Care este diferența dintre „hilar” și „ilar”?

22.02.2023
Care este diferența dintre „hilar” și „ilar”?

Limba română este una complexă, iar vocabularul și lexicul acesteia pot pune în dificultate, la un moment dat, chiar și cele mai experimentate persoane în domeniu. De exemplu, există o diferență între termenii „hilar” și „ilar”? Mulți spun că există, în schimb alții consideră că cele două variante sunt sinonime. Care este adevărul?

Cum este corect „hilar” sau „ilar”?

În primul rând, trebuie precizat că există o mică derută în acest caz, deoarece cuvântul „hilar” are mai multe sensuri. Mai mult, de-a lungul timpului, Dicționarele explicative ale limbii române au perpetuat această problemă, acceptând când o variantă ca fiind corectă, când pe cealaltă.

Cu toate acestea, potrivit DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române) varianta corectă a acestui adjectiv este „hilar”. Această formă este acceptată, în prezent, și de Dicționarul explicativ al limbii române. De aceea, dacă cineva va căuta în DEX definiția pentru cuvântul „ilar” va putea găsi forma „hilar”.

Potrivit specialiștilor în lingvistică, varianta corectă este „hilar”, însă cu timpul a fost acceptată și forma „ilar”, găsindu-se în Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române. Practic, cele două cuvinte sunt sinonime și definesc o situație amuzantă. Așadar, ambele forme sunt acceptate în prezent.

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, „hilar” se referă la o persoană „care este în stare de ilaritate; care stârnește râsul, ilariant”. Cuvântul provine din latinescul „hilaris”, dar și din franțuzescul „hilaire”.

Trebuie precizat că din cuvântul „hilar” derivă termenul din anatomie „hil”, care, potrivit definiției, este porțiunea de la suprafața unui organ pe unde pătrund vasele sangvine și nervii. De asemenea, termenul „ilariant” este și el folosit în situații speciale, atunci când se face referire la gazul ilariant, adică gazul lacrimogen.

Așadar, toate exemplele de mai jos sunt corecte:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot