Care este diferența dintre mătase și satin?

25.01.2024
Care este diferența dintre mătase și satin?

Multă lume crede că mătasea și satinul sunt două țesături identice, fiindcă la atingere se aseamănă, însă lucrurile sunt total diferite. Trebuie precizat de la bun început că mătasea este un fel de fibră, în timp ce satinul este un tip de țesătură. Diferențele sunt și mai accentuate în unele privințe și le vom prezenta în rândurile de mai jos.

Diferența dintre mătase și satin

Așadar, mătasea și satinul sunt două tipuri de țesături distincte, iar diferențele principale constau în fibrele utilizate, procesul de fabricație și aspectul rezultat. Mătasea este produsă din fibre naturale obținute din coconii de viermi de mătase. Acest proces conferă mătasei un aspect strălucitor și o textură fină. De partea cealaltă, satinul poate fi realizat din diverse fibre, inclusiv mătase, dar și din poliester sau nylon. Acesta nu se referă la un tip specific de fibră, ci mai degrabă la o anumită metodă de țesere.

Potrivit specialiștilor în industria modei, mătasea este lucrată folosind o tehnică specială care creează un țesut fin, dens și lucios. Satinul, în schimb, este rezultat dintr-un proces special de țesere cunoscut sub numele de „satin weave”. Acest tip de țesătură implică o structură în care firele de urzeală trec peste mai multe fire de bătătură, ceea ce produce un finisaj lucios pe una dintre fețe.

Și mătasea și satinul lucesc

După cum majoritatea oamenilor a observat, la un moment, dat ambele materiale lucesc. Drept urmare, este foarte greu ca cineva neexperimentat să poată să facă distincția între cele două. Mătasea are un aspect natural și o textură moale și netedă, cu un luciu elegant. Spre deosebire satinul are, de asemenea, un aspect lucios, dar poate fi mai gros decât mătasea naturală. Textura acestuia este netedă și strălucitoare datorită metodei de țesere.

Așa cum probabil se știe mătasea este adesea utilizată pentru producerea de lenjerii de pat, haine elegante, eșarfe și alte articole de îmbrăcăminte de lux. Același lucru se poate spune însă și despre satin, de aceea este foarte dificil de deosebit cele două materiale.

În concluzie, mătasea și satinul sunt ambele materiale elegante, dar diferențele lor constau în fibrele utilizate, procesul de fabricație și rezultatul final al țesăturii.

Cine a descoperit mătasea?

Într-un regat îndepărtat, acum mai bine de 3.000 de ani, o tânără prințesă chineză cu numele de Leizu a devenit protagonista unei descoperiri remarcabile, marcând începutul unei tradiții care a rămas în inima culturii chineze pentru secole. La vârsta de 14 ani, Prințesa Leizu a trăit un moment deosebit în timp ce savura o ceașcă de ceai. În băutura sa, a găsit un cocon de mătase și, pentru a-l extrage, a început să desfacă firul delicat. Acest gest aparent simplu a dus la descoperirea a ceea ce noi numim astăzi mătase.

Ideea de a țese mătasea a venit natural pentru tânăra prințesă, care a observat atent ritmul de viață al viermelui de mătase. La recomandarea soțului ei, Împăratul Galben (Huang Di), Prințesa Leizu a început să își instruiască doamnele de companie în arta creșterii acestor viermi speciali. În conformitate cu legenda, acest moment a transformat-o pe tânăra prințesă într-o zeiță a mătăsii în mitologia chineză.

Ce este Drumul Mătăsii?

Astfel, chinezii au devenit păstrătorii acestui secret, asigurându-se că toate cunoștințele despre producția mătăsii erau transmise cu grijă de la o generație la alta. În timp, arta mătăsii a evoluat și a devenit o parte inseparabilă a tradiției și culturii chineze, simbolizând eleganța și rafinamentul. După ea a fost denumită și calea comercială Drumul Mătăsii care lega China, Japonia și India de Europa.

Mătase

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot