Ce este lâna merinos sau merino?

29.11.2022
Ce este lâna merinos sau merino?

Lâna merino sau merinos provine de la oaia cu același nume. Țesătura fabricată din această lână este una de lux, mult superioară calitativ față de cea obișnuită. Drept urmare, produsele vestimentare costă mult mai mult decât cele confecționate dintr-o lână obișnuită.

Avantajele lânii merino

Lână merino provine de la oaia merino care este originară din Spania, însă este crescută și în Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă și alte țări din America de Sud. Animalul poate fi găsit cel mai frecvent în Australia. Fibrele aceste lâni sunt mult mai moi și mai fine decât ale uneia obișnuite.

Potrivit specialiștilor în domeniu, lână grosieră obișnuită are 40 de microni, în timp ce lâna merino variază între 24 și 15 microni. Diametrul său subțire face ca țesătura să fie fină și, totodată, călduroasă. Se spune că produsele vestimentare din acest material pot fi purtate atât vara, cât și iarna, reușind să regleze foarte bine temperatura corpului.

Lâna Merino nu are nevoie de balsam pentru a fi spălată, fiind de trei ori mai moale decât mătasea naturală. Pentru a înțelege cât de fină este această țesătură, un fir din lâna merino variază între 15 și 24 de microni, în timp ce un fir de păr uman are 30 de microni.

Articolele vestimentare fabricate din lâna merino pot fi întinse între 25 și 30% din mărimea lor obișnuită, această țesătură fiind de cinci ori mai elastică decât bumbacul. Îmbrăcămintea realizată din această țesătură poate fi purtată direct pe piele, fiindcă este un remediu natural împotriva eczemelor. Totodată, persoanele care suferă de alergii și astm pot purta fără probleme haine confectionate din această lână.

Cunoscută pentru calitățile sale de absorbție a umezelii, lâna este, de asemenea, hidrofugă. Absoarbe până la 30% din greutatea sa, continuând să se simtă uscată datorită structurii în solzi a fibrelor. Lâna este perfectă pentru orice tip de climă și condiții meteorologice, deoarece absoarbe umezeala din mediul umed și o eliberează în atmosfera mai uscată, au scris cei de la libertatea.ro.

Unul dintre miracolele acestei lâni este faptul că nu dezvoltă bacterii în țesătură, fapt care va face ca materialul să nu miroase niciodată urât.

Cât de scumpă este lâna merinos

Prețul acestei țesături este foarte scump, articolele vestimentare confecționate din lâna merino fiind considerate de lux. De exemplu, o pereche de șosete costă între 100 și 150 de lei, iar o bluză poate depăși ușor peste 250 de lei. Așadar, produsele vestimentare din lâna merino sunt o investiție care însă merită făcută.

Foto: thefeltpod.com și we-heart.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot