Ce este lâna merinos sau merino?

29.11.2022
Ce este lâna merinos sau merino?

Lâna merino sau merinos provine de la oaia cu același nume. Țesătura fabricată din această lână este una de lux, mult superioară calitativ față de cea obișnuită. Drept urmare, produsele vestimentare costă mult mai mult decât cele confecționate dintr-o lână obișnuită.

Avantajele lânii merino

Lână merino provine de la oaia merino care este originară din Spania, însă este crescută și în Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă și alte țări din America de Sud. Animalul poate fi găsit cel mai frecvent în Australia. Fibrele aceste lâni sunt mult mai moi și mai fine decât ale uneia obișnuite.

Potrivit specialiștilor în domeniu, lână grosieră obișnuită are 40 de microni, în timp ce lâna merino variază între 24 și 15 microni. Diametrul său subțire face ca țesătura să fie fină și, totodată, călduroasă. Se spune că produsele vestimentare din acest material pot fi purtate atât vara, cât și iarna, reușind să regleze foarte bine temperatura corpului.

Lâna Merino nu are nevoie de balsam pentru a fi spălată, fiind de trei ori mai moale decât mătasea naturală. Pentru a înțelege cât de fină este această țesătură, un fir din lâna merino variază între 15 și 24 de microni, în timp ce un fir de păr uman are 30 de microni.

Articolele vestimentare fabricate din lâna merino pot fi întinse între 25 și 30% din mărimea lor obișnuită, această țesătură fiind de cinci ori mai elastică decât bumbacul. Îmbrăcămintea realizată din această țesătură poate fi purtată direct pe piele, fiindcă este un remediu natural împotriva eczemelor. Totodată, persoanele care suferă de alergii și astm pot purta fără probleme haine confectionate din această lână.

Cunoscută pentru calitățile sale de absorbție a umezelii, lâna este, de asemenea, hidrofugă. Absoarbe până la 30% din greutatea sa, continuând să se simtă uscată datorită structurii în solzi a fibrelor. Lâna este perfectă pentru orice tip de climă și condiții meteorologice, deoarece absoarbe umezeala din mediul umed și o eliberează în atmosfera mai uscată, au scris cei de la libertatea.ro.

Unul dintre miracolele acestei lâni este faptul că nu dezvoltă bacterii în țesătură, fapt care va face ca materialul să nu miroase niciodată urât.

Cât de scumpă este lâna merinos

Prețul acestei țesături este foarte scump, articolele vestimentare confecționate din lâna merino fiind considerate de lux. De exemplu, o pereche de șosete costă între 100 și 150 de lei, iar o bluză poate depăși ușor peste 250 de lei. Așadar, produsele vestimentare din lâna merino sunt o investiție care însă merită făcută.

Foto: thefeltpod.com și we-heart.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Filmul Teambuilding a fost lansat recent pe Netflix și, potrivit platformei cinematografice, a fost vizionat intens de români. Surprinzător sau nu creația artistică nu a avut același succes în... citește tot