Care este diferența dintre mandarine si clementine?

27.01.2020
Care este diferența dintre mandarine si clementine?

Citricele sunt o sursă bogată de vitamina C. Toată lumea adoră gustul dulce acrișor venit de la aceste fructe. În ultima perioadă, tot mai multe persoane preferă clementinele și mandarinele în locul portocalelor. Totuși, care este diferența dintre mandarine și clementine?

Mandarinele (Citrus reticulata) și clementinele (Citrus xclementine) fac parte din familia citricelor. Au un gust asemănător, dar forme şi mărimi diferite. Mai dulci sau cu gust uşor acrişor, clementinele şi mandarinele sunt în mod cert fructele iernii în România.

Nutrițional, toate citricele sunt similare și sunt bogate în vitamina C, antioxidanți și fibre dietetice. Atât clementinele cât și mandarinele și portocalele furnizează consumatorilor fier, magneziu, calciu, acid folic și vitamina E.

Cu ce este diferită o mandarină de o clementină?

O mandarină este mult mai dulce decât portocala, prin urmare aceasta conţine în jur de 47 de calorii, 11 g zahăr, 0,8 g proteine şi 1.8 g fibre alimentare. Mandarinele au proprietăți oxidante și antioxidante, fie că sunt consumate sub formă de fruct sau de suc și se dovedesc a fi foarte utile în digestia omului.

Clementinele reprezintă un hibrid între mandarine și portocale, au foarte puține semințe, un gust ceva mai dulce și sunt foarte ușor de curățat datorită cojii subțiri. O clementină conţine 36 de miligrame de vitamina C, 22 mg calciu şi 131 mg potasiu. Fiind mult mai mici decât mandarinele şi portocalele, clementinele conţin doar 35 de calorii per fruct, 1.3 grame de fibre, ceea ce ajută digestia organismului.

Mandarinele și clementinele conțin 13,30 g de glucide, 0,30 g de lipide (grăsimi mono și polinesaturate, acizi grași Omega-3 și Omega-6), 0,80 g de proteine. Printre mineralele care se pot găsi în cantități semnificative în fructe se află potasiul (166 mg), calciul (37 mg), fosforul (20 mg).

Cum au apărut mandarinele și clementinele?

Mandarina este într-un fel „mama” clementinei. Mandarinul este un copac mic de citrice originar din China, unde se recoltează anual peste 12 milioane de tone de mandarine. China este cel mai mare producător și consumator de mandarine din lume. Acest fruct provine din Asia și și-a făcut intrarea în Europa în secolul al XIX-lea.

Clementinele au fost descoperite într-o livadă algeriană a părintelui Clement, de la care le vine și numele.  Clementina este un fruct obținut din fecundarea unei flori de mandarină cu polen de portocală dulce. Sunt flori asemănătoare, dar prin încrucișarea lor rezultă un fruct diferit. Clementinele sunt mai mici decât mandarinele și mai puțin parfumate.

Clementina este cultivată în Algeria, Tunisia, Spania, Portugalia, Maroc, Grecia, Italia, Israel, Liban, Iran și Turcia.

Indiferent de soiul pe care îl consumați, citricele sunt excelente pentru sănătatea organismului. Acestea previn cancerul, ajută digestia, îmbunătăţesc vederea şi întăresc sistemul imunitar.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising