Care este diferența dintre „hilar” și „ilar”?

22.02.2023
Care este diferența dintre „hilar” și „ilar”?

Limba română este una complexă, iar vocabularul și lexicul acesteia pot pune în dificultate, la un moment dat, chiar și cele mai experimentate persoane în domeniu. De exemplu, există o diferență între termenii „hilar” și „ilar”? Mulți spun că există, în schimb alții consideră că cele două variante sunt sinonime. Care este adevărul?

Cum este corect „hilar” sau „ilar”?

În primul rând, trebuie precizat că există o mică derută în acest caz, deoarece cuvântul „hilar” are mai multe sensuri. Mai mult, de-a lungul timpului, Dicționarele explicative ale limbii române au perpetuat această problemă, acceptând când o variantă ca fiind corectă, când pe cealaltă.

Cu toate acestea, potrivit DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române) varianta corectă a acestui adjectiv este „hilar”. Această formă este acceptată, în prezent, și de Dicționarul explicativ al limbii române. De aceea, dacă cineva va căuta în DEX definiția pentru cuvântul „ilar” va putea găsi forma „hilar”.

Potrivit specialiștilor în lingvistică, varianta corectă este „hilar”, însă cu timpul a fost acceptată și forma „ilar”, găsindu-se în Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române. Practic, cele două cuvinte sunt sinonime și definesc o situație amuzantă. Așadar, ambele forme sunt acceptate în prezent.

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, „hilar” se referă la o persoană „care este în stare de ilaritate; care stârnește râsul, ilariant”. Cuvântul provine din latinescul „hilaris”, dar și din franțuzescul „hilaire”.

Trebuie precizat că din cuvântul „hilar” derivă termenul din anatomie „hil”, care, potrivit definiției, este porțiunea de la suprafața unui organ pe unde pătrund vasele sangvine și nervii. De asemenea, termenul „ilariant” este și el folosit în situații speciale, atunci când se face referire la gazul ilariant, adică gazul lacrimogen.

Așadar, toate exemplele de mai jos sunt corecte:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot