Cum a supraviețuit un bărbat 133 de zile în mijlocul oceanului?

29.03.2021
Cum a supraviețuit un bărbat 133 de zile în mijlocul oceanului?

Când vine vorba de rafting, știm doar câteva lucruri. Dar chiar și cu toată experiența și cunoștințele unui iubitor de sporturi extreme, povestea lui Poon Lim este extrem de greu de înțeles.

Poon Lim deține recordul mondial în ceea ce privește timpul petrecut supraviețuind pe o plută de salvare naufragiată pe mare. În 1942 a petrecut peste 4 luni, 133 de zile, pe o plută de salvare în Oceanul Pacific de Sud.

Călătoria sa a fost îngrozitoare, terifiantă și înfățișează cu adevărat rezistența omului, capacitatea de a supraviețui, precum și potențialul minții și a corpului noastru. Când auzim povestea lui Poon Lim, nu putem simți decât respect și admirație.

La vârsta de 73 de ani, a murit în Brooklyn, New York, în 1991. Cele mai faimoase cuvinte ale sale despre acest subiect, după ce a fost întrebat ce părere are despre a deține recordul celei mai lungi derive.

„Nimeni nu va trebui vreodată să bată acest record.”

Ar putea să fi spus acele cuvinte pentru că nu și-ar dori o astfel de aventură pentru nici unul dintre cei mai răi dușmani ai săi.

Cum a supraviețuit Poon Lim 133 de zile în mijlocul oceanului?

Poon Lim a servit în cel De-al Doilea Război Mondial ca al doilea administrator la bordul navei comerciale britanice SS Ben Lomond. În general, nava era lentă, abia înarmată și, în acel moment, naviga singură departe de orice altă navă. Un U-Boat german a reușit să dea peste Ben Lomond și a scufundat nava cu o torpilă.

Fiind luați prin surprindere, majoritatea echipajului s-a scufundat cu nava. Din totalul de 55 de membri ai echipajului la bord, 11 au fost salvați în cele din urmă de alte nave. Deși, Poon Lim nu a avut un astfel de noroc, iar soarta avea în minte ceva teribil de diferit.

În timp ce nava se scufunda, Poon Lim a reușit să-și ia veste de salvare și a sărit în mare. A înotat în jur de 2 ore până a văzut o plută de lemn de aproximativ 5m² pe care s-a îmbarcat. În cele din urmă, acesta a fost cu adevărat singurul său noroc pentru cele 133 de zile rămase. Pentru că, de atunci, nu au existat cu adevărat decât probleme care l-au chinuit.

Adevărata provocare: planul de supraviețuire

Odată ce Poon Lim și-a recăpătat răsuflarea, s-a liniștit și a conștientizat poziția în care se afla, primul lucru pe care trebuia să-l facă era să facă bilanțul proviziilor sale. Pluta în sine avea cutii de biscuiți uscați, 40 de litri de apă, o pungă cu cuburi de zahăr, ciocolată, o torță electrică și o mână de benzi.

În cele din urmă și probabil unul dintre cele mai terifiante aspecte ale stării sale a fost că Poon Lim nu putea înota. Vesta de salvare pe care a reușit să o apuce literalmente l-a ajutat suficient de mult pentru a găsi pluta de salvare.

Era îngrijorat în mod constant că și-ar putea pierde viața și, ca măsură de precauție, ținea o frânghie fixată la încheietura mâinii, în caz că ar cădea. Dar, indiferent de rezervele pe care le-a furnizat pluta de salvare, nu a existat nicio modalitate prin care proviziile sale să-i fie de ajuns în călătoria sa.

Prin urmare, dacă intenționa să supraviețuiască, trebuia să fie inventiv și imaginativ. Pe măsură ce a început să-și dea seama că salvarea lui ar putea să dureze și că trebuie să găsească modalități de a-și asigura hrana și apa potabilă, a început să folosească tot ceea ce pluta avea de oferit.

A folosit pânza de pe vesta de salvare pentru a strânge apa de ploaie. Apoi a creat și cârlige pentru pești mici din sârma de pe aragazul său electric și cârlige pentru pești mai mari de pe cuie pe care le-a săpat din lemn în plută. De asemenea, a reușit să creeze un cuțit dintr-una din cutiile de biscuiți uzate.

Disperare și luptă pentru supraviețuire

Experiențele de pe mare l-au epuizat. De la faptul că îi era extrem de dificil să se hrănească, sănătatea deteriorându-se de la zi la zi, până la faptul că încercările sale de a „vâna” reprezentau o țintă clară a rechinilor.

Cu toate acestea, în cele din urmă, dându-și seama că acești rechini nu-l vor lăsa în pace, el a decis să folosească carnea de pasăre ca momeală și să atragă rechinii mai mici pentru a prinde.

În cele din urmă, când un rechin a luat momeala, a tras-o și a târât creatura în plută cu el. Lim și-a acoperit mâinile în pânză atât pentru protecție, cât și pentru prindere și a continuat să lovească rechinul cu o ulcior de apă pe jumătate umplut până a murit.

Deși Lim și-a amintit că bătălia a fost acerbă și rechinul l-a rănit de multe ori, el a fost biruitorul, iar apoi a tăiat rechinul și a început repede să bea sângele din ficatul creaturii.

De-a lungul celor 133 de zile pe mare, Lim a văzut numeroase alte nave, însă a crezut că navele nu-l vor salva pentru că era chinez, dar în cele din urmă și-a dat seama că pur și simplu nu-l puteau vedea.

La un moment dat, o echipă de patrulare l-a văzut și a lăsat o geamandură pentru a-l salva. Dar, la scurt timp, a început o furtună fatidică și a măturat geamandura, lăsându-l din nou singur și în derivă.

În cele din urmă a fost salvat

În cele din urmă a fost salvat în 1943 când se apropia de uscat. Cu câteva zile mai devreme, el menționase că știa că pământul este aproape, deoarece culoarea apei se schimbase dramatic. Apoi, trei pescari i-au găsit pluta și l-au salvat.

Pe parcursul călătoriei sale, pierduse aproape 20 de kilograme în greutate. Cu toate acestea, și ca o dovadă a forței a acestui om, după ce a ajuns pe uscat, a coborât din plută și a mers pe uscat fără ajutor. Apoi a petrecut luna următoare într-un spital brazilian și ulterior, s-a întors în Marea Britanie.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot