La ce este folosit gazul natural?

18.04.2022
La ce este folosit gazul natural?

Gazul natural este unul dintre combustibilii fosili alături de cărbune, sulf și petrol. Dacă se ard gazele naturale, acestea eliberează o cantitate semnificativă de energie. De aceea este folosit pentru o mulțime de activități, aparate și unelte.

Utilizarea gazului natural s-a schimbat mult în ultima vreme, deoarece în secolul al XIX-lea, era folosit în primul rând pentru iluminarea clădirilor și a străzilor. Astăzi, tehnologia a extins atât de mult utilizările gazului natural încât se poate folosi pentru aproape orice.

Gazul natural, bun la orice

Sectorul energiei electrice folosește gaze naturale pentru a genera energie electrică și pentru a produce o putere termică utilă. Sectorul industrial folosește gazele naturale ca combustibil pentru încălzirea proceselor, în sistemele combinate de căldură și energie electrică , ca materie primă (materie primă) pentru producerea de substanțe chimice, îngrășăminte și hidrogen, precum și ca combustibil pentru închiriere și pentru plante.

În majoritatea gospodăriilor din lume, gazul natural este folosit pentru încălzire. Motivul din spatele acestui lucru: este mai eficient decât pompele electrice de încălzire.

Căldura de la gaze naturale este furnizată de sisteme cu aer forțat la temperaturi cuprinse între 50-60 de grade Celsius. Aerul de la o pompă de căldură electrică este livrat de obicei la 30-35 de grade Celsius, care este suficient de cald pentru a încălzi o cameră, dar mult mai rece decât temperatura medie umană de 36-37 de grade Celsius.

De asemenea, sectorul transporturilor utilizează gazul natural ca combustibil pentru a opera compresoare care transportă gazul natural prin conducte și ca combustibil pentru vehicule sub formă de gaz natural comprimat și gaz natural lichefiat. Aproape toate vehiculele care folosesc gaze naturale ca și combustibil se află în flotele de vehicule guvernamentale și private.

Cele mai frecvente utilizări ale gazelor naturale sunt:

Rezervele de energie ale României, aproape de final

Din păcate, un raport al „British Petroleum” arată că dacă se menține nivelul actual de extracție, rezervele de energie ale României sunt aproape de final, iar gazele naturale se termină în 9 ani, în timp ce petrolul în 22 de ani.

România are niște resurse, mai are niște câmpuri care încă nu sunt explorate, dar fiecare zi de întârziere reduce șansele ca aceste resurse să fie vreodată valorificate, a declarat la Digi24 Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei.

Cercetările arată că în Marea Neagră românească se găsesc aproximativ 200 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit unor estimări mai vechi ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Rămâne de văzut cine va pune mâna pe aceste gaze.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot