Care este diferența dintre parc național și parc natural?

04.10.2021
Care este diferența dintre parc național și parc natural?

În România există la ora actuală 30 de parcuri naționale și naturale. Acestea sunt recunoscute prin lege ca arii protejate și sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO sau în programul UNESCO: „Omul și Biosfera”.

Auzim destul de des cele două noțiuni, dar câți dintre noi știm care este diferența dintre un parc național și o rezervație naturală? Pentru a face diferențierea este necesar să înțelegem ce reprezintă aceste teritorii și care este scopul lor.

Ce este parcul național?

Parcul Național Retezat

 

Un parc naţional se referă la o întindere mare de teren, cu zone bine delimitate prin lege, cu o valoare deosebită din punct de vedere al biodiversității, al peisajelor, care merită transmisă nemodificat generațiilor viitoare.

Într-un parc național există anumite reguli impuse care trebuie respectate pentru a se proteja mediul natural (fauna, flora şi cadrul natural) de activităţile omului.

Scopul unui parc național îl reprezintă protejarea biodiversităţii naturale alături de structura ecologică de bază şi a proceselor de mediu pe care se sprijină. De asemenea, un alt scop este acela de a promova educaţia şi recreerea, nicidecum un scop turistic.

Cele mai cunoscut parc național din România este Parcul Național Retezat. Acesta a fost primul de pe teritoriul țării noastre, fiind realizat în anul 1935.

Din aceeași categorie mai fac parte, între altele, Parcul Național Piatra Craiului, Parcul Național Cheile Nerei, Parcul Național Defileul Jiului, Parcul Național Delta Dunării cu Pădurea Letea (cea mai veche rezervație naturală din țără) și Parcul Național Cheile Bicazului.

Ce este parcul natural?

Parcul Natural Văcărești

 

Parcul natural (rezervația naturală) se constituie dintr-un teritoriu delimitat în care elementele naturale, istorice si culturale sunt protejate pe baza unui regulament în vederea unei conservări și a unei dezvoltări durabile.

Comparativ cu un parc naţional, într-un parc natural, activităţile umane au un loc bine stabilit și se integrează într-un tot unitar cu cadrul natural din care fac parte.

În această categorie intră Parcul Natural Bucegi, Parcul Natural Apuseni, Parcul Natural Văcărești, Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Natural Mica Baltă a Brăilei și Geoparcul Platoul Mehedinți.

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot