Care este coincidența bizară dintre Mark Twain și cometa Halley?

14.10.2020
Care este coincidența bizară dintre Mark Twain și cometa Halley?

Mark Twain, pseudonimul literar al lui Samuel Langhorne Clemens, a fost un umorist, jurnalist, conferențiar și romancier american. El și-a dobândit faima internațională datorită scrisorilor sale de călătorie.

Cele mai cunoscute opere ale sale sunt The Innocents Abroad (1869), Roughing It (1872) și Life on the Mississippi (1883) și poveștile sale de aventură despre copilărie, în special Aventurile lui Tom Sawyer (1876) și Aventurile lui Huckleberry Finn (1885).

În anul 1867, plimbându-se prin Europa și Orientul Mijlociu, Twain l-a cunoscut pe Charles Langdon. Acesta i-a arătat o fotografie a surorii sale, Olivia. Twain s-a îndrăgostit de ea și s-au căsătorit în februarie 1870.

Primul lor născut a murit de difterie la vârsta de un an și șapte luni. Câțiva ani mai târziu, Twain și Olivia au mai avut trei fete: Susy, Clara și Jean Clemens.

Mark Twain a avut o premoniție sau o depresie profundă?

Depresia majoră care s-a instalat în mintea lui Mark Twain a început în anul 1896. El se afla într-un turneu literar în Anglia când a aflat de moartea fiicei sale, Susy. Depresia i-a fost accentuată atunci când în decurs de 13 ani, marele romancier și-a pierdut și soția, și cealaltă fiică, Jean.

Acesta a fost momentul în care Twain și-a prezis propria moarte. El a făcut o asociere neobișnuită legată de apariția cometei Halley. Aceasta trece pe lângă Pământ o dată la 76 de ani. Remarcabil este faptul că în 1909, Twain a spus:

„M-am născut odată cu cometa Halley în 1835. Vine din nou anul viitor și mă aștept să plec cu ea. Ar fi dezamăgitor pentru mine dacă nu voi pleca cu ea. Atotputernicul a spus, fără îndoială: >.”

Clemens s-a născut chiar după apariția cometei lui Halley în 1835 și a murit de un atac de cord la o zi după ce a apărut orbitând în 1910. Această asociație combinată cu prezicerea lui Clemens despre propria sa moarte, este unică. De-a lungul anilor, încă din 1705, cometa Halley a fost subiectul unui șir de predicții.

Cometa Halley

Cometa Halley a fost numită în cinstea astronomului englez Sir Edmond Halley, cel care i-a descoperit tiparul. El a realizat că în anii 1531, 1607 și 1682 au fost văzute aceleași comete. În A Synopsis of the Astronomy of Comets a declarat că toate cometele păreau foarte asemănătoare, active și urmează o orbită regulată, bine definită. El a calculat că va apărea în 1758.

Din concluzia sa, el a calculat că va reapărea în 1758. Halley a murit înainte de a-și putea vedea predicția. La fel de fiabilă ca întotdeauna, cometa a apărut la sfârșitul acelui an și a ajuns la periheliu – când a ieșit din partea îndepărtată a Soarelui – în 1759.

Datorită orbitei sale, cometa lui Halley apare întotdeauna la fiecare 76 de ani, așa cum a calculat Halley. Cu toate acestea, datorită atracției gravitaționale a planetelor pe care le trece, este uneori un an sau doi în afara punctului.

După descoperire, oamenii de știință au început să calculeze când a apărut cometa Halley în trecut, încercând în același timp să dea seama de ușoara abatere. Datele cu care au venit s-au potrivit cu un număr surprinzător de observări de comete înregistrate în istorie. Conform calculelor făcute de astrologi, următoarea sa apariție va fi în 2061.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care sunt beneficiile traiului la țară?
Care sunt beneficiile traiului la țară?
Viața la oraș este una zbuciumată. Traficul intens, zgomotul puternic și ritmul alert al evenimentelor de zi cu zi au făcut ca foarte multe persoane să se mute la țară. Dacă înainte de... citește tot
Este indicat sau nu ca roșiile să fie depozitate în frigider?
Este indicat sau nu ca roșiile să fie depozitate în frigider?
Roșiile sunt unele dintre cele mai consumate fructe din lume. Tomatele sunt utilizate la tot felul de salate și mâncăruri, gustul lor inconfundabil dând savoare preparatelor culinare.... citește tot
De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?
De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?
Toți cei care dețin o mașină au cumpărat, la un moment dat, anvelope noi și au putut observat că acestea au perii mici de cauciuc pe ele. Foarte multe persoane s-au întrebat ce se întâmplă... citește tot
adplus-dvertising