Care este diferența dintre „hilar” și „ilar”?

22.02.2023
Care este diferența dintre „hilar” și „ilar”?

Limba română este una complexă, iar vocabularul și lexicul acesteia pot pune în dificultate, la un moment dat, chiar și cele mai experimentate persoane în domeniu. De exemplu, există o diferență între termenii „hilar” și „ilar”? Mulți spun că există, în schimb alții consideră că cele două variante sunt sinonime. Care este adevărul?

Cum este corect „hilar” sau „ilar”?

În primul rând, trebuie precizat că există o mică derută în acest caz, deoarece cuvântul „hilar” are mai multe sensuri. Mai mult, de-a lungul timpului, Dicționarele explicative ale limbii române au perpetuat această problemă, acceptând când o variantă ca fiind corectă, când pe cealaltă.

Cu toate acestea, potrivit DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române) varianta corectă a acestui adjectiv este „hilar”. Această formă este acceptată, în prezent, și de Dicționarul explicativ al limbii române. De aceea, dacă cineva va căuta în DEX definiția pentru cuvântul „ilar” va putea găsi forma „hilar”.

Potrivit specialiștilor în lingvistică, varianta corectă este „hilar”, însă cu timpul a fost acceptată și forma „ilar”, găsindu-se în Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române. Practic, cele două cuvinte sunt sinonime și definesc o situație amuzantă. Așadar, ambele forme sunt acceptate în prezent.

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, „hilar” se referă la o persoană „care este în stare de ilaritate; care stârnește râsul, ilariant”. Cuvântul provine din latinescul „hilaris”, dar și din franțuzescul „hilaire”.

Trebuie precizat că din cuvântul „hilar” derivă termenul din anatomie „hil”, care, potrivit definiției, este porțiunea de la suprafața unui organ pe unde pătrund vasele sangvine și nervii. De asemenea, termenul „ilariant” este și el folosit în situații speciale, atunci când se face referire la gazul ilariant, adică gazul lacrimogen.

Așadar, toate exemplele de mai jos sunt corecte:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot