Acest pește este atât de rar tocmai din cauza omului”, a mai precizat Andrei Togor.

Foto: Fundația Alex Găvan/Andrei Togor, Marius Drimbea

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot