De ce sunt caii de mare cei mai fideli și fascinanți parteneri?

Morcovescu Ana-Maria
02.10.2020
De ce sunt caii de mare cei mai fideli și fascinanți parteneri?

Caii de mare sunt vietăți extrem de fragile. Deși fac parte din categoria peștilor, înfățișarea lor nu arată acest lucru. Biologii din întreaga lume spun că există 47 de specii diferite de cai de mare și 14 dintre aceștia au fost descoperiți în ultimii ani, inclusiv calul de mare pigmeu al lui Pontoh (Hippocampus pontohi), care a fost numit oficial în 2008.

Capacitatea cailor de mare de a-și schimba culoarea și forma pentru a se amesteca cu mediul lor face dificilă identificarea speciilor individuale. Potrivit sursei, unii cercetători au crezut anterior că există până la 200 de specii de cai de mare în lume, în timp ce alții au crezut că există doar 20.

Căutarea de prieteni poate fi dificilă și riscantă, deoarece ei sunt înotători slabi și trăiesc în ape cu adâncime mică. Hrana lor este alcătuită din alge și crustacee mici, iar pentru a se ascunde de prădători se bazează pe camuflaj.

Durata lor de viață este de patru ani, din acest motiv, căluții de mare sunt monogami și unele specii se împerechează pe viață. Aceste viețuitoare rămân fidele unui singur partener, iar dacă unul dintre ei moare, după o vreme moare și celălalt de singurătate. Perechile au mai multe  sarcini într-un singur sezon de împerechere și, în cele din urmă, au un succes reproductiv mai mare. Relațiile cailor de mare monogame sunt întărite de saluturi zilnice.

Mărimea lor variază – pot fi mici cât o alună sau mari cât o banană. Cea mai mare specie de cai de mare este Hippocampus abdominalis sau calul de mare cu burtă mare, care poate ajunge la 35 cm și trăiește în apele din sudul Australiei și Noii Zeelande.

 

Cea mai mare specie de căluți de mare – Hippocampus abdominalis

 

Cel mai mic cal de mare, calul de mare al lui Satomi (Hippocampus satomiae), care a fost descris abia în 2008, are o lungime de doar o jumătate de centimetru. Locuiește în apele Brunei, Indonezia și Malaezia.

Curiozități despre căluții de mare

Perechile de cai de mare spinoși (Hippocampus histrix) se salută în fiecare dimineață cu un dans unic care uneori implică schimbarea culorii. Ei se plimbă și fac piruete împreună câteva minute înainte de a se separa pentru restul zilei. Apoi se salută ca o modalitate de a confirma că celălalt partener este încă în viață, de a-și întări legătura și de a-și sincroniza ciclurile reproductive.

Hippocampus histrix

 

Masculii sunt cei care transportă embrionii în curs de dezvoltare într-o pungă asemănătoare cangurului. În timpul sezonului de împerechere, femela își depune ouăle în pungă, iar masculul le fertilizează. După aproximativ două săptămâni de dezvoltare, puii căluților sunt gata să înoate și să exploreze lumea oceanului.

Cal de mare cu bot scurt însărcinat – Hippocampus breviceps

 

Caii de mare nu sunt doar creaturi tropicale. Ei pot fi găsiți în ape mai reci, cum ar fi în Noua Zeelandă, Argentina, estul Canadei și Marea Britanie. Spre deosebire de majoritatea peștilor care își folosesc cozile pentru înot, caii de mare își folosesc cozile asemănătoare maimuțelor pentru a ține obiectele din mediul lor, cum ar fi coralii sau iarba de mare.

Hippocampus reidi – Calul de mare care te poate prinde de mână

Cai de mare în România

Marea Neagră găzduiește o rezervație de căluți de mare Hippocampus guttulatus între stațiunile 2 mai și Vama Veche. Aceasta are o suprafață de peste 5.000 de hectare, de-a lungul a șapte kilometri de coastă.

Turiștii pot ajunge cu o barcă în zona rezervației în doar câteva minute de mers în larg. Pasionații de scufundări pot descoperi o lume extraordinară unde pot vede zeci de căluți de mare, alge macrofite, rândunici de mare sau scoici rare.

Înființarea rezervației a avut loc în 1980, iar din 2005 este în custodia Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanţa.

Foto: Ocean – Find your blue

Tags:
loading...
Inchide