Care este diferența dintre depășire și devansare?

11.07.2022
Care este diferența dintre depășire și devansare?

Atunci când te afli la volanul unei mașini – fie că ești singur sau însoțit de pasageri – condusul în siguranță ar trebui să fie întotdeauna principala ta preocupare. Una dintre cele mai mari confuzii ale șoferilor este diferența dintre depășire și devansare. Și în teorie, și în practică.

Suntem mai distrași ca niciodată, așa că este esențial să cunoști elementele de bază ale conducerii în siguranță și să le pui în practică de fiecare dată când ești pe șosea pentru a conduce în mod responsabil.

Potrivit World Health Organization, perioadele de sărbători sau de concedii sunt perioadele în care se întâmplă cele mai multe accidente mortale. O creștere a consumului de alcool, combinată cu aglomerația și efectuarea unor manevre greșite, cum ar fi depășirea, duce adesea la mai multe răniri și decese.

Diferența dintre depășire și devansare

Potrivit Legislației Rutiere, art. 45, alin. 1, „depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial”.

Devansarea, în schimb, este „situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.”

Pentru a efectua o manevră de depășire în siguranță, trebuie să ții cont de câteva reguli de bază:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot