Care este cel mai mare stat din lume fără ieșire la mare?

05.04.2021
Care este cel mai mare stat din lume fără ieșire la mare?

O țară este considerată fără ieșire la mare atunci când este înconjurată de toate părțile de una sau mai multe alte țări și, prin urmare, nu are o coastă imediată care să ofere acces la apă.

În prezent, există 44 de țări fără ieșire la mare și patru state fără ieșire la mare parțial recunoscute. Cu excepția a două țări din America de Sud (Bolivia și Paraguay), restul acestor state se găsesc în Africa, Europa și Asia.

Cel mai mare stat fără ieșire la mare din lume

Kazahstanul este cel mai mare stat fără ieșire la mare din lume, cu o suprafață de 2.724.900 km² și a noua țară ca mărime din lume, potrivit Guiness World Records. Kazahstanul este situat în Asia Centrală, care se învecinează cu 5 țări, China, Kirghizstan, Rusia, Turkmenistan și Uzbekistan. Țara are o populație de 18.513.930 de persoane. E drept, Kazahstanul are acces la Marea Caspică, dar aceasta este considerată lac întrucât nu comunică cu celelalte mări și oceane.

Țările fără ieșire la mare au multe avantaje și dezavantaje. Aceste țări sunt relativ bine protejate de efectele meteorologice nefaste cauzate de oceane precum tsunami și uragane și de capacitatea de a monitoriza mărfurile care intră sau părăsesc țara prin granițe.

De asemenea, acestea sunt ferite de invaziile pe mare. Mai mult decât atât, aceste țări, în special cele în curs de dezvoltare, au provocări în importul și exportul de mărfuri, obligându-le să se bazeze pe vecinii lor conectați. Costurile de transport și taxele vamale devin costisitoare pentru țările fără ieșire la mare. Pentru a accesa litoralul, țările fără ieșire la mare sunt forțate să mențină relații de prietenie cu țările cu litoral chiar și atunci când nu sunt de acord.

Cu toate acestea, Kazahstanul s-a poziționat în porturile altor țări pentru a crește fluxul de mărfuri interne. În prezent, numărul activelor portuare străine include terminalul de cereale Baku, un port Batumi din Marea Neagră, un terminal de cereale în portul baltic Ventspils și un terminal kazah-chinez în portul Lianyungang din Pacific. Ca urmare a acestei avansări, în ciuda faptului că ieșire la mare, Kazahstanul a reușit să construiască o infrastructură portuară diversificată în toate zonele.

Foto: Guiness World Records

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot