Care este diferența dintre parc național și parc natural?

04.10.2021
Care este diferența dintre parc național și parc natural?

În România există la ora actuală 30 de parcuri naționale și naturale. Acestea sunt recunoscute prin lege ca arii protejate și sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO sau în programul UNESCO: „Omul și Biosfera”.

Auzim destul de des cele două noțiuni, dar câți dintre noi știm care este diferența dintre un parc național și o rezervație naturală? Pentru a face diferențierea este necesar să înțelegem ce reprezintă aceste teritorii și care este scopul lor.

Ce este parcul național?

Parcul Național Retezat

 

Un parc naţional se referă la o întindere mare de teren, cu zone bine delimitate prin lege, cu o valoare deosebită din punct de vedere al biodiversității, al peisajelor, care merită transmisă nemodificat generațiilor viitoare.

Într-un parc național există anumite reguli impuse care trebuie respectate pentru a se proteja mediul natural (fauna, flora şi cadrul natural) de activităţile omului.

Scopul unui parc național îl reprezintă protejarea biodiversităţii naturale alături de structura ecologică de bază şi a proceselor de mediu pe care se sprijină. De asemenea, un alt scop este acela de a promova educaţia şi recreerea, nicidecum un scop turistic.

Cele mai cunoscut parc național din România este Parcul Național Retezat. Acesta a fost primul de pe teritoriul țării noastre, fiind realizat în anul 1935.

Din aceeași categorie mai fac parte, între altele, Parcul Național Piatra Craiului, Parcul Național Cheile Nerei, Parcul Național Defileul Jiului, Parcul Național Delta Dunării cu Pădurea Letea (cea mai veche rezervație naturală din țără) și Parcul Național Cheile Bicazului.

Ce este parcul natural?

Parcul Natural Văcărești

 

Parcul natural (rezervația naturală) se constituie dintr-un teritoriu delimitat în care elementele naturale, istorice si culturale sunt protejate pe baza unui regulament în vederea unei conservări și a unei dezvoltări durabile.

Comparativ cu un parc naţional, într-un parc natural, activităţile umane au un loc bine stabilit și se integrează într-un tot unitar cu cadrul natural din care fac parte.

În această categorie intră Parcul Natural Bucegi, Parcul Natural Apuseni, Parcul Natural Văcărești, Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Natural Mica Baltă a Brăilei și Geoparcul Platoul Mehedinți.

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot