Care este diferența dintre depășire și devansare?

11.07.2022
Care este diferența dintre depășire și devansare?

Atunci când te afli la volanul unei mașini – fie că ești singur sau însoțit de pasageri – condusul în siguranță ar trebui să fie întotdeauna principala ta preocupare. Una dintre cele mai mari confuzii ale șoferilor este diferența dintre depășire și devansare. Și în teorie, și în practică.

Suntem mai distrași ca niciodată, așa că este esențial să cunoști elementele de bază ale conducerii în siguranță și să le pui în practică de fiecare dată când ești pe șosea pentru a conduce în mod responsabil.

Potrivit World Health Organization, perioadele de sărbători sau de concedii sunt perioadele în care se întâmplă cele mai multe accidente mortale. O creștere a consumului de alcool, combinată cu aglomerația și efectuarea unor manevre greșite, cum ar fi depășirea, duce adesea la mai multe răniri și decese.

Diferența dintre depășire și devansare

Potrivit Legislației Rutiere, art. 45, alin. 1, „depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial”.

Devansarea, în schimb, este „situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.”

Pentru a efectua o manevră de depășire în siguranță, trebuie să ții cont de câteva reguli de bază:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot