Care este diferența dintre mandarine si clementine?

27.01.2020
Care este diferența dintre mandarine si clementine?

Citricele sunt o sursă bogată de vitamina C. Toată lumea adoră gustul dulce acrișor venit de la aceste fructe. În ultima perioadă, tot mai multe persoane preferă clementinele și mandarinele în locul portocalelor. Totuși, care este diferența dintre mandarine și clementine?

Mandarinele (Citrus reticulata) și clementinele (Citrus xclementine) fac parte din familia citricelor. Au un gust asemănător, dar forme şi mărimi diferite. Mai dulci sau cu gust uşor acrişor, clementinele şi mandarinele sunt în mod cert fructele iernii în România.

Nutrițional, toate citricele sunt similare și sunt bogate în vitamina C, antioxidanți și fibre dietetice. Atât clementinele cât și mandarinele și portocalele furnizează consumatorilor fier, magneziu, calciu, acid folic și vitamina E.

Cu ce este diferită o mandarină de o clementină?

O mandarină este mult mai dulce decât portocala, prin urmare aceasta conţine în jur de 47 de calorii, 11 g zahăr, 0,8 g proteine şi 1.8 g fibre alimentare. Mandarinele au proprietăți oxidante și antioxidante, fie că sunt consumate sub formă de fruct sau de suc și se dovedesc a fi foarte utile în digestia omului.

Clementinele reprezintă un hibrid între mandarine și portocale, au foarte puține semințe, un gust ceva mai dulce și sunt foarte ușor de curățat datorită cojii subțiri. O clementină conţine 36 de miligrame de vitamina C, 22 mg calciu şi 131 mg potasiu. Fiind mult mai mici decât mandarinele şi portocalele, clementinele conţin doar 35 de calorii per fruct, 1.3 grame de fibre, ceea ce ajută digestia organismului.

Mandarinele și clementinele conțin 13,30 g de glucide, 0,30 g de lipide (grăsimi mono și polinesaturate, acizi grași Omega-3 și Omega-6), 0,80 g de proteine. Printre mineralele care se pot găsi în cantități semnificative în fructe se află potasiul (166 mg), calciul (37 mg), fosforul (20 mg).

Cum au apărut mandarinele și clementinele?

Mandarina este într-un fel „mama” clementinei. Mandarinul este un copac mic de citrice originar din China, unde se recoltează anual peste 12 milioane de tone de mandarine. China este cel mai mare producător și consumator de mandarine din lume. Acest fruct provine din Asia și și-a făcut intrarea în Europa în secolul al XIX-lea.

Clementinele au fost descoperite într-o livadă algeriană a părintelui Clement, de la care le vine și numele.  Clementina este un fruct obținut din fecundarea unei flori de mandarină cu polen de portocală dulce. Sunt flori asemănătoare, dar prin încrucișarea lor rezultă un fruct diferit. Clementinele sunt mai mici decât mandarinele și mai puțin parfumate.

Clementina este cultivată în Algeria, Tunisia, Spania, Portugalia, Maroc, Grecia, Italia, Israel, Liban, Iran și Turcia.

Indiferent de soiul pe care îl consumați, citricele sunt excelente pentru sănătatea organismului. Acestea previn cancerul, ajută digestia, îmbunătăţesc vederea şi întăresc sistemul imunitar.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot