Ce îmbunătățiri aduce tehnologia 5G?

01.02.2020
Ce îmbunătățiri aduce tehnologia 5G?

Saltul de la 4G la 5G este o adevărată revoluție tehnologică. Noile celule 5G vor putea transfera nu doar mai multe date, mai rapid, dar vor comunica și instantaneu. Umanitatea va avea un internet în timp real și noi clase de electronice care pot schimba date și informații suficient de rapid pentru a lua decizii aproape instantanee.

Mașini fără șofer, drone, trenuri și multe altele vor fi afectate în bine de noua tehnologie. Un internet tactil în care atingerea devine la fel de importantă ca ceea ce vezi sau auzi. O nouă eră a electronicelor în care se pot purta ținute, țesături inteligente și conectate – totul este posibil cu noua conectivitate 5G.

Nimic din aceste lucruri nu se va întâmpla peste noapte. 5G va dura ani și ani pentru a se răspândi semnificativ, dincolo de hotspoturile 5G în zonele urbane.

Iată 5 lucruri despre 5G mai importante decât viteza:

  1. Apeluri vocale de mai bună calitate

Apelurile vocale efectuate prin WhatsApp  și orice serviciu de voce  precum Skype sau Zoom  sunt mult  mai clare decât în rețeaua de telefonie. Vocea de înaltă definiție nu a fost o prioritate pentru creatorii rețelelor 3G și 4G, dar cu 5G, vă puteți aștepta ca toate apelurile vocale și apelurile video să conțină un discurs mai clar și mai realist.

Era și timpul să se treacă la nivelul următor. Și este setat să meargă mai departe decât pur și simplu HD cu așa-numitul Voice over 5G, care pare a fi parte integrantă a altor servicii 5G, cum ar fi apelurile video, telepresența, realitatea augmentată  și realitatea virtuală.

  1. Mai multă capacitate

5G este la fel de mult despre capacitate cât și despre viteză. O parte importantă a 5G-ului o reprezintă faptul că pot fi conectate până la un milion de dispozitive pe kilometru pătrat. 5G va fi benefic în locurile aglomerate în care actualizările live sunt utile, cum ar fi în aeroporturi și gări – aducându-ne o conectivitate.

  1. Mersul în pluton

O componentă importantă a tehnologiei 5G o reprezintă comunicarea instantanee între rețea și dispozitivele electronice. Acest lucru face ca epoca mașinilor fără șoferi să devină realitate, permițând autovehiculelor să comunice viteza și poziția exactă între ele în timp real.

Această tehnologie va permite mersul mașinilor în pluton, iar viteza de croazieră și frânarea va fi dată de mașina din față.

  1. Transmisie mobilă

În momentul de față se poate transmite deja videoclipuri VR la 360 de grade pe Facebook, dar calitatea este destul de slabă. Știrile, sporturile în direct și evenimentele trebuie să ajungă până la era 4K, apoi să meargă dincolo de 8K, AR și VR. Tehnologia 5G va revoluționa transmisia în direct.

În felul acesta toate transmisiile în direct se vor realiza instantaneu, iar calitatea imaginii și a sunetului va fi mult superioară.

  1. Sănătatea umană

Cu toate că tehnologia 5G aduce multe îmbunătățiri, vor fi și câteva aspecte negative. Poate cea mai mare îngrijorare este apariția cancerului care poate apărea din cauza instalării antenelor în zonele urbane.

Marea îngrijorare este o creștere a expunerii la câmpurile electromagnetice cu frecvență radio, la care am fost deja supuși de la rețelele de telefonie mobilă și routerele Wi-Fi existente.

Ca orice tehnologie nouă care apare întotdeauna vor exista aspecte pozitive cât și negative. Rămâne de văzut dacă noul salt tehnologic va duce la evoluția umanității sau la decăderea ei.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot