Care este diferența dintre mandarine si clementine?

27.01.2020
Care este diferența dintre mandarine si clementine?

Citricele sunt o sursă bogată de vitamina C. Toată lumea adoră gustul dulce acrișor venit de la aceste fructe. În ultima perioadă, tot mai multe persoane preferă clementinele și mandarinele în locul portocalelor. Totuși, care este diferența dintre mandarine și clementine?

Mandarinele (Citrus reticulata) și clementinele (Citrus xclementine) fac parte din familia citricelor. Au un gust asemănător, dar forme şi mărimi diferite. Mai dulci sau cu gust uşor acrişor, clementinele şi mandarinele sunt în mod cert fructele iernii în România.

Nutrițional, toate citricele sunt similare și sunt bogate în vitamina C, antioxidanți și fibre dietetice. Atât clementinele cât și mandarinele și portocalele furnizează consumatorilor fier, magneziu, calciu, acid folic și vitamina E.

Cu ce este diferită o mandarină de o clementină?

O mandarină este mult mai dulce decât portocala, prin urmare aceasta conţine în jur de 47 de calorii, 11 g zahăr, 0,8 g proteine şi 1.8 g fibre alimentare. Mandarinele au proprietăți oxidante și antioxidante, fie că sunt consumate sub formă de fruct sau de suc și se dovedesc a fi foarte utile în digestia omului.

Clementinele reprezintă un hibrid între mandarine și portocale, au foarte puține semințe, un gust ceva mai dulce și sunt foarte ușor de curățat datorită cojii subțiri. O clementină conţine 36 de miligrame de vitamina C, 22 mg calciu şi 131 mg potasiu. Fiind mult mai mici decât mandarinele şi portocalele, clementinele conţin doar 35 de calorii per fruct, 1.3 grame de fibre, ceea ce ajută digestia organismului.

Mandarinele și clementinele conțin 13,30 g de glucide, 0,30 g de lipide (grăsimi mono și polinesaturate, acizi grași Omega-3 și Omega-6), 0,80 g de proteine. Printre mineralele care se pot găsi în cantități semnificative în fructe se află potasiul (166 mg), calciul (37 mg), fosforul (20 mg).

Cum au apărut mandarinele și clementinele?

Mandarina este într-un fel „mama” clementinei. Mandarinul este un copac mic de citrice originar din China, unde se recoltează anual peste 12 milioane de tone de mandarine. China este cel mai mare producător și consumator de mandarine din lume. Acest fruct provine din Asia și și-a făcut intrarea în Europa în secolul al XIX-lea.

Clementinele au fost descoperite într-o livadă algeriană a părintelui Clement, de la care le vine și numele.  Clementina este un fruct obținut din fecundarea unei flori de mandarină cu polen de portocală dulce. Sunt flori asemănătoare, dar prin încrucișarea lor rezultă un fruct diferit. Clementinele sunt mai mici decât mandarinele și mai puțin parfumate.

Clementina este cultivată în Algeria, Tunisia, Spania, Portugalia, Maroc, Grecia, Italia, Israel, Liban, Iran și Turcia.

Indiferent de soiul pe care îl consumați, citricele sunt excelente pentru sănătatea organismului. Acestea previn cancerul, ajută digestia, îmbunătăţesc vederea şi întăresc sistemul imunitar.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de la o eroare crasă
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de ...
Termenul de „indian” pentru populațiile indigene din America de Nord a fost rezultatul unei confuzii istorice, care și-a păstrat denumirea timp de secole. Deși amerindienii nu au nicio... citește tot