Care este diferența dintre mătase și satin?

25.01.2024
Care este diferența dintre mătase și satin?

Multă lume crede că mătasea și satinul sunt două țesături identice, fiindcă la atingere se aseamănă, însă lucrurile sunt total diferite. Trebuie precizat de la bun început că mătasea este un fel de fibră, în timp ce satinul este un tip de țesătură. Diferențele sunt și mai accentuate în unele privințe și le vom prezenta în rândurile de mai jos.

Diferența dintre mătase și satin

Așadar, mătasea și satinul sunt două tipuri de țesături distincte, iar diferențele principale constau în fibrele utilizate, procesul de fabricație și aspectul rezultat. Mătasea este produsă din fibre naturale obținute din coconii de viermi de mătase. Acest proces conferă mătasei un aspect strălucitor și o textură fină. De partea cealaltă, satinul poate fi realizat din diverse fibre, inclusiv mătase, dar și din poliester sau nylon. Acesta nu se referă la un tip specific de fibră, ci mai degrabă la o anumită metodă de țesere.

Potrivit specialiștilor în industria modei, mătasea este lucrată folosind o tehnică specială care creează un țesut fin, dens și lucios. Satinul, în schimb, este rezultat dintr-un proces special de țesere cunoscut sub numele de „satin weave”. Acest tip de țesătură implică o structură în care firele de urzeală trec peste mai multe fire de bătătură, ceea ce produce un finisaj lucios pe una dintre fețe.

Și mătasea și satinul lucesc

După cum majoritatea oamenilor a observat, la un moment, dat ambele materiale lucesc. Drept urmare, este foarte greu ca cineva neexperimentat să poată să facă distincția între cele două. Mătasea are un aspect natural și o textură moale și netedă, cu un luciu elegant. Spre deosebire satinul are, de asemenea, un aspect lucios, dar poate fi mai gros decât mătasea naturală. Textura acestuia este netedă și strălucitoare datorită metodei de țesere.

Așa cum probabil se știe mătasea este adesea utilizată pentru producerea de lenjerii de pat, haine elegante, eșarfe și alte articole de îmbrăcăminte de lux. Același lucru se poate spune însă și despre satin, de aceea este foarte dificil de deosebit cele două materiale.

În concluzie, mătasea și satinul sunt ambele materiale elegante, dar diferențele lor constau în fibrele utilizate, procesul de fabricație și rezultatul final al țesăturii.

Cine a descoperit mătasea?

Într-un regat îndepărtat, acum mai bine de 3.000 de ani, o tânără prințesă chineză cu numele de Leizu a devenit protagonista unei descoperiri remarcabile, marcând începutul unei tradiții care a rămas în inima culturii chineze pentru secole. La vârsta de 14 ani, Prințesa Leizu a trăit un moment deosebit în timp ce savura o ceașcă de ceai. În băutura sa, a găsit un cocon de mătase și, pentru a-l extrage, a început să desfacă firul delicat. Acest gest aparent simplu a dus la descoperirea a ceea ce noi numim astăzi mătase.

Ideea de a țese mătasea a venit natural pentru tânăra prințesă, care a observat atent ritmul de viață al viermelui de mătase. La recomandarea soțului ei, Împăratul Galben (Huang Di), Prințesa Leizu a început să își instruiască doamnele de companie în arta creșterii acestor viermi speciali. În conformitate cu legenda, acest moment a transformat-o pe tânăra prințesă într-o zeiță a mătăsii în mitologia chineză.

Ce este Drumul Mătăsii?

Astfel, chinezii au devenit păstrătorii acestui secret, asigurându-se că toate cunoștințele despre producția mătăsii erau transmise cu grijă de la o generație la alta. În timp, arta mătăsii a evoluat și a devenit o parte inseparabilă a tradiției și culturii chineze, simbolizând eleganța și rafinamentul. După ea a fost denumită și calea comercială Drumul Mătăsii care lega China, Japonia și India de Europa.

Mătase

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot