Care este diferența dintre „hilar” și „ilar”?

22.02.2023
Care este diferența dintre „hilar” și „ilar”?

Limba română este una complexă, iar vocabularul și lexicul acesteia pot pune în dificultate, la un moment dat, chiar și cele mai experimentate persoane în domeniu. De exemplu, există o diferență între termenii „hilar” și „ilar”? Mulți spun că există, în schimb alții consideră că cele două variante sunt sinonime. Care este adevărul?

Cum este corect „hilar” sau „ilar”?

În primul rând, trebuie precizat că există o mică derută în acest caz, deoarece cuvântul „hilar” are mai multe sensuri. Mai mult, de-a lungul timpului, Dicționarele explicative ale limbii române au perpetuat această problemă, acceptând când o variantă ca fiind corectă, când pe cealaltă.

Cu toate acestea, potrivit DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române) varianta corectă a acestui adjectiv este „hilar”. Această formă este acceptată, în prezent, și de Dicționarul explicativ al limbii române. De aceea, dacă cineva va căuta în DEX definiția pentru cuvântul „ilar” va putea găsi forma „hilar”.

Potrivit specialiștilor în lingvistică, varianta corectă este „hilar”, însă cu timpul a fost acceptată și forma „ilar”, găsindu-se în Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române. Practic, cele două cuvinte sunt sinonime și definesc o situație amuzantă. Așadar, ambele forme sunt acceptate în prezent.

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, „hilar” se referă la o persoană „care este în stare de ilaritate; care stârnește râsul, ilariant”. Cuvântul provine din latinescul „hilaris”, dar și din franțuzescul „hilaire”.

Trebuie precizat că din cuvântul „hilar” derivă termenul din anatomie „hil”, care, potrivit definiției, este porțiunea de la suprafața unui organ pe unde pătrund vasele sangvine și nervii. De asemenea, termenul „ilariant” este și el folosit în situații speciale, atunci când se face referire la gazul ilariant, adică gazul lacrimogen.

Așadar, toate exemplele de mai jos sunt corecte:

Foto: Pexels.com

Tags:
Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot